Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2018, 13:40

Верховний Суд визнав законним користування транзитним авто на «евробляхах»

Верховний суд України визнав законним користування власним транспортним засобом на іноземній реєстрації, яке було ввезено з метою транзиту. Про це повідомляє прес-служба суду.

Верховний суд України визнав законним користування власним транспортним засобом на іноземній реєстрації, яке було ввезено з метою транзиту.
Фото: izvestia.kiev.ua

Такого висновку дійшов Верховний Суд, розглянувши в касаційному порядку позов фізичної особи до митниці про скасування постанови, якою позивача визнано винним у вчиненні порушення митних правил, передбачених ч. 2 ст. 469 МК України, та накладено на нього штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 грн).

Суть спору

Позивач, будучи власником автомобіля з реєстраційним номером Естонії і не знятого там з реєстрації, 26 лютого 2016 року ввіз цей автомобіль на митну територію України на підставі митної декларації з метою транзиту. Під час судових засідань сам позивач визнав, що ввіз зазначений транспортний засіб для тривалого використання на території України, а режим «транзит» заявив, щоб уникнути необхідності митного оформлення автомобіля та сплати відповідних платежів.

Апеляційний суд, скасувавши постанову суду першої інстанції, відмовив у задоволенні позовних вимог.

Найпростіший спосіб заощадити на паливі — оформити кредитну карту для водіїв 

Позивач не погодився з таким рішенням і оскаржив його в касаційному порядку, пославшись на Рішення Конституційного Суду України № 1-рп/2015, в якому зазначено, що користування або розпорядження транспортними засобами особистого користування, які ввезені з метою транзиту через митну територію України, не є адміністративним правопорушенням, передбаченим у ч. 2 ст. 469 МК України.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду визнав, що касаційна скарга підлягає задоволенню.

Як вбачається з оскаржуваної постанови, підставою для її прийняття стало те, що позивач у строки, визначені ст. 95 МК України (для автотранспорту – 10 діб, у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці – 5 діб), автомобіля не вивіз, натомість продовжує ним користуватись як транспортним засобом, митне оформлення якого не закінчено, без дозволу митниці.

Коментарі - 2

+
0
Valeriy Lyasotskiy
Valeriy Lyasotskiy
22 жовтня 2018, 13:47
#
Это прекрасно, а кто тогда имеет полномочия выписать штраф, если не таможня?
+
0
rredrred
rredrred
22 жовтня 2018, 15:23
#
Это должно быть при выезде
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися