Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 жовтня 2018, 7:53

Долар нижче 28 гривень: чи варто купувати валюту цього тижня

Минулого тижня долар на міжбанку впав нижче психологічної позначки в 28 гривень і явно настроївся на рівень в 27,80 гривень найближчим часом.

Головних причин було дві: продаж валюти великими експортерами для фінансування своїх гривневих витрат та брак гривні в банківській системі. В середині тижня коррахунки фінустанов упали до рівня в 38,2 млрд гривень. Це  унеможливлювало спекулятивну розкачку ринку і поступово розвернуло його в сторону зміцнення нацвалюти.

Ця тенденція збереглася навіть після повернення коррахунків до рівня понад позначки в 51-52 млрд гривень, бо кошти були розподілені неоднорідно. Вони концентрувалися в дуже вузькому колі банків, а робота останніх на валютному ринку обмежена розміром власної валютної позиції та клієнтськими заявками. Основна ж частина гравців зараз сидить на дуже жорсткому гривневому пайку і не може активно розкручувати курсовий маховик.

Схоже — мало не вперше за багато років, підвищення облікової ставки Нацбанком реально відбилося в кінцевому підсумку на поведінці валютного ринку. Тиск на гривню знизився.


Але цей ефект не буде дуже довгим і не з вини НБУ. Надто вже багато диспропорцій накопичилося в бюджетній сфері та Міністерство фінансів своїми діями вносить суттєві корективи в розстановку сил на валютному, фондовому та ресурсному ринку нашої країни.


Тому говорити про стабільність на валютному ринку найближчим часом ми не готові, але ситуативно — гривня має непогані шанси на подальше зміцнення на цьому тижні.


В цілому за період з 8 по 12 жовтня долар подешевшав на 15 копійок з 28,09/28,12 гривень до 27,94/27,97 до кінця п'ятничних торгів. А завдяки дефіциту гривні Нацбанк через «тихий та анонімний» Matching за тиждень зміг викупити у ЗВР за нашими розрахунками не менше $79 млн.


Це звичайно «крапля в морі» в порівнянні з падінням валютних резервів країни на 1 жовтня до критичних $16,637 млрд та майбутніх виплат за зовнішніми боргами найближчим часом (близько $500 млн і до 300 млн євро — тільки в жовтні). Але можливість хоч якось поповнити резерви за рахунок міжбанку за відсутності прогресу отримання нових траншів від МВФ — для Нацбанку виявилася дуже до речі. Активно залучати гроші в цей період для латання дірок буде і Міністерство фінансів.

Що вплине на курс найближчими днями

1) Вихідний понеділок в Україні. Вся валютна виручка за цей день (робочий в США та ЄС) буде зарахована українськими банками клієнтам вівторком та не пізніше середи обов'язкові 50% від цих сум вийдуть на ринок. Це призведе до ситуативного перевищення пропозиції валюти та спрацює на зміцнення гривні;

2) Настання періоду бюджетних платежів у компаній в другій половині тижня. Кінцева дата сплати податків — 20-е жовтня — припадає на вихідний (субота). У бізнесу залишається дуже мало часу для розрахунків з державою. Це простимулює попит на гривню з боку клієнтів та призведе до зростання продажів валюти на міжбанку, що також допоможе нацвалюті;

3) Потреба в гривні у бізнесу для забезпечення своєї поточної операційної діяльності. В середині місяця компанії повинні будуть забезпечити авансові виплати персоналу та профінансувати поточні господарські витрати. До періоду основних надходжень за відшкодуванням ПДВ від держави (третя декада місяця) ще далеко і це змушує експортерів активніше заводити та продавати валюту для покриття гривневих витрат за господарськими операціями;

4) «Сплячий» готівковий ринок. Попиту на готівкову валюту не спостерігається і більшість обмінників зараз працює тільки у форматі «з обороту» з низьким рівнем спреду. На даний момент поведінка міжбанку практично не відбивається на котируваннях обмінників і готівковий курс майже наближений до курсів безготівкового долара. Незначна різниця між валютним налом та безналом не провокує спекулятивних переливів валюти з одного сегмента ринку на інший, що саме по собі психологічно стабілізує настрої на валютному ринку;

5) Ліквідність банків та інтервенції Нацбанку. До кінця минулого тижня коррахунки банків знову повернулися до позначки понад 51-52 млрд гривень. Це перевищує необхідний рівень нормативу резервування по банківській системі та формує певний гривневий навіс на валютному ринку.

Але це поки що не буде тиснути на курс, так як основна частина цих коштів знаходиться в дуже вузькому колі банків і не виплескується на валютний ринок. Через обмеженість розмірів валютної позиції ці фінустанови не можуть використовувати всю цю надлишкову ліквідність на валютному ринку. Надлишок гривні вони розміщують в депозитні сертифікати Нацбанку, в ОВДП і у вигляді міжбанківських кредитів в межах лімітів на контрагентів, які дуже обмежені. Більшість же фінустанов, як і раніше, не мають вільних гривневих ресурсів та випали з числа активних гравців на валютному ринку.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

Основна частина вищеперерахованих факторів працює на користь зміцнення нацвалюти. За нашими прогнозами, Нацбанк продовжить виходити на ринок з інтервенціями з викупу долара. Застосовувати НБУ буде «тихий» Matching, що так йому полюбився.

За нашими розрахунками, ситуативний надлишок пропозиції валюти цього тижня може досягати $80-110 млн та регулятор буде намагатися викупити його весь у золотовалютні резерви (ЗВР). Це утримає котирування долара від істотного падіння.

На готівковому валютному ринку курс, як і раніше, буде орієнтуватися лише на реальний обсяг платоспроможного попиту громадян. Банки та фінансові компанії будуть змушені тримати низький рівень спреда по долару.

Ми прогнозуємо коридор по долару на 16-19 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,90-28,10 гривень, а в банках — 27,85-28,15 гривень. Максимальний спред по долару в банках складе до 30 копійок, а в обмінниках фінкомпаній — до 20 копійок. Але через високу конкуренцію більшість обмінників буде працювати з ще меншим спредом — не більше 15 копійок і тільки в форматі «з обороту».

На міжбанку. Дні бюджетних проплат, ефект збільшення пропозиції валюти за рахунок неробочого в Україні понеділка, курсові завдання великих гравців і тактика Нацбанку з проведення інтервенцій з метою викупу зайвої пропозиції долара — будуть диктувати курсовий тренд на торгах.

Валютні коливання на міжбанку за нашими розрахунками складуть не більше 4-9 копійок на день. НБУ продовжить регулярно виходити на торги зі скупкою долара, використовуючи Matching.

За прогнозами «Мінфіну», котирування долара на міжбанку на цей тиждень будуть в межах коридору 27,85-28,10 гривень.

Обсяги щоденних операцій на міжбанку складуть:

1) У вівторок-четвер — в межах до $400-450 млн при укладанні до 530-670 угод з піками активності в середу та четвер;

2) Цієї п'ятниці — традиційного зниження ми не очікуємо в зв'язку з закінченням періоду бюджетних розрахунків у клієнтів. Це активізує як дрібні фірми, так і великі компанії, що збереже обсяги операцій на п'ятничних торгах на рівні близько $400 млн при здійсненні до 530 угод.

Головними гравцями на торгах в цей період будуть основні «власники» гривневих ресурсів. У тому числі: сам НБУ, все держбанки, Альфа-банк, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сітібанк, UKRSIBBANK та Укрсоцбанк.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 10

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 жовтня 2018, 9:53
#
Хороший прогноз. с правильными выводами.
+
+42
Pens
Pens
16 жовтня 2018, 17:41
#
«стоит ли покупать валюту на этой неделе»
Валюту стоит покупать при любом курсе, если есть возможность и вы не барыга играющий на разнице. Конечно при покупке больших сумм можно по вникать в прогнозы, но если сумма не значительна, выгадывать не стоит. Вариант прогадать такой же, как и выгадать.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 жовтня 2018, 17:56
#
Хороший совет :)

Эта неделя очень удачная для покупки валюты.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
16 жовтня 2018, 20:28
#
«Эта неделя очень удачная для покупки валюты.» Это не самый низкий курс В первую волну отката были на «рядовых» окнах продажи ровно по 28 грв Сейчас до сих рубежей не опускаются уже.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 жовтня 2018, 9:25
#
Вчера был только вторник. Еще 3 дня.
При желании можно купить по 28,05. На 5 грн на 100 дол сильно не обеднеете. Вы же не 1 млн.дол. покупаете
+
+15
manson
manson
16 жовтня 2018, 20:05
#
Не нужно быть тут матиматиком. Стоит просто самому себе ответить на несколько логичных вопросов?
1. Сможет ли экономика Украины в ближайшие 10 лет обогнать экономику США?
2. Какая валюта более подвержена риску? Что показывает история?
3. У кого вероятнее будет дефолт, Украина или США?
4. Украинцы едут на заработки на запад или запад к нам?
5. Наверное не стоит продолжать…
+
+41
SergS7
SergS7
16 жовтня 2018, 20:12
#
Це ви все гарно написали, але курс валюти (будь-якоі, не лише гривні) залежить лише від попиту-пропозиціі на неі. Якщо буде попит на гривню, наприклад внаслідок зростання інвестицій в економіку Украіни — то і курс буде рости
+
0
Александр Данилович
Александр Данилович
17 жовтня 2018, 4:03
#
Розсміши Коміка: «інвестицій в економіку Украіни… і курс буде рости» — бугагашенька, дуже дотепний жарт.
+
+30
Cactuz
Cactuz
17 жовтня 2018, 10:53
#
Почти 5 лет прошло, ощутили спрос?
+
0
Maleficarum
Maleficarum
16 жовтня 2018, 20:22
#
Курсы ниже 28- липовые Не продавал ни «Юнекс» ни «БТА» доллары Соответственно в порядке очерёдности ни по 27.97 ни по 27.99. Низкие оффера типа поставили для залётного в панике Видит курс продажи низкий- чешет репу и продаёт банку зелень дёшево.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися