Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 жовтня 2018, 18:43

НБУ спростить нагляд за ломбардами

Національний банк спростить нагляд за деякими фінансовими установами, які не несуть ризику кредиторів. Про це заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, пише Finclub.

Національний банк спростить нагляд за деякими фінансовими установами, які не несуть ризику кредиторів.
Фото: flickr.com

«Є фінансові небанківські установи, які не несуть ризику кредиторів, — це ломбарди, лізингові компанії, факторингові та фінансові компанії, які не приваблюють кошти клієнтів. Для цих компаній, з нашої точки зору, потрібно лібералізувати нагляд», — зазначила Рожкова.

Вона уточнила, що на компанії, які не несуть ризику кредитора, не поширюватимуться жорсткі пруденційні вимоги щодо капіталу і ліквідності.

«Основним законом для них буде закон про захист прав споживачів», — пояснила Рожкова.

Також Нацбанк планує спростити отримання ліцензій на різні види операцій. «Наприклад, сьогодні ломбарди — це окремий вид діяльності. Вони не можуть мати інших ліцензій. Але як це відбувається: дві компанії — ломбард і обмін валют — відкриваються на одному майданчику і працюють разом. По суті, є норми, які потрібно змінити, а ринок лібералізувати. В результаті там буде посилюватися конкуренція і підвищуватися якість послуг», — вважає Рожкова.

Для інших компаній вимоги будуть вироблятися спільно регулятором і учасниками ринку.

«Ніяких драконівських норм ми не передбачаємо. Є один рік перехідного періоду — протягом цього року не приймаються ніякі додаткові вимоги або обмеження. У цей час ми будемо працювати з галуззю з розробки дорожньої карти: як ми будемо входити в нормальне регулювання. Після цього ми визначимося з перехідним періодом безпосередньо для установ — як вони будуть досягати значень і нормативів. Цього транзитного періоду — наприклад, в один рік — буде досить, щоб кожна кредитна організація визначилася, чи хоче вона бути кредитною і нести ризик кредитора, або вона хоче бути просто фінансової компанії без ризику кредиторів. Безумовно, ми надамо час, щоб трансформуватися в ту чи іншу сторону», — уточнила заступник голови НБУ.

Коментарі - 4

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 жовтня 2018, 19:00
#
Ух ты…
Значит и за Плеядами с Фагорами контроля не будет никакого…
Это обнадёживает.
+
0
fry fry
fry fry
11 жовтня 2018, 0:15
#
Конечно так и будет не зря Скайбанк дает 18% годовых, стоит угадать кто стоит за всем этим
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 жовтня 2018, 19:35
#
СБУ провела обыски в кредитной компании Moneyveo
https://mbiz.censor.net.ua/news/3090719/sbu_provela_obyski_v_kreditnoyi_kompanii_moneyveo
+
0
Jack Nox
Jack Nox
10 жовтня 2018, 23:15
#
Да уж… «Закон про захист прав споживачів» ликвидирует все нарушения и злоупотребления в этих конторах…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися