Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2018, 17:02

Заступник Голови Правління Мегабанку Андрій Онопко: «У питанні депозитів ми йдемо назустріч клієнту»

У минулому році Мегабанк залучив майже 444 млн грн коштів вкладників. Цього року банк також демонструє позитивну динаміку в питанні залучення ресурсів. Мегабанк робить ставку на депозитний продукт, що вже добре показав себе – вклад «Строковий з правом поповнення», пропонуючи клієнтам до 16,5% річних в гривні, до 4,5% в доларах США і до 3% в євро. Заступник Голови Правління Мегабанку Андрій Онопко, який курирує роздрібний напрямок банку, розповів про новий продукт і бонусні програми лояльності, які надає банк своїм вкладникам.

Який депозитний вклад від Мегабанку ви сьогодні порекомендуєте клієнтам?

Продукт, який ми зараз пропонуємо по депозитах, є в деякому роді унікальним для ринку. Це депозитний вклад «Строковий з правом поповнення».

У ньому поєднуються кілька чинників, які є ключовими для позичальника. Перший – це процентна ставка. За всіма валютами та строками ми фігуруємо як банк, що пропонує дуже привабливу ставку. Ми пропонуємо до 16,5% річних в гривні, до 4,5% в доларах США і до 3% в євро.

З іншого боку, важлива відмінна риса нашого депозитного продукту – можливість поповнити вклад в будь-який момент. Не всі банки це пропонують. Ми ж нашого вкладника не обмежуємо. Ми розуміємо, що у нього можуть бути заощадження в інших банках, час від часу можуть з'являтися нові вільні кошти. Замість того, щоб напружувати клієнта необхідністю заповнювати нові договори, ми йдемо назустріч клієнту, надаючи можливість просто поповнити вже відкритий рахунок.

Клієнт може поповнити депозитний вклад «Строковий з правом поповнення» в будь-який момент?

Так, саме так. І з наступного ж дня відсотки за вкладом будуть нараховуватися на нову суму.

Які бонусні програми ви сьогодні пропонуєте вкладникам?

У нас є кілька бонусних програм, в тому числі програма лояльності. Якщо вкладник вже коли-небудь відкривав депозит в нашому банку, то до діючої ставки ми додаємо до 0,2% в залежності від валюти. Це робить наш банк ще більш привабливим для постійних клієнтів.

Не грає ролі, як давно клієнт відкрив вклад?

Абсолютно не грає ролі. Навіть якщо ви відкрили вклад 10 років тому, ми все одно вважаємо вас нашим клієнтом. І в такому випадку на вас поширюється наша бонусна програма лояльності.

Як змінилася споживча поведінка вкладника за останні роки? Є якісь очевидні тенденції?

Зараз ми спостерігаємо, що велика частка гривневих депозитів розміщується на рік, і виплату відсотків вкладник воліє щомісячну.

Валютні вклади зазвичай розміщуються на 3-6 місяців, з виплатою відсотків в кінці терміну. Іншими словами, клієнти, що розміщують депозит в гривні, в основному роблять це, щоб жити на відсотки за вкладом. А ті, хто розміщуються в валюті, роблять це, щоб не зберігати гроші вдома в серванті.

Ще одна характерна риса портрета сучасного вкладника – люди стали більш вимогливі в питанні вибору банку. Це питання довіри. Дуже часто клієнти розміщують вклади не більше 200 тисяч гривень, тобто суми, забезпеченої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Тому щоб залучати ресурси банку вже недостатньо просто запропонувати велику ставку. Відсоток по депозиту далеко не завжди є для клієнта визначальним фактором при виборі банку. Люди звертають увагу на надійність банку, історію його роботи на ринку, відгуки клієнтів. У цьому плані у Мегабанку міцні позиції. Ми є одним з найстаріших банків України, в цьому році нашому банку виповнилося 28 років. За ці роки ми виросли з невеликої харківської фінансової установи до одного з найбільших українських банків зі значним міжнародним капіталом. Серед наших акціонерів – найбільші європейські фінансові організації, такі як Міжнародна фінансова корпорація (IFC), німецький державний банк KfW, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). У Мегабанку працює 168 відділень по всій Україні.

Сьогодні ми спостерігаємо дуже невисокі ставки по валютних вкладах. Який ваш прогноз, чи будуть вони підніматися в найближчій перспективі?

У більшості банків ставки по валютних вкладах зараз не перевищують 5% річних. Відніміть з цього податок, і вклад буде забезпечувати, по суті, тільки розміщення грошей у банку. Якихось тенденцій, спрямованих на зростання валютних ставок, ми поки не спостерігаємо. Навіть навпаки, в середньостроковому періоді вони можуть навіть знижуватися.

А чи можна очікувати, що відсотки на гривневі депозити на цьому тлі виростуть?

Розмір гривневої ставки залежить від облікової ставки Національного банку України і від того, який шлях обирає банк – роботу з корпоративним або роздрібним клієнтом.

Кілька років тому Мегабанк в своїй стратегії визначив шлях роботи з роздробом, як пріоритетний. Це кредитування фізичних осіб, так звані потокові беззаставні кредити, які передбачають більш високу ставку за кредитом в порівнянні з заставними. Відповідно, надаючи кредити з більш високою ставкою, банк може собі дозволити залучати ресурси трохи дорожче.

На новорічні свята Мегабанк провів святкову акцію для вкладників, переможці якої виграли подорож на двох до Праги. Чи плануєте проводити нові акції для клієнтів?

Ця акція була успішною і привернула увагу великої кількості нових вкладників. Клієнти проявили великий інтерес до цієї акції. Переможці зустріли Новий рік в одній з найкрасивіших столиць Європи, в Празі. Ще кілька вкладників отримали в подарунок золоті зливки вагою 5 г. Зараз ми пропонуємо клієнтам більш високу ставку, але це не виключає можливості проведення аналогічних акцій. До кінця року ми, можливо, запропонуємо вкладникам щось цікаве, приурочене до свята.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися