Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 липня 2018, 12:26

Аналітика на 06.07.2018. Торгова війна почалась, але інвестори вже втомилися хвилюватися

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, американскі фондові майданчики закрилися в четвер з позитивним настроєм завдяки сильній статистиці, яка підтверджує, що економіка країни зростає пристойними темпами. Зокрема, індекс ділової активності в сфері послуг США виріс до 59,1 від 58,6, досягнувши максимального з лютого рівня. Після досягнення дедлайну тарифи Трампа щодо Китаю вступили в силу. Пекін сказав, що не може не відповісти тим же. Іншими словами, можна сказати, що торгова війна офіційно почалася. Індекси в Азії, які спочатку торгувалися під агресивним тиском, залучили покупців і поновилися після відновлення торгів. Так, китайський Shanghai Composite і гонконгський Hang Seng додали майже по 1%, південнокорейський Kospi набрав 0,8%, японський Nikkei 225 злетів на 1,5%. Така реакція ринку пояснюється тим, що інвестори занадто довго боялися введення мит і готувалися до цієї події, що доконаний факт вже не справив на них враження.

Долар напередодні показав різноспрямовану динаміку проти основних конкурентів. Протокол Федрезерву залишився практично непоміченим, оскільки не привніс ніяких нових сигналів для долара і ринків в цілому. Регулятор дав зрозуміти, що має намір продовжувати посилення політики, але при цьому чимало уваги надав долі ризиків з боку торгової війни, ніж злякав доларових биків. В цілому ж протокол виявився нейтральним. Сьогодні має бути ще одне випробування — Штати публікують великий блок статистики по ринку праці. Вчорашні дані ADP показали не найкращі результати, відбивши зростання зайнятості в червні всього на 177 тис. Прогноз за даними NFP становить 195 тис. Основна ж увага гравців буде спрямована на показники зарплат — якщо вони продемонструють зростання, привабливість долара підвищиться на тлі зміцнення очікувань щодо підвищення ставки ФРС.

Євро знову отримав підтримку з боку даних з Німеччини. Вчора валюту підтримали сильні показники виробничих замовлень в найбільшій економіці єврозони, а сьогодні — показники промислового виробництва, обсяг якого підскочив відразу на 2,6% проти прогнозу 0,3% і скорочення на 1,0% раніше. Пара євро/долар, яка не втомлюється тестувати позначку 1.17, може закрити тиждень вище цього рівня, якщо дані по американському ринку праці не влаштують биків по долару. Фунт тим часом відчуває себе менш впевнено в очікуванні новин від британського уряду, яке сьогодні обговорить стратегію Лондона на переговорах з Брюсселем. На цьому тлі можливий сплеск волатильності в парі, яка поки отримує підтримку на позначці 1.32.

Нафта Brent подешевшала за підсумками торгів четверга через тривалу агресії Трампа в сторону ОПЕК і цін на нафту, а також на тлі неоднозначного звіту Міненерго, який несподівано відбив зростання запасів сирої нафти на 1,2 млн барелів чи на 0,3%. Запаси бензину скоротилися, але менше прогнозів, а запаси дистилятів впали зовсім незначно. При цьому видобуток знову залишився на рівні 10,9 млн барелів на добу, а це сигналізує про те, що сланцеві компанії США вже незабаром можуть досягти межі потужності. Якщо ще й Іран продовжить загрожувати перекриттям важливого протоку, через який нафта експортується з країн Перської затоки, підвищувальний тиск може посилитися на розмовах про дефіцит пропозиції при високому світовому попиті. У короткостроковій перспективі, відштовхнувшись від рівня 77, Brent може повернутися вище 78 і спробувати протестувати області 78,50, які обмежили зростання напередодні.

Крім американської статистики по ринку праці, на сьогодні не заявлено ніяких цікавих даних. Хіба що Британія опублікує другорядний звіт за цінами на житло. Таким чином, ринки зосередяться в першу чергу на розвитку подій в торговельній політиці між США і Китаєм. Якщо підуть нові загрози з тієї чи іншої сторони, інвестори знову побіжать від ризиків, що має підтримати долар та ієну.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися