Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 липня 2018, 14:19

РА «Стандарт-Рейтинг»: кожен третій банк незабаром може зіштовхнутися з необхідністю підвищення капіталу

Регуляторні нововведення, які впроваджує Національний банк України у сфері обліку та резервування для фінансових установ, можуть привести до необхідності підвищення капіталу.

«Після оголошення Нацбанком результатів стрес-тестування підвищення капіталу може знадобитися кожному третьому банку. НБУ досить швидко впроваджує на нашому ринку західні стандарти резервування та звітності, а вони не завжди вписуються в українські реалії так, як усім хотілося б», — розповів Андрій Нікітін, директор РА «Стандарт-Рейтинг».

Потреба у додатковому капіталі може бути пов'язана зі зміною вимог до резервування з боку банківського регулятора, а також з очікуваним впровадженням єдиного кредитного реєстру НБУ, який змусить банки формувати резерви по кредитах, що нормально обслуговуються, якщо позичальник допустив прострочення за позиками в інших банках.

Нікітін зазначив, що банк «Форвард», який проанонсував підвищення капіталу на 663 млн грн., одним із перших серед фінансових установ вирішує це питання.

«Настільки великий обсяг докапіталізації приведе до того, що покращаться всі нормативи банку, які встановлює НБУ. Звісно, це знизить кредитний ризик банку та має позитивно вплинути на його рейтинги», — сказав аналітик.

Андрій Нікітін також додав, що банки, які спеціалізуються на обслуговуванні та кредитуванні фізосіб, більш стійкі та ліквідні.

«Зазвичай портфелі кредитів, які складаються із позик фізичним особам, більш ліквідні та за певних обставин краще обслуговуються. Спеціалізація банку «Форвард» на кредитуванні населення — це і є одна із причин його досить стійкого положення. Банк добре пристосований до реалій ведення бізнесу в Україні», — пояснив директор РА «Стандарт-Рейтинг».

Раніше голова Правління банку «Форвард» Андрій Кисельов заявив, що Національний банк України схвалив одноразове підвищення капіталу банку на суму 663 млн грн. до 1 серпня поточного року і банк завершить процес докапіталізації у встановлений термін.

Forward Bank (банк «Форвард») — український комерційний банк, діяльність якого сфокусована на кредитуванні та обслуговуванні приватних клієнтів. Відповідно до класифікації НБУ фінустанова входить до групи банків з іноземним капіталом, є учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб. За результатами дослідження «Фінансового клубу» (квітень 2018 року), банк «Форвард» займає 26 позицію в рейтингу «50 провідних банків України». Рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» у червні 2018 року надало його депозитам найвищу оцінку надійності за підсумками роботи в першому кварталі поточного року.

Джерело: Мінфін