Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 червня 2018, 15:32

Скільки коштує лікування за кордоном

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), щорічно близько 50 млн. чоловік виїжджають на лікування за кордон. Більше 200 тис. з них – жителі України. Лікуванню у яких країнах надають перевагу наші співвітчизники і скільки коштують мед.послуги за кордоном «Мінфіну» розповів Євген Козлов, співзасновник Bookimed, міжнародного сервісу по підбору медичних рішень.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), щорічно близько 50 млн. чоловік виїжджають на лікування за кордон.
Фото: fttc.com.ua

Скільки коштує

Популярність медичного туризму серед українців обумовлена ​​наступними факторами:

  • недостатня якість діагностики в вітчизняних госпіталях;
  • нижчий рівень оснащеності клінік;
  • відсутність доступу до інноваційних розробок в сфері медицини;
  • невисока ефективність лікування.

За даними сервісу, найпопулярнішими напрямками для пацієнтів з країн колишнього СНД є Ізраїль, Німеччина, Туреччина, Індія та Південна Корея. Якість медичного обслуговування в цих країнах перебуває на високому рівні, але для більшості пацієнтів саме питання вартості є вирішальним при виборі.

Кожна країна має власну систему установки цін на медичні послуги, так в Німеччині та Кореї ціну визначає коефіцієнт складності випадку, а в Туреччині та Індії, Ізраїлі - сукупна вартість кожної окремої процедури, яка проводиться пацієнтом. У цій статті ми порівняємо ціни на лікування і визначимо особливості найпопулярніших країн серед медичних туристів.

Німеччина

Рівень цін на медичні послуги в Німеччині вище, ніж в Туреччині, Індії та Південній Кореї. Його контролює держава. Для розрахунку вартості німецькі клініки використовують єдиний довідник цін, який переглядається двічі на рік.

Важливо, що іноземні пацієнти отримують медичну допомогу за тією ж ціною, що і громадяни Німеччини.

Госпіталі працюють на умовах депозиту. Лікарі переглядають медичні виписки і озвучують імовірну вартість процедур. Пацієнт вносить 100% передоплату на рахунок клініки до приїзду в країну. Якщо після закінчення терапії його вартість виявиться нижче депозиту, пацієнту повернуть різницю.

Ізраїль

Вартість медичних послуг в Ізраїлі на 30-50% вище, ніж в Туреччині та Південній Кореї.

Ізраїльські клініки приймають пацієнтів без попередньої оплати. Винятком є ​​дитячі онкологічні захворювання. Батьки, які організовують лікування раку у дитини в Ізраїлі, повинні внести депозит.

Туреччина

Медичне обслуговування в турецьких госпіталях коштує на 30% менше, ніж в ізраїльських та німецьких. При цьому турецькі лікарі працюють за тими ж протоколами, що і доктори Ізраїлю і Німеччини.

Клініки Туреччині не вимагають передоплати. Пацієнти оплачують рахунок по завершенні всіх процедур. У вартість лікування зазвичай закладаються витрати на трансфер і перекладача.

Індія

Одне з головних переваг терапії в Індії - низький рівень цін. Різниця у вартості на процедури в індійських і європейських клініках складає 40-70%. При цьому пацієнти отримують такий же рівень медичного обслуговування, як в Німеччині, Ізраїлі, Туреччині. Лікування проводять лікарі з досвідом роботи в американських і європейських шпиталях.

Різниця вартості обумовлена ​​тим, що госпіталі Індії працюють з ліцензійними аналогами американських медикаментів. Ціни на такі препарати нижче, ніж на ліки з США. Це не позначається на їх ефективності.

Клініки Індії працюють без депозиту. Пацієнти оплачують лікування по завершенні всіх процедур.

Південна Корея

Корея дуже популярна серед пацієнтів із країн колишнього СНД – через близькість локації. Вартість процедур в корейських клініках на 20-30% нижче, ніж в Ізраїлі та Європі. Медичні центри працюють на умовах передоплати. Вона може складати 100% від всієї суми або її частина. Це залежить від клініки. Трансфер, послуги перекладача та координатора клініки пацієнти оплачують окремо.

Південна Корея займає 4-е місце в світі за ефективністю охорони здоров'я згідно з даними журналу Bloomberg. Вона входить в число найбільш затребуваних країн в сфері медичного туризму - щороку в цю країну приїжджає більше 500 000 пацієнтів з-за кордону.

Ще один фактор популярності: корейські компанії Samsung, LG і Hyundai виробляють медичне обладнання для всього світу, але в першу чергу інновації з'являється в госпіталях країни.

Говорячи про рівень медицини: в Південній Кореї 27 клінік отримали акредитацію JCI (Joint Commission International). Щоб пройти суворі перевірки і отримати сертифікацію, клініка повинна відповідати міжнародним стандартам якості в медицині і сервісі. Для порівняння, на всій території колишнього СНД налічується лише 14 клінік з JCI.

Порівняльна таблиця цін на лікування за кордоном і в Україні

Вартість*. Валюта – $, американський долар

Процедура

Індія

Пд. Корея

Туреччина

Ізраїль

Німеччина

Україна

Консультація хірурга

$50

$100

$120

$430

$430

$16

ПЕТ-КТ

$500

$1000

$850

$1100

$1500

$730

Заміна тазо-стегнового суставу

$7500

$14000

$7000

$17700

$7060

$1436

Штучне запліднення (ЕКЗ)

$5500

$5500

$2900

$5070

$9050

$2300

Хіміотерапія (1 курс)

$500

$1000

$600

$800

$2000

$340

Аортокоронарне шунтування

$4400

$24000

$18000

$26000

$22000

$4000

*В таблиці вказані мінімальні ціни на процедури.

Чому лікування за кордоном коштує дорожче?

Всі знають, що ціни на лікування за кордоном вище, ніж у вітчизняних госпіталях. Але не всі розуміють, чим обумовлена ​​різниця. Основні причини:

точність обстеження. 30% пацієнтів приїжджають за кордон з невірно встановленим діагнозом. У провідних зарубіжних госпіталях встановлено обладнання, яке дозволяє проводити обстеження з точністю в 99-100%;

якість лікування. Фахівці зарубіжних клінік виконують органозберігаючі операції навіть при серйозних діагнозах. Хірургічні втручання проводять щадним методом за допомогою лапароскопа і робота Да Вінчі через розрізи до 2 см. Для променевої терапії використовують установки, які в ході процедури не ушкоджують здорові тканини. Хіміотерапію підбирають під генотип пухлини. Таке лікування більш ефективне і викликає менше побічних ефектів;

кваліфікація лікарів. Фахівці зарубіжних клінік проходять навчання і стажування в провідних університетах світу. Вони очолюють рейтинги кращих лікарів за версією журналу Forbes, входять в книгу рекордів Гіннеса за кількістю проведених операцій;

доступ до інноваційних розробок. В Ізраїлі, Туреччині та Німеччині доктора розробляють новаторські методики діагностики та терапії. Їх пацієнти в числі перших отримують доступ до новітніх розробок.

Ціни в зарубіжних клініках не завжди вище, ніж в медичних центрах СНД. Для прикладу, ціна на ринопластику в Україні становить €3 500-10 000, в Туреччині - €2 130-3 830. При цьому пацієнти турецьких шпиталів отримують високу якість медичного обслуговування і сервісу і в 90% випадків вони залишаються задоволені результатами процедури.

Процес організації лікування за кордоном досить багатозадачний, тому важливо передбачити і по можливості, спростити всі ці складності. Так, наприклад, ускладнює процес необхідність отримання візи, необхідність проведення передоплати (депозиту) на рахунок клініки, для того щоб забронювати всі медичні послуги (встати в чергу).

До провідних оперуючих хірургів і правда потрібно записуватися в чергу - особливо в Німеччині, де у лікарів є чіткі операційні дні. Однак це стосується тільки планових процедур, в невідкладних випадках клініки роблять винятки. У Німеччині запис проводиться в середньому за 7-10 днів іноді до 20 днів (залежно від графіку хірурга). В Ізраїлі період очікування для іноземних пацієнтів становить 2-3 дня, в Кореї запис за 7-10 днів, в Індії - 2-3 дня.

Які додаткові витрати можливі?

Пацієнтам, які відправляються на лікування за кордон, необхідно передбачити бюджет на випадок будь-яких обставин. Вони повинні бути готові до незапланованих витрат на:

Обстеження. Для точної постановки діагнозу лікарі можуть призначити більше процедур, ніж планувалось спочатку.

Лікування. Залежно від результатів обстеження, лікарі можуть скорегувати план терапії і хірургії.

Госпіталізацію. Лікарі можуть порадити продовжити госпіталізацію, в залежності від реакції організму на лікування і загального стану пацієнта.

Плануючи лікування за кордоном, потрібно орієнтуватися не тільки на цінову політику країни. Вирішальними факторами при виборі клініки мають стати показники статистики клініки і кваліфікація фахівця. Особливо, якщо мова йде про серйозні діагнози.

Коментарі - 7

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 червня 2018, 17:06
#
Интересная информация.
Удивила Турция и Индия в ТОП-х по клиент-потоку.
Интересно ценник в Украине от куда брали?
+
0
m0ps
m0ps
25 червня 2018, 17:42
#
В этих странах люди привыкли вкладываться в образование. Оно конечно не доступно простому сметрному, но люди у кого есть деньги — стараются получить профессию что бы зарабатывать а не просиживать штаны как дети многих наших соотечественников.
+
+39
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
25 червня 2018, 21:49
#
Удивила Корея по доступности и «близости локации»
+
0
m0ps
m0ps
26 червня 2018, 8:49
#
Там речь о всём «СНГ». С РФии туда близко :D
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
26 червня 2018, 9:13
#
Все равно нн сходится, может тут речь шла про товарища кима и северную корею?
+
0
Zapreader
Zapreader
5 липня 2018, 15:52
#
К факторам просится добавить — неэтичность, черствость и хамство врачей
+
0
Олечка Слаквич
Олечка Слаквич
25 червня 2019, 14:28
#
За рубежом дорого) У нас тоже конечно не дешево. И что интересно, у частников не на много дороже. Я вот как лежала в клинике Медиком (по отзывам нашла их сайт, да и решила попробовать как оно у частных), так вышло самую малость дороже, чем «бесплатно», когда платишь всем медсестрам хотя бы за то, чтоб тебе не забыли вовремя капельницу снять, не говоря уже обо всем остальном! Так что, каждый сам себе решает, а я решила ходить в частную клинику. Тут хоть понятно за что платишь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися