Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 червня 2018, 12:31

Аналітика на 22.06.2018. Інвестори побоюються за світову економіку, саміт ОПЕК додає нервозності

За повідомленням керівника департаменту аналітики Global FX, в п'ятницю азіатські фондові майданчики просіли на тлі зростаючого занепокоєння з приводу торгової війни в світі. Крім Китаю та ЄС, відповідних заходів щодо США прийняла Індія. На ринках все частіше з'являються розмови про те, якої шкоди світовій економіці здатний нанести цей обмін тарифами. На цьому тижні німецька Daimler, пославшись на торговельну суперечку США і Китаю, понизила прогноз по прибутку на поточний рік, спровокувавши паніку в автомобільному секторі на глобальному рівні. Інвестори побоюються, що Вашингтон і Пекін не зможуть прийти до мирного вирішення питання до 6 липня, коли вступають в силу взаємні мита. Так що якщо в найближчий тиждень риторика двох країн не перейде в більш сприятливе русло, фондові майданчики світу можуть підсилити падіння. Японський Nikkei знизився на 0,8%, гонконгський Hang Seng відкрився в пристойному мінусі, але скоротив втрати до 0,2%, китайський Shanghai Composite закрився практично без змін, так і не визначившись з вектором руху. Додаткову знервованість на ринки привносить передчуття саміту ОПЕК, який відбудеться сьогодні. У цих умовах європейські ринки навряд чи зважаться на підйом.

Індекс долара скоректувався від 11-місячних максимумів з оглядкою на зниження прибутковості 10-річних трежеріс. Також не додав оптимізму червневий звіт по індексу виробничої активності в зоні ФРБ Філадельфії, який обвалився до 1,5-річного мінімуму на позначці 17,9. Причому значний спад продемонстрували нові замовлення, що підтверджує обережність виробників на тлі загрози торгової війни. Головним бенефіціаром вчорашніх торгів на форексі став британський фунт, який відскочив від мінімумів 2018 року на позначці 1.31 завдяки яструбиним сигналам на засіданні Банку Англії. Головним поштовхом до зростання валюти послужили результати голосування за ставками — тепер за підвищення вартості кредитування виступають три, а не два члена MPC. Укупі з досить оптимістичними коментарями, це спровокувало зростання очікувань щодо посилення політики в серпні і як наслідок підвищило привабливість стерлінга. З ранку долар продовжує займати оборонну позицію практично по всьому спектру ринку, і фунт / долар намагається розвинути бичачий імпульс, діставшись до області 1.3280. Однак попереду у пари — опір у вигляді 20-денний ковзної середньої трохи вище за психологічну позначку 1.33. Для тестування цієї зони буде потрібно додатковий каталізатор. Локально ринки сьогодні звернуть увагу на показники ділової активності у виробництві і сфері послуг єврозони і США.

Основний же фокус уваги буде спрямований на сировинні майданчики, де гравці з завмиранням серця чекають рішення ОПЕК, яке завтра дозволить перейти до обговорень вже в форматі ОПЕК +. Збільшення видобутку вже практично в повній мірі закладено в поточних цінах — з моменту досягнення піка вище позначки 80 в травні, Brent доходила до 72 і продовжує торгуватися недалеко від нижньої межі діапазону. Іншими словами, вже чимала частина гравців вийшла з довгих позицій, побоюючись обвалу котирувань після вердикту експортерів. Ранкові спроби активу розвинути бичачий відкат можуть стати останньою можливістю для фіксації прибутку перед головною подією цього року для світового ринку енергоносіїв.

Золото напередодні оновило мінімуми середини грудня. Падіння зупинилося на підході до рівня 1260. Згодом котирування частково відновилися, але залишилися під тиском, незважаючи на повсюдне відступ долара. Це говорить про те, що інвесторів як і раніше не цікавлять покупки дорогоцінного металу, незважаючи на його дешевизну і напружену обстановку в світі. При такому настрої є ризик подальшого розвитку ведмежого тренда, хоча темпи зниження можуть сповільнитися і на певному етапі зійти нанівець. В Азії жовтий метал консолідується з невеликим висхідним ухилом. Нездатність залучити покупців на таких низьких рівнях сигналізує про передумови для відновлення продажів.

Крім саміту ОПЕК, який буде хвилювати перш за все учасників ринку нафти, сьогодні ринки будуть оцінювати показники ділової активності в Німеччині, єврозоні та США, а Банк Англії представить свій квартальний звіт.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися