Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 червня 2018, 18:14

Вихідні: чому валюта не подешевшає

Весь тиждень валютний ринок лихоманить. На вихідні фінансисти будуть враховувати зростання курсових ризиків по долару, євро і рублю.

Рятуватися від можливих курсових втрат власники обмінників будуть за рахунок розширення спреду між курсом прийому і продажу валюти.

Основними причинами стрибків котирувань на ринку були:

  1. Стрімке зростання попиту на валюту з боку найбільших імпортерів енергоносіїв (в першу чергу — Нафтогазу) з середини тижня. Це швидко зрозуміли продавці і почали задирати котирування долара на торгах. Є ймовірність такої скупки валюти і надалі, що загрожує зростанням курса. Щоб не ризикувати, фінансисти розширять спред по долару та євро в ці вихідні, а також будуть уважно стежити за результатами азіатської (нічної для нас) сесії по парі євро/долар;
  2. Валютні цунамі та подальша невизначеність поведінки пари євро/долар. Після рішення ФРС щодо збільшення ставки на 0,25% і продовження ЄЦБ політики кількісного пом'якшення (чого не очікували фінансисти) — на міжнародних ринках почалося стрімке падіння євро.

    Найближчим часом пройде корекція курсу пари євро/долар, євро спробує хоча б частково повернути втрачені позиції. На момент написання статті це йому частково вдалося і котирування закріпилися вище рубежу 1,16 перед наближенням закриття американської та відкриття азіатської сесії. Це загрожує новими валютними цунамі і фінансисти будуть страхувати себе на вихідні, збільшуючи спред.

    Активні коливання цін на енергоносії, не кажучи вже про політичний і військовий фактор — роблять рубль ще більш «небезпечною» валютою найближчим часом для власників обмінок. Тому спред по російській валюті також залишатиметься широким.

  3. Збільшення попиту на валюту з боку населення в останні дні. Відобразилося два фактори. По-перше, поступове зростання попиту з боку громадян, що виїжджають на літній відпочинок за кордон. По-друге, реакція українців на зростання котирувань долара в обмінниках через подорожчання валюти на міжбанку. Це дозволяє власникам обмінників намагатися зіграти «на підвищення». Особливо в тих регіонах, де конкуренція між обмінниками фінкоманіями і банками нижче.

Цими вихідними фінансисти на готівковому валютному ринку будуть заробляти як в режимі роботи «з обороту», так і за рахунок гри «на підвищення» з розширенням рівня спреда.

Курси валют на ці вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,00-26,15 гривень, продаж 26,20-26,36 гривень. Рівень спреда в обмінниках буде до 25 копійок.

Котирування євро. У п'ятницю на 17:00 за Києвом крос-курс євро / долар перебуває поблизу рівня 1,1603 долара за євро. Якщо на нічній для України азіатської сесії ситуація по парі євро / долар сильно не зміниться, то власники обмінників на вихідні виставлять курси готівкового євро в межах: прийом 30,167-30,342 гривень та продаж 30,399-30,586 гривень. Рівень спреда збільшиться та складе до 25-35 копійок.

Курси розраховані «Мінфіном» можуть бути ще скориговані в межах до плюс 10-20 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну.

Котирування по російському рублю. Через великі ризики фінансисти поставлять широкий спред по рублю, виставляючи курс прийому нижче міжбанківських котирувань та залишаючи при цьому курс продажу на рівні міжбанку.

Котирування рубля будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,413-0,415 гривень і продаж 0,416-0,419 гривень.

Розраховані «Мінфіном» котирування прийому та продажу рубля можуть мати ще додаткове відхилення в межах плюс-мінус 0,003-0,004 гривні на рублі в залежності від завдань, що стоять перед окремими точками обміну валюти.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися