Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 червня 2018, 14:36

Міцний долар та політики-шахраї

ФРС і ЄЦБ оголосили про свої рішення. Долар завдав удару по євро. Українські політики спробували обдурити МВФ і питання про отримання траншу знову подвіс.

ФРС и ЕЦБ объявили о решениях.
Фото: mind.ua

Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Ринки країн, що розвиваються, плавно ростуть. Спекулянти нормально переварили засідання ФРС, де мало що стало сюрпризом, і можливо лише тональність висловлювань була трішки агресивніша. Індекс S&P500 відкриє цю п'ятницю на рівні в 2782 пункти, вже впритул підбираючись до призабутих за останні кілька місяців історичних максимумів. І долар знову завдав удару євро, хоча скоріше це європейський Центробанк своїми рішеннями і, скоріше навіть, поясненнями своїх рішень, призвів до падіння вартості європейської валюти. І тепер курс основної світової пари становить трохи нижче 1,16. Що, безумовно, порадує німців, які не люблять сильну європейську валюту. І доведе до чергового нападу Трампа, змусивши повірити, що Меркель веде проти нього гібридну економічну війну, відповідаючи зниженням курсу євро на його протекціоністські кроки. 

На ринках країн, що розвиваються, ситуація трохи інша. Ралі в українському сегменті єврооблігацій, якого багато хто очікував після прийняття багатостраждального закону про антикорупційний суд, не сталося. По-перше, позначилася українська звичка приходити на вечірку в той момент, коли сусіди вже викликають поліцію. А по-друге, українська влада не була б українською владою, якби знову не спробувавши кинути своїх партнерів. Ми побачили типовий приклад синдрому Шури Балаганова, який, як відомо, попався на крадіжці гаманця, будучи вже мільйонером. Ось і з законом про антикорупційний суд, коли здавалося, що найскладніше вже позаду, і перспектива траншу близька як ніколи, раптом з'ясувалося, що в ухвалений закон шулерським способом була внесена правка. Згідно з якою апеляції на рішення звичайних судів у справах НАБУ теж повинні розглядатися в звичайних судах. Дрібниця, але, як то кажуть, Насірову, Мартиненку, Розенблату і компанії, приємно. Кому дуже неприємно, так це МВФ. Хлопці, звичайно, звикли за багато років спілкування з Україною, що мають справу з шулерами, але точно повинні були розлютитися. А злити МВФ перед переговорами щодо тарифів, коли ти будеш намагатися умовити партнерів пробачити тебе і дати ще трохи часу, вкрай нерозумно. 

Загалом, транш МВФ знову подвіс. Такий нахабний обман МВФ точно не пробачить. Зрештою, нерозумно для дрібних наперсточників з провінції приїжджати в Лас-Вегас і обманювати казино. Нерозумно і боляче. Тож тепер доведеться парламенту проголосувати правку в тому вигляді, про який були домовленості. А деяким персонажам активно прискорювати читання своїх справ у суді, щоб встигнути і апеляцію отримати за звичним тарифом. А годинник продовжує цокати, адже проголосувати поправку і прийняти тарифи треба в найближчі кілька тижнів, якщо ми, звичайно, хочемо отримати транш до періоду відпусток у Фонді. Інакше доведеться по гроші приходити вже восени, а там знову вилізе питання бюджету, та й дисбаланси в самому бюджеті повилазять, як колорадські жуки на картоплю. Ну, а радісні рапорти про те, що ЄС нам дав мільярд, варто віднести до класичного видавання бажаного за дійсне. Мільярд поки що ніхто не дав. Адже він сам буде безпосередньо прив'язаний до програми МВФ, плюс буде супроводжуватися своїми умовами. Які, до речі, минулого разу Україна не виконала. І мова не йде про зняття блокади з експорту лісу, про яку волають українські популісти (ніби ця блокада заважала вирубувати ліси по всій країні), а до боротьби з корупцією. А це вже в нашому випадку удар нижче пояса.

На внутрішньому ринку ми побачили гарне розміщення Мінфіну, який залучив на первинному аукціоні близько 7 млрд. гривень (правда, в основному, за рахунок валютних паперів) і хороші цифри по інфляції. У травні інфляція виявилася нульовою, спасибі гарній погоді, а рік до року знизилася з більш ніж 13% до 11,7%. Начебто страшна новина прийшла з далекого шведського села, де суддя ухвалив призупинити рішення Стокгольмського Арбітражу. Але ціну цього рішення показав сам Газпром, який паралельно скасував випуск єврооблігацій, побоюючись, що залучені кошти легко заморозить Нафтогаз. Тож в російській монополії самі розуміють, що отримане розумними юристами рішення в шведськіому селі не буде актуальне вже зовсім скоро, та й саме воно стосується процедурних моментів, адже скасувати рішення Арбітражу просто неможливо. А 15-го числа відбудеться останній день торгів на Українській Біржі, після якого сама біржа піде в сплячку, чекаючи принца, який прийде до неї і поцілує, володіючи при цьому безпечним ПО.

Коментарі - 23

+
+105
AleksandrBank
AleksandrBank
15 червня 2018, 15:29
#
Хорошо подвел итоги, а особенно размазал Верхушку Идиотов об стену, потому что хитро*опых сейчас полно не только в верхушке и они способны разобрать все по полочкам
+
+55
yarg
yarg
15 червня 2018, 16:33
#
«Верхушка Идиотов» — это сильно.
Вы их выбрали, соответственно имеете полное право и нелюбить, ваше же детище. но вопрос в другом — кого Вы видите на их месте? Из реальных кандидатов, а не «вымышленных розовых единорогов»?
Тимошенко? Рабинович? Бойко? Новинский?
или это протос общее неприятие любой власти? типа «кто бы там не был — через месяц назову их идиотами»? Популярная в нашем интернете позиция, но какая-то беспросветная.
+
+68
media08
media08
15 червня 2018, 19:50
#
«Кого же Вы видите на их месте?» постоянный вопрос ботов от власти…
+
+32
yarg
yarg
15 червня 2018, 19:57
#
Я-бот от власти :)

Я критикую эту власть больше всех. Но вопрос остается. Волшебных единорогов нет. Остается Юля. Вы за нее? Ее я даже критиковать небуду. Бесполезно. Просто тихо удалюсь отсюда и буду малину разводить на даче. Пока она не сдохнет.
+
0
Имя Фамилия
Имя Фамилия
17 червня 2018, 14:58
#
Пока не сдохнет малина?
+
0
yarg
yarg
17 червня 2018, 19:54
#
Ага. люблю догадливых ботов.
+
0
mary27
mary27
19 червня 2018, 1:42
#
«кого Вы видите на их месте?» — тоже люблю задавать этот вопрос.
У зрадофилитиков обычно от него зависание, а потом перезагрузка.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 червня 2018, 11:10
#
«Рабинович? Бойко? Новинский?» — это шутка дня :?)
Тимошенко — ничего не поменяется! Факт! В ее вложится как Коломойский, думаю и Онищенко, не удивлюсь и Ахметов, а также другие, особенно враги Порошенка.
+
0
yarg
yarg
20 червня 2018, 11:45
#
Это не шутка. Это вероятные кандидатуры.
при тимошенко безусловно что-то поменяется. добавится бардака, кумовства и воровства. и это печаль.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 червня 2018, 12:07
#
Если это вероятные, почему не вспомнил Зеленского и Вакарчука, а также Иво Бобул или как там его?!!!
+
+15
yarg
yarg
20 червня 2018, 12:52
#
Потому что это — невероятные. А Бобул — просто Вакарчука потроллил :)
+
0
Имя Фамилия
Имя Фамилия
21 червня 2018, 19:24
#
А у порошенко есть друзья?
+
0
yarg
yarg
21 червня 2018, 19:57
#
Наверняка. А что здесь такого?
+
+15
yarg
yarg
15 червня 2018, 16:21
#
Писанина очередного псевдоиксперда, да еще с потугами на юмор. Уровень — 0.25 Охрименка.

+
+53
Сергей Гончаренко
Сергей Гончаренко
16 червня 2018, 11:17
#
Ну Охрименко очень кстати хороший специалист, всегда его читал на РИА пока не заблочили сайт, теперь даже не знаю где его читать, потому что ФБ нет.
+
+30
yarg
yarg
16 червня 2018, 12:05
#
На риа? в этом гадюшнике? хм…
вот его статьи — https://korrespondent.net/user/65900007/publication/
дядя конечно на любителя, да и зрадоложец еще тот, но реально на голову выше этих «икспердов»
+
+15
Имя Фамилия
Имя Фамилия
17 червня 2018, 15:17
#
«на ...? в этом гадюшнике?» постоянный вопрос ботов от власти…
+
+15
yarg
yarg
17 червня 2018, 19:53
#
Это не вопрос. это утверждание.
А вы что- то имеете против власти?
+
0
Имя Фамилия
Имя Фамилия
20 червня 2018, 18:25
#
Я таки имею
+
+15
yarg
yarg
20 червня 2018, 19:47
#
Выбирайте другую. У нас демократия. Никаких проблем.
+
0
mary27
mary27
20 червня 2018, 19:49
#
Не получится.
Он недавно в (который раз!) выбрал Питуна)
+
0
Имя Фамилия
Имя Фамилия
21 червня 2018, 19:20
#
Боишься произнести имя своего хозяина, раб?
+
0
yarg
yarg
21 червня 2018, 19:58
#
Ой. Это были понты? Какие смешные :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися