Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 червня 2018, 12:20

НБУ хоче, щоб українців ідентифікували не тільки банки

Національний банк пропонує надати право третім особам здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб під час відкриття рахунків у банку. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк пропонує надати право третім особам здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб під час відкриття рахунків у банку.
Фото: ukrinform.ru

Що нового: Документ розроблено з метою удосконалення системи ідентифікації та верифікації фізичних осіб та відповідно до вимог закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Проектом передбачається надання банкам права:

  • на підставі договору доручення з банком, який є абонентом-ідентифікатором, під час відкриття рахунку використовувати інформацію щодо ідентифікаційних даних клієнтів – фізичних осіб, отриману за допомогою Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID НБУ;
  • доручати юридичним особам-резидентам, фізичним особам-підприємцям ‒ резидентам та фізичним особам-резидентам (агентам) на договірній основі здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів банку ‒ фізичних осіб у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Нацбанку з питань фінансового моніторингу.

Проект врегульовує такі питання:

  • надано право банкам зараховувати на поточні рахунки фізичних осіб кошти від погашення успадкованих ощадних (депозитних) сертифікатів та процентів за ними;
  •  скасовано норму щодо подання фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність під час відкриття поточного рахунку в банку копії документа, що підтверджує взяття фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, на облік в органі Пенсійного фонду України.

Що це дасть: Зараз банки повинні самостійно ідентифікувати клієнтів при відкритті рахунку, наприклад перевіряти паспортні дані і робити копії документів. Якщо НБУ дозволить передавати ідентифікацію спеціальним компаніям і агентам, клієнти зможуть відкривати рахунки без відвідування банку. Це також легалізує схеми, які використовують банки, котрі доставляють кредитні карти за адресою, наприклад Альфа-Банк і Монобанк. Замовити карти цих банків з безкоштовною доставкою додому можна в фінансовому супермаркеті Finance.ua.

Коментарі - 7

+
0
Rybalove
Rybalove
14 червня 2018, 14:29
#
Все не так.
Открывать счета используя договор поручения с агентом можно и сейчас.
Данное новшество позволит банкам получить дописточник информации для проверки клиента при открытии счета. Пока на этом все.
+
0
mary27
mary27
14 червня 2018, 16:23
#
А много ли таких банковских агентов?
Я знаю только про агнтские договора ''Таскомбанка''.
И, учитывая, что в Украине огромное количество отделений банков, в агентах нет особой нужды.
В случае с ''ТАСом'', роль банковских агентов играют ''брокеры'', которые парят ''накопительные'' страховки ''ТАС-лайф'', и в то же время могут посоветовать вклад в ''Таскомбанке''.
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
15 червня 2018, 12:31
#
НБУ так толком и не запустил систему BankID, в которой всего два участника
согласно сайта НБУ — Ощадбанк и какой-то Рада-банк.

Ни тебе Привата, ни Аваля, ни Укрсиба ни Альфы с ПУМБом.

Есть закон о Mobile-ID, но НБУ этого мало — он хочет продвигать
какие-то частные лавочки с ограниченной ответственностью
или полной безответственностью.
Нам и так хватает на клиентские головы всяких Плеяд с Фагорами…
+
+15
mary27
mary27
15 червня 2018, 19:21
#
Согласна.
Нечего всяким жуликам давать доступ к базам клиентов.
+
+3
Ferrari  Александровск
Ferrari Александровск
18 червня 2018, 16:05
#
НБУ нужно заняться толстосумами, которые уходят от налогов, и на работу не ходят даже, получая Гос.зарплату с потолка, а не пенсионеров до труселей раздевать, отбирая субсидии или повышая тарифы.
+
+15
mary27
mary27
18 червня 2018, 19:58
#
НБУ не занимается «толстосумами, которые уходят от налогов», и точно так же не назначают субсидии (которые зло), и не устанавливает тарифы.
«Беда, коль пироги начнет печи сапожник, А сапоги тачать пирожник...»)
+
+3
Ferrari  Александровск
Ferrari Александровск
19 червня 2018, 16:57
#
Да пусть вообще никто ничего не делает и будет здесь.
Я не писала, Что НБУ занимается пенсионерами. Читайте внимательнее.…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися