Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 червня 2018, 14:40

Аналітика на 13.06.2018. Ринки зосередилися на засіданні ФРС. Долар налаштований оптимістично

Сінгапурська зустріч лідерів США і КНДР не зробила помітного впливу на світові фінансові ринки. Сторони домовилися про денуклеаризації Корейського півострова, але інвестори утрималися від ейфорії — домовленості виглядають поверхнево, ніяких деталей, термінів і конкретики немає, а значить, ризики для їх реалізації зберігаються. До того ж ринки швидко переключили свою увагу на майбутні засідання ключових Центробанків на цьому тижні — ФРС, ЄЦБ і Банку Японії. Американські фондові майданчики зміцнилися. За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FXS&P 500 виграв за рахунок ралі котирувань Twitter майже на 7% у відповідь на рішення J.P. Morgan підвищити прогноз за цінами на акції соціальної платформи відразу на 11 доларів. Азіатські майданчики просіли практично повсюдно. Виняток склав японський Nikkei 225, який додав більше 0,4% завдяки подальшому ослабленню ієни, а також подорожчання котирувань Toyota і Honda. Папери в Гонконзі, Китаї, Австралії, Сінгапурі втратили в середньому близько 0,5%, що говорить про обережність інвесторів, які не хочуть ризикувати в очікуванні підсумків засідання Федрезерву.

Долар різко зміцнився по всьому спектру ринку в другій половині дня. Приводом для покупок послужили чутки про те, що Пауелл може почати проводити прес-конференції на кожному засіданні регулятора. Ринок сприйняв ці розмови як сигнал до потенційного прискорення темпів посилення монетарної політики, на тлі чого і зросла привабливість американської валюти. Сьогодні в центрі уваги будуть підсумки дводенного засідання Федрезерву, на якому буде підвищена ставка. Доларові бики чекатимуть від монетарної влади натяків на чотири підвищення вартості кредитування в цьому році на тлі триваючого зростання зайнятості та прискорення інфляції. До слова, як показав вчорашній звіт, в травні споживчі ціни в річному вираженні зросли максимальними з початку 2012 року темпами, до 2,8%, перевищивши прогноз на рівні 2,7%. Якщо недавні поліпшення в економіці знайдуть відображення в тоні регулятора, долар продовжить сходження, а ризикові активи опиняться під ударом. У випадку з парою євро / долар не виключено тестування рівня 1.16, а долар / ієна може прорватися вище 111.00.

Котирування нафти Brent відновили зниження, хоча утрималися від мінімумів початку тижня. Барель не наважувався на тестування позначки 77 і скотився під рівень 76. На ринку чорного золота продовжує панувати невизначеність, яка тільки наростає в міру наближення ключового саміту ОПЕК +, заявленого на 22 червня у Відні. Саудівська Аравія і Росія готові наростити видобуток, а Ірак рекомендує не поспішати зі згортанням програми, побоюючись обвалу цін. Травневий звіт ОПЕК теж не порадував ринок. Видобуток в картелі зросла за звітний місяць на 35,4 тис. барелів на добу, в основному за рахунок саудитів. Також вказав на виражену невизначеність щодо перспектив сировинного сегменту на друге півріччя, а також зазначив знижувальні ризики для попиту з боку Китаю і США, що теж не сподобалося ринку. Крім того, Міненерго США знизило свій прогноз щодо попиту на нафти в 2019 рік. Поточна обстановка безумовно не сприяє подорожчанню Brent. Позиціонування показує, що ринок не знає, чого очікувати від майбутньої зустрічі ОПЕК +, і в таких умовах гравці проявляють схильність до фіксації прибутку, ніж до покупок. З іншого боку, в разі агресивнішою просадки котирувань, ключові експортери можуть вийти на ринок з вербальним інтервенціями, щоб послабити тиск з боку продавців.

Крім підсумків засідання ФРС, сьогодні чекаємо ще кілька цікавих релізів. У Британії заявлений цілий блок статистики по інфляції на зарплатному, споживчому і виробничому рівнях. Єврозона опублікує свіжі показники промислового виробництва і зайнятості. У Штатах заявлений звіт за цінами виробників, який, втім, навряд чи вплине на поведінку долара, який зосередиться на темі монетарної політики.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися