Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 червня 2018, 11:43

НБУ прокоментував збитки банків від МСФЗ 9

Перші приблизні оцінки показали, що для банків, які уже впровадили МСФЗ 9, сукупний негативний вплив від першого застосування становив близько 10 мільярдів гривень. Про це «Мінфіну» повідомив регулятор.

Перші приблизні оцінки показали, що для банків, які уже впровадили МСФЗ 9, сукупний негативний вплив від першого застосування становив близько 10 мільярдів гривень.
Фото: segodnya.ua

Що відбувалося: Зниження значною мірою було компенсовано прибутком банківського сектору у І кварталі на рівні 8,7 мільярда гривень.

  • Для багатьох банків збільшення резервів за МСФЗ не вплинуло на регулятивний капітал через те, що банки коректно та консервативно визнавали обсяги кредитного ризику (пруденційних резервів) відповідно до регуляцій НБУ про оцінку кредитних ризиків.
  • Ризик достатності капіталу для сектору загалом наразі за оцінками НБУ лишається незмінним.

Як це працює: Основна особливість МСФЗ 9 полягає в тому, що банки мають формувати резерви за кредитами за принципом очікуваних збитків.

  • Попередній стандарт, за яким працювали банки, передбачав формування резервів відповідно до збитків, яких банк вже зазнав.
  • Відповідно до МСФЗ 9 банки мають оновити класифікацію активів – вона залежатиме від намірів та політики управління активами.
  • МСФЗ 9 передбачає консервативний підхід до оцінки якості активів, банки мають відобразити не лише понесені збитки (визнати знецінення кредитів, яке уже відбулося), але й оцінити очікувані втрати від погіршення якості активів у майбутньому.
  • Перекласифікація та переоцінка резервів може вплинути на фінансовий результат та капітал банків.

Коментарі - 2

+
+8
Rybalove
Rybalove
7 червня 2018, 12:28
#
МСФО9 правильная штука, но все же пока больше на бумаге.
Большинство банков еще толком не внедрили, а те кто внедрил — используют среднепотолочные прогнозы в оценке своих рисков ввиду слабых возможностей екстраполяции прошлых тенденций на наше настоящее и будущее.
Плюс стандарты не подразумевают единой методики оценки рисков, а значит каждый банк трансформирует ее под себя в силу тех или иных особенностей действующего портфеля активов.
Так что пока, кроме формального приведения банков к международным стандартам, ничего не происходит… и… 351-я рулит! :)
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
9 червня 2018, 15:58
#
Это что, если я акционер банка, то опять должен докапитализировать этот, типа, регуляритавный капитал? А не проше ли ограничить банки в увеличении депозитного портфеля и привязать его к возможностям, типа, к уже сформированным резервам. Пусть банки работают по своим возможностям. И не надо банки шугать, требовать от них, типа, тянуться куда-то к более высоким стандартам. Научитесь контролировать лучше, чем постоянно, типа, чистить, улучшать банковскую систему и при этом доводить до инсультов, инфарктов дипозитариев, обкрадывая их!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися