Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2018, 20:19

У Верховній Раді підтримали законопроект про незалежність держбанків

Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради підтримав прийняття в першому читанні законопроекту № 8331.

Комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради підтримав прийняття в першому читанні законопроекту № 8331.
Фото: 24tv.ua

Таке рішення прийняв комітет 5 червня, повідомив член комітету Павло Різаненко (БПП), пише FinClub.

Даний законопроект стосується реформи корпоративного управління в державних банках. Він був зареєстрований 27 квітня 5 депутатами комітету: Русланом Демчаком, Михайлом Довбенко, Павлом Різаненко («Блок Петра Порошенка»), Максимом Поляковим («Народний фронт»), Олегом Лавриком («Самопоміч»).

Законопроект пропонує відмовитися від формування наглядових рад Ощадбанку і Укрексімбанку представниками президента, парламенту і уряду (по 5 чоловік), оскільки це робить держбанки залежними від політиків і їх впливу.

Документ визначає, що до наглядових рад держбанків увійдуть 9 членів, 6 з яких будуть незалежними, а троє — представниками держави (по одному від президента, Кабміну і Ради).

У проекті виписуються критерії незалежності членів наглядової ради, які будуть вибиратися на конкурсі, а також перелік повноважень вищого органу управління державними банками — зборів акціонерів.

  • 20 березня парламент відмовився підтримати урядовий законопроект № 7180 про особливості управління державними банками. Протягом поточної парламентської сесії, внесення на розгляд цього ж законопроекту неможливо, в зв'язку з чим був зареєстрований новий законопроект № 8331.
Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
+44
Perseo
Perseo
6 червня 2018, 9:46
#
Если сделать госбанки независимыми от влияния политиков (госслужащих), логично продолжить независимость на их финансирование из бюджета.
Сотрудники госбанка (имел опыт с Укргазбанком) заняты своими личными гешефтами. С менялами мутят, с налом.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися