Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 травня 2018, 12:58

Аналітика на 21.05.2018. Інвестори зітхнули з полегшенням: торгова війна між США і Китаєм скасовується?

Початок нового торгового тижня супроводжується поліпшенням настроїв серед світових інвесторів, які зраділи досягненню домовленостей між США і Китаєм, що допоможуть уникнути торговельної війни. На зітханні полегшення азіатські фондові майданчики пристойно додали у вазі. Гонконгський Hang Seng підскочив більш ніж на 1%, де чималу роль зіграв позитивний настрій в технологічному і фінансовому секторах. За повідомленням аналітика компанії  Global FX, японський Nikkei підвищився на 0,5%, південнокорейський Kospi піднявся на 0,26%. Досягнуті на вихідних домовленості між Вашингтоном і Пекіном надихнули ризикові активи, однак це тільки початок складного шляху, і врегулювання всіх розбіжностей між двома державами обіцяє бути непростим і довгим. Так що цей фактор ще може змусити ринки похвилюватися, хоча, звичайно, головні страхи відступили. Американські майданчики, які завершили торги п'ятниці з втратами, на відкритті в понеділок можуть показати упевнений підйом, відіграючи сприятливі сигнали з торгового фронту. А ось європейські ринки ризикують опинитися під тиском через збереження напруженості в Італії і розмов про намір Шотландії провести другий референдум про незалежність.

Долар продовжує підкорювати нові вершини. Євро падає шостий день поспіль, відновивши з ранку мінімуми 2018 року в районі 1.1743. Пара наближається до наступного рівня підтримки 1.17 і може порушити цілісність цього рівня на поєднанні таких факторів, як сильний долар і політична напруженість в Італії. Дві популістські партії погодили коаліційну програму, яка включає зниження податків і збільшення фінансових витрат, що викликає занепокоєння з приводу перспектив бюджету країни. До слова, рейтингове агентство DBRS вже попередило на минулому тижні, що економічні ініціативи партій можуть поставити під загрозу кредитний рейтинг Італії. У цих умовах, враховуючи також порушення цілісності рівня 1.1750, пара може відправитися до позначки 1.1710, пробій якої ознаменує собою новий етап в рамках ведмежого тренда.

Нафта Brent притихла в районі позначки 79 після корекції в п'ятницю. Котируванням не вдалося зачепитися за рівень 80 після спроб тестування зони опору 80,50. Однак обмежений характер ведмежої корекції говорить про збереження цілісності висхідного тренда, який може отримати продовження при певних обставинах. Доларовий фактор зараз не робить істотного впливу на ринок чорного золота, який поглинений темою санкцій відносно Ірану. Також на руку бикам грає ситуація в Венесуелі, яка загрузла в глибокій економічній кризі і зіткнулася з жорсткою позицією США щодо виборів. Не будемо забувати і про те, що через місяць відбудеться саміт ОПЕК + у Відні, на якому вирішиться доля угоди про обмеження видобутку. Очікування пролонгації угоди будуть підтримувати ринок, хоча в міру наближення цієї події деякі експортери можуть почати натякати на відсутність необхідності в подальших заходах, оскільки ринок уже практично досяг рівноваги. У короткостроковій перспективі Brent важливо закріпитися над рівнем 79, а в ідеалі — прорватися вище 79,50, щоб повернути в гру позначку 80.

Після корективного відновлення в другій половині торгів п'ятниці ціни на золото знову рухаються в південному напрямку, причому ударними темпами — з початку ранкової сесії метал вже просів більш ніж на 0,4%. Поки котирування утримуються від поновлення мінімумів 2018 року в районі позначки 1285, але торгуються в небезпечній близькості до них і можуть втратити цей рівень, якщо долар продовжить свою переможну ходу. Додатково на метал тисне поліпшення настроїв в сегменті ризикових активів завдяки відступу загрози торгової війни між США і Китаєм. Якщо вищезгадана підтримка не встоїть, наступною метою ведмедів по золоту стане області тисячу двісті вісімдесят дві.

На початку тижня економічний календар скупий на події. У єврозоні буде опублікований звіт про фінансову стабільність, в а Німеччини — щомісячний звіт Бундесбанку. У США заявлений індекс національної активності ФРБ Чикаго, а також відбудуться виступи представників ФРС Бостік, Харкера і Кашкарі. Коментарі на тему монетарної політики здатні внести локальні корективи в загальні настрої по долару.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися