Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 травня 2018, 7:52

Як Нацбанк може заробити на футболі

Найближчі дні обіцяють бути дуже цікавими на валютному ринку. Минулого тижня долар на міжбанку впав всього на 5 копійок — з 26,16 / 26,19 до 26,115 / 26,14 гривень. Таке зниження курсу — не дуже велика перемога гривні, враховуючи, що на цей період припадали основні дні клієнтських бюджетних платежів, коли нацвалюта традиційно активно зміцнюється.

Найближчі дні обіцяють бути дуже цікавими на валютному ринку.
Фото: 112.ua

Істотно допомагало гривні різке падіння ліквідності в банківській системі. Коррахунки за період з 14 по 18 травня обвалилися на величезну суму — 16,9 млрд гривень. На ранок минулої п'ятниці вони були на рівні 37,6 млрд. Це призвело до дефіциту гривні на ринку і «давило» на курс долара. Чому ж курс майже не просів?

Справа в тому, що то зайву пропозицію валюти викуповував Нацбанк, поповнюючи резерви через Matching. За нашими даними, регулятор був присутній на міжбанку в режимі «тихого» полювання за валютою практично всі дні минулого тижня. Саме активний викуп долара з боку НБУ — причина дуже малих успіхів гривні.

Регулятор фактично не дав нацвалюті істотно зміцнитися, вважаючи за краще максимально поповнити резерви.

Що буде впливати на курс

1) Закінчення періоду бюджетних розрахунків у клієнтів та наближення основних виплат експортерам відшкодувань ПДВ. Поки банки і клієнти будуть перебувати на голодному пайку по гривні за рахунок перерахувань грошей бюджету — побоюватися зростання курсу особливо не варто.

Клієнти будуть скидати валюту, щоб забезпечити свої розрахунки по госпдіяльності та покрити податкові зобов'язання. Але як тільки найбільші експортери отримають гривню у вигляді відшкодування по ПДВ — ситуація різко зміниться. Попит на валюту буде залишатися високим, а ось продаватися понад обсяги обов'язкових продажів експортери вже особливо не поспішатимуть, що почне працювати проти гривні;

2) Зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв. Нафтотрейдери побоюються подальшого зростання цін на нафту (досягла 80 $ за барель і йде продовження гри «на підвищення»), що активізує їх оплату за діючими та новими контрактами і стимулює зростання попиту на валюту;

3) Ліквідність у банківській системі, поведінка готівкового ринку напередодні фіналу Ліги чемпіонів і ситуація на міжнародних валютних майданчиках.

Коррахунки банків на ранок минулої п'ятниці впали до рекордно низького рівня 37,6 млрд гривень і поки це працює на гривню. Вихід на ринок сум відшкодування ПДВ (очікується на цьому тижні транші по 0,7 -2,2 млрд гривень) швидко відіб'є бажання у продавців активно розлучатися з валютою на фоні зростаючого попиту та збільшить можливості спекулянтів по розгойдуванню курсу. Це становить певну загрозу для гривні і принципово важливим стає графік та обсяги перерахувань Держказначейством сум відшкодувань;

Завдяки прогнозованому приїзду на цьому тижні 60-65 тисяч іноземних уболівальників до Києва на футбольний матч фіналу Ліги чемпіонів — готівковий ринок стане істотною підмогою в частині зміцнення гривні. Фанати будуть активно здавати валюту, що призведе до заниження курсу прийому в обмінниках і забезпечить приплив долара та євро як на готівковий ринок, так і опосередковано на міжбанк.

Котирування в обмінниках залишаться нижче курсу міжбанку, що дозволить фінансистам заробляти на скупці валюти у населення і перепродажі її на торгах. Це збільшить обсяги пропозиції на ринку і буде працювати на зміцнення гривні;

Валютні ралі по парі євро / долар тривають. Євровалюта вже істотно просіла нижче 1,18 долара і ситуація на міжнародних майданчиках залишається складною. Додає інтриги як продовження протистояння США та Ірану, так і ефект від посилення санкцій країн ЄС та США проти РФ. Це створює підгрунтя для продовження активних спекуляцій по євро і рублю на світових ринках, що буде негайно відбиватися і на наших внутрішніх котируваннях цих валют щодо гривні;

4) Календарний фактор. 28 травня (наступний понеділок) святковий день в Україні — Трійця і вихідний в США — у них День пам'яті. Три вихідних (з 26 по 28 травня) приведуть до збільшення операцій клієнтів в період з цього понеділка по четвер і падіння активності перед триденними вихідними. Всі клієнти будуть поспішати завершити свої операції не пізніше 24 травня, а тому — можливі суттєві ситуативні перекоси попиту і пропозиції в цей період.

5) Дії НБУ. Тут особливої ​​новин не передбачається. Регулятор буде скуповувати ситуативний надлишок валюти в ЗВР і цим утримувати курс долара від значного падіння. НБУ віддаватиме перевагу праці в «тихому» форматі скупки через Matching.

У разі зростання котирувань — регулятор не буде втручатися в ситуацію, вважаючи за краще спостерігати з боку і тільки при стрибках на 10-15 копійок за день, можна буде очікувати його дій з продажу валюти на дуже невеликі суми. І знову ж таки — в «анонімному» форматі.

З огляду на завершення періоду основних бюджетних розрахунків підприємств і потенційний вихід на ринок значних обсягів відшкодувань ПДВ, «Мінфін» прогнозує на цьому тижні присутність НБУ на міжбанку тільки зі скупкою до $ 10 млн в день в «анонімному» режимі через Matching.

Заплановане на 24 травня чергове засідання Монетарного комітету НБУ на валютний ринок майже не вплине. За нашими прогнозами особливої зміни ситуації за обліковою ставкою не відбудеться (вона залишиться на рівні 17% річних), а інших особливих сюрпризів у правилах гри для банків не передбачається.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на тиждень:

21-24 травня (понеділок — четвер). Основний вплив на курс міжбанку надаватимуть поведінка нафтотрейдерів та стан щодо термінів сплати податкових платежів у великих експортерів. Хоча головний період податкових розрахунків з державою вже майже позаду — багато клієнтів не встигли це зробити вчасно і скидають валютні надходження для фінансування погашення бюджетних боргів.

Крім цього, починаються основні виплати відшкодувань ПДВ і цей графік буде істотно впливати на поведінку експортерів на міжбанку.

Якщо не буде значних ситуативних стрибків курсу (від 10 копійок в день) НБУ буде присутній на ринку тільки зі скупкою надлишків валюти через Matching, але не стане втручатися в торги у разі зростання котирувань.Тільки при рівні зростання курсу понад 10 копійок за сесію можна очікувати виходу НБУ з продажем невеликих сум.

Обсяги операцій в ці дні складуть до $ 340-410 млн при укладанні до 540-630 угод. Зростання статистики торгів буде поступовим — з вівторка по четвер напередодні триденних вихідних.

25 травня (п'ятниця). Спрацює ефект останнього робочого дня перед довготривалими вихідними. Обсяги операцій знизяться. Основним фактором, що впливатиме на курс в цей день буде стан розрахунків Держказначейства з клієнтами банків з відшкодування ПДВ.

Якщо експортери ввечері четверга (після часу закінчення валютних торгів) отримають основні суми відшкодувань — це може суттєво збільшити попит на валюту в п'ятницю на фоні низької пропозиції та надасть шанс долару на активне зростання котирувань.

Якщо ж дії Держказначейства та НБУ будуть узгодженими і графік таких гривневих вливань в систему буде відносно рівномірним — в цю п'ятницю особливих сюрпризів по курсу «Мінфін» не прогнозує.

На цей день обсяг операцій складе до $ 280-330 млн при укладанні до 470-520 угод.

На готівковому валютному ринку. Нестабільність зовнішніх котирувань пар долар / євро і долар / рубль буде впливати на зміну курсу в обмінниках на цьому тижні.

Але основний вплив на український готівковий валютний ринок в ці дні надасть футбольний фактор. Здача валюти уболівальниками в період проведення фіналу Ліги чемпіонів буде провокувати заниження курсу прийому долара і євро при збереженні або несуттєвому зниженні ціни продажу. Фінансісти будуть заробляти на скупці готівкової валюти та її подальшої перепродажі на міжбанку. Спред по долару в обмінниках буде перебувати в межах 15-25 копійок.

В цілому на цьому тижні «Мінфін» прогнозує курс готівкового долара у коридорі 25,70-26,10 гривень.

На міжбанку. Курс на торгах буде диктуватися наступними факторами: 1) обсягами купівлі валюти великими нафтотрейдерами; 2) графіком вливань відшкодувань ПДВ і продажами валюти клієнтами, які в силу різних причин не встигли вчасно розрахуватися з бюджетом по податках; 3) діями Нацбанку; 4) ситуацією на зовнішніх ринках по крос-курсу пар євро / долар і долар / рубль.

Дії спекулянтів будуть передбачуваними — робота «в дві сторони» і періодичні спроби розгойдування курсу, підлаштовуючись під поведінку великих гравців. НБУ буде тільки скуповувати долар через Matching, чим утримає котирування долара від можливих значних ситуативних просідань.

Ми прогнозуємо викуп Нацбанком основної частини привезеної іноземцями на фінал Ліги чемпіонів валюти опосередковано через її первинну скупку через банки та обмінки в готівковій формі з наступною її подальшим перепродажем ними регулятору на міжбанку.

Курс на торгах на цьому тижні буде перебувати в межах коридору в 25,90-26,20 гривень.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 14

+
+22
vladymyrkiev
vladymyrkiev
21 травня 2018, 11:05
#
Болельщики не окажут существенного влияния на рынок. И если будет влияние, то больше на евро.
+
+8
smarty
smarty
21 травня 2018, 11:09
#
Все деньги уйдут на аренду квартиры.=)
+
0
Zamechtatel
Zamechtatel
21 травня 2018, 22:15
#
Согласен с вами. Приедет 20-30 тыщ болел. Максимум. Что они там окажут?

Где люди поднимутся на футболе, так это в РФ. Смотрел в Самаре квартиру снять -от 500 долл в сутки! Торг не возможен в принципе. Предоплата обязательна! Скорее всего поеду на машине, возьму с собой автодом.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
27 травня 2018, 11:38
#
Ага, поднимутся, как наши в 2012-ом. Я помню историю как один на окраине Закревского в Киеве (это самая окраина Киева, при этом с плохим транспортным сообщение, т.е. самый дешёвый район) свою трёшку переоборудовал в хостел. Поставил кучу двухярусных кроватей с надеждой сдать иностранцам за «большие доллары». Короче, до сих пор ещё пытается распродать те кровати :)
Редко у кого билеты на несколько матчей. Как правило — на один матч. Люди утром приехали, побухали днём, вечером пошли на матч. Ночью вылет чартером обратно.
+
0
kozyrev
kozyrev
21 травня 2018, 11:21
#
Давайте посчитаем — 65 тысяч, каждый оставит в стране за два-три дня не менее 450 евро за жилье и думаю не менее, чем 500-600 евро на развлечения, пиво и т.д. Таким образом — около 1000 евро на человека. Итого — около 65 млн евро или 76 млн долларов по 1,173. Немало как для нашего рынка. Особенно наличного… Будет влиять и достаточно серьезно.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 травня 2018, 11:35
#
По сути на наличный и повлияет.
В плане сильно, не думаю.
Есть уверенность в 25,80? У меня нет пока. 26,00, 25,95 от силы.
+
+106
Alex Axel
Alex Axel
21 травня 2018, 12:09
#
Откуда такие цифры? 600 евро на развлечения за 2 дня? или єто отдыхающие в Бердянске которые год копили на отдых? никто бабками сорить не будет — они могут по несколько раз в месяц ездят на разные матчи\говновиденья и тд, поверь им не западло в атб за пивом сходить будет
+
+13
Сергей Гончаренко
Сергей Гончаренко
21 травня 2018, 12:57
#
Утка или нет, что болельщики массово сдают билеты из-за дороговизны жилья???
+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
21 травня 2018, 14:50
#
Может получиться теперь и мне купить билет :)
+
+28
kozyrev
kozyrev
21 травня 2018, 14:02
#
Насчет 600 евро за 2 посчитайте сами. Тусоваться они будут в центре по пабам, рассчитанным на иностранцев.Это в среднем ло 600-700 гривен на человека. Три дня — 6-7 раз — это уже 4900 гривен. Плюс прилет -приезд из Борисполя в отель и обратно — еще сдерут с них около 100-1200 гривен. Плюс всякие сувениры в магазинах а-ля ЦУМ тысячи 2-3 минимум. Уже около 8-8,5 тысяч гривен. Это уже около 300 евро. Ну и на всякие культурные походы по городу, экскурсии и т.п. ( да пойдут не все — но многие сходят) еще 300-500 гривен. Короче — уже как минимум на 300-350 евро. А если они еще и всяким злачным стрип-клубам пойдут или подобным заведениям, да по ресторанам уровня выше пабов — выйдут на те же 500-600 евро за три дня. По их меркам 200 евро в день в таком формате — не очень дорого.
+
+84
Oleksiy Merkulov
Oleksiy Merkulov
21 травня 2018, 18:40
#
Не будет такого — для чего болельщику менять деньги? У нас что карточки отменили? Максимум по 100 евро поменяют на всякую мелочь, а за отели и бары картой расплатятся. 21 век на дворе.
+
+126
Maleficarum
Maleficarum
21 травня 2018, 21:04
#
Ну не знаю как заработает Нацбанк Проститутки заработают точно.
+
+29
AleksandrBank
AleksandrBank
22 травня 2018, 14:18
#
Важно учитывать всю цепь, как говорится пищевую. Они поменяют часть валюты в гривну, чтоб что-то есть, часть «хозяевам», те также часть потратят на себя и семью :)
+
0
smarty
smarty
29 травня 2018, 9:36
#
Ну смотрим на прогнозы, футбол прошел…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися