Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2018, 12:38

Аналітика на 18.05.2018. Інвестори стежать за торговими переговорами, долар і прибутковість продовжують бити рекорди

За повідомленням аналітика компанії Global FX, азіатські фондові майданчики в кінці тижня поводяться скуто, сфокусувавшись на переговорах між США і Китаєм. Сьогодні продовжиться другий раунд переговорів. Раніше Трамп висловив сумніви в успіху цього заходу. Напередодні Пекін запропонував Вашингтону заходи для скорочення торгового балансу на 200 млрд доларів. Тепер інвестори чекають реакції лідера Білого дому і подальшого розвитку подій на цьому фронті. Основні індекси Уолл-стріт злегка просіли вчора, а серед азіатських інвесторів, схоже, оптимістів все ж виявилося більше. Гонконгський Hang Seng додав 0,17%, Shanghai набрав 0,3%, японський Nikkei — 0,35%. Аутсайдерами стали австралійські акції, хоча просадка виявилася символічною і не перевищила 0,2%. Європейські індекси, схоже, повторять картину попередніх днів і відкриються різноспрямовано.

На валютних ринках без змін: долар продовжує торгуватися в руслі бичачого тренда за рахунок подальшого падіння облігацій, що підштовхнули прибутковість 10-річних паперів до свіжих 7-річним максимумів на позначці 3,105%. В ході ранкових торгів показник досяг рівня 3,128%. Додаткового підживлення валюта отримала з боку індексу ділової активності у виробничому секторі ФРБ Філадельфії, який всупереч прогнозам підскочив в травні до 34,4 проти очікувань зниження до 21,0. Свою лепту в зміцнення індексу USD вніс і слабкий євро, який підкосила політична ситуація в Італії. Дві головні популістські партії країни, які працюють над формуванням коаліційного уряду, запропонували проект, який передбачає радикальну зміну відносин країни з Європою. У разі загострення ситуації на цьому фронті інвестори побіжать з ризикових активів, і в цьому випадку положення єдиної валюти посилиться, оскільки учасники ринку будуть віддавати перевагу долару. Позитивом для «американця» також виступає підтвердження Білого дому про те, що він як і раніше налаштований на проведення саміту з лідером КНДР, незважаючи на недавні заяви Пхеньяна.

Фунт поштормило на новинах про Брекзіт. Зокрема, спочатку в ЗМІ просочилася непідтверджена інформація про те, що Лондон готовий залишитися в митному союзі ЄС і після 2021 року, аби уникнути так званої «жорсткого» ірландського кордону. Зрадівши пом'якшенню позиції британської сторони, фунт рвонув в область 1.3570. Однак незабаром прем'єр Тереза ​​Мей спростувала ці чутки і зазначила, що Британія обговорить митне партнерство, чим спровокувала відкат пари. Втім, за підсумками торгів котирування влаштувалися на позитивній території, в районі 1.35. Незважаючи на помірний тиск на фунт (в порівнянні з євро), знижувальні ризики для пари зберігаються. Послабити тиск на «британця» може пробою локального рівня опору 1.3630, вище якого пара не піднімалася вже два тижні.

Нафта Brent перевищила рубіж в 80, торкнувшись позначки 80,50, звідки відкотилася вниз на 100 пунктів і закрилася практично без змін. Чорне золото дорожчає п'яту з шести останніх тижнів, протягом яких котирування не втомлюється оновлювати мінімуми кінця 2014 року. Фундаментальні фактори на світовому ринку цілком виправдовують досягнуті рівні. Пропозиція на світовому рівні продовжує скорочуватися по ряду причин, включаючи зусилля ОПЕК, запаси падають, в тому числі і в Штатах. А в умовах жорсткості умов на ринку безперервне зростання видобутку на сланцевих родовищах США вже не викликає страхів з приводу повернення надміру енергоносіїв. Навпаки, дедалі більше побоюються виникненню дефіциту. Поки така атмосфера зберігається, нафта має великий потенціал для подальшого зростання. Однак для початку Brent потрібно підтвердити пробій рівня 80 і уникнути більш масштабної фіксації прибутку, що не виключена в короткостроковій перспективі.

Сьогоднішній день скупий на економічні події, і торговельна активність на ринках обіцяє бути досить спокійною, якщо обійдеться без несподіваних новин. В Єврозоні заявлені дані по торговому балансу і балансу рахунку поточних операцій. Втім, ці другорядні показники навряд чи вплинуть на динаміку євро, який продовжить стежити за розвитком подій в Італії і коритися настроям по долару. Тим часом США не публікують ніяких звітів, і ринки будуть чекати лише виступи представників Федрезерву Мейстер, Брейнарда і Каплана.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися