Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 травня 2018, 18:42

Нацбанк стурбований обсягом заставного майна на балансах банків

Національний банк стурбований накопиченням на балансі банків істотного обсягу заставного майна, стягнутого в рахунок погашення неробочих кредитів.

Національний банк стурбований накопиченням на балансі банків істотного обсягу заставного майна, стягнутого в рахунок погашення неробочих кредитів.
Катерина Рожкова/Фото: politeka.net

Про це повідомила заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова, пише Інтерфакс-Україна.

«Протягом 2017 року і вже майже першої половини 2018 року ми бачимо тенденцію до того, що одним із способів вирішення „поганих“ боргів є стягнення і прийняття на баланс застави. Це викликає занепокоєння у НБУ, оскільки ми бачимо, що наші банки починають перетворюватися в компанії з управління активами», — сказала Рожкова.

За її словами, такі заставні активи обтяжливі навіть для самих банків. Регулятор має намір стимулювати фінустанови скоріше позбуватися від них.

«Такі основні засоби не приносять відсотки, додатковий дохід або грошовий потік, поки вони не будуть реалізовані. Замість цього вони вимагають додаткових витрат і людських ресурсів на утримання, охорону, оформлення документів і все інше. Якщо цього не робити, вони будуть втрачати вартість», — сказала вона.

Заступник голови НБУ також нагадала, що до кінця поточного року закінчується пільговий період, під час якого регулятор призупинив застосування цілого ряду заходів впливу на банки, що мають істотний обсяг «поганих» боргів або порушують деякі нормативи. З 2019 року Нацбанк буде вимагати від банків зменшення частки інвестиційної нерухомості на балансі.

«Раніше ми вимагали визнання „поганих“ кредитів і докапіталізацію, а сьогодні вимагаємо розчищення балансів від „поганих кредитів“ та інвестиційної нерухомості. Тобто, те, що може бути реструктуризовано, має бути реструктуризовано, що не може — продано, а то, що не підлягає ні реструктуризації, ні продажу, повинно бути списано за рахунок резервів. Це наша позиція і ми вже працюємо над цим питанням з банками, підштовхуємо їх до цих процесів, які повинні завершитися очищенням банківських балансів, продажем „поганих“ боргів і неопераційних активів, перезапуском підприємств, які на сьогодні мають шанс відновити свою платоспроможність і функціонування», — сказала Рожкова.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 1

+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
17 травня 2018, 18:57
#
Неужели кроме зам председателя Рожковой в НБУ напрочь отсутствует глава НБУ — его почему-то и не видно и не слышно.

Зато Рожкова уже ежедневно по всем новостным каналам вещает от имени НБУ.

Хотя такое развитие событий я и предсказывал.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися