Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 травня 2018, 11:19

Аналітика на 15.05.2018. Доларові бики пожвавилися, але все вирішить звіт по роздрібним продажам

За повідомленням аналітика компанії Global FX, провідні індекси Уолл-стріт за підсумками торгів відійшли від сесійних максимумів і завершили день в символічному плюсі. S&P 500 и Nasdaq набрали по 0,1%, а Dow додав 0,3%. За підсумками тижня три бенчмарки подорожчали в середньому на 2,5%. З нещодавньої динаміки американських майданчиків видно, що геополітика – в особі торгових суперечностей між США і Китаєм — вже не викликає у інвесторів таких емоцій, які спостерігають пом'якшення позиції Трампа в порівнянні з його первісної риторикою, хоча при цьому і віддають собі звіт в тому, що дозволити труднощі, що виникли між двома країнами, буде непросто. Азіатські майданчики повелися ще обережніше — основні індекси відкотилися після виходу слабкої китайської статистики, яка традиційно значно впливає на настрої інвесторів. Інвестиції і роздрібні продажі виявилися нижчими за прогнози, а продажі будинків скоротилися. Японський Nikkei перервав свій підйом до 3-місячних максимумів і знизився на 0,1%. Гонконгський Hang Seng відкотився від 2-місячного піку вниз майже на 1%. Європейські ф'ючерси торгуються з пониженням на 0,2%, віщуючи відкриття індексів на негативній території.

У другій половині дня долар повернувся до росту після корекції і продовжує тяжіти над більшістю валют вранці у вівторок. Основним драйвером підйому валюти стало зростання прибутковості 10-річних трежеріс, яка в черговий раз тестує позначку 3,0%. Інших істотних бичачих чинників за пожвавленням попиту на USD не стоїть. Вся увага трейдерів направлена на сьогоднішній звіт по роздрібних продажах у США. Нещодавно показники інфляції розчарували, і доларові бики сподіваються, що сьогоднішні цифри все ж виправдають очікування і прискорять зростання з 0,2% до 0,5% — мається на увазі показник продажів без обліку автомобілів. В іншому випадку учасники ринку повернуться до фіксації прибутку по довгих позиціях. Втім, у випадку з європейськими валютами, багато також буде залежати від локальної статистики. Єврозона публікує звіт по ВВП, а Британія — блок даних по ринку праці, включаючи зарплати. Так що внутрішньоденні торги основними валютними парами можуть виявитися вельми волатильними і більш широкими, ніж напередодні. Євро / долар в разі невдачі «американця» виконає завдання, що провалилося вчора — поверне собі позначку 1.20.

На ринку нафти після нещодавнього затишшя відбувся новий бичачий прорив – котирування Brent набрали силу у другій половині дня і пробили позначку 78, оновивши 3,5-річні максимуми в районі 78,50. Одним з каталізаторів зростання став звіт ОПЕК, в якому картель підвищив прогноз світового попиту, хоча і трохи. Цього виявилося достатньо, щоб вселити в биків додатковий оптимізм на тлі подальшого скорочення світового пропозиції і загрози виникнення дефіциту через санкції проти Ірану. Експортери ОПЕК запевняють, що у них достатньо потужностей, щоб компенсувати можливу нестачу барелів, але занепокоєння з приводу дефіциту все ж таки присутні і відбиваються на рівні цін, які стали ще на один крок ближче до позначки 80. Якщо в найближчі два дні ще й США порадують скороченням запасів вуглеводнів, ми побачимо нові вершини. Однак до пробою вищезгаданої психологічної позначки велика ймовірність кількох корекцій.

Котирування золота, які намагалися відновитися в першій половині дня, все ж пішли на негативну територію через відновлення попиту на долар. Причому з ранку метал вже несе пристойні втрати, знижуючись третій день поспіль. Ціни знову загрожують рівню 1310, який з великою часткою ймовірності буде легко втрачено, якщо долар отримає підживлення від позитивних даних по роздрібних продажах. Головною перешкодою для биків на даному етапі залишається горезвісна 100-денна змінна середня, яка тепер проходить вище 1326.

Що стосується економічних подій, крім американських роздрібних продажів на сьогодні заявлені показники ВВП, промислового виробництва та настроїв від інституту ZEW в єврозоні. Судячи з ВВП Німеччини, який вийшов нещодавно і виявився слабше прогнозів, європейський показник підтвердить уповільнення темпів зростання в першому кварталі. У Британії будуть опубліковані показники зарплат і безробіття, а також відбудеться слухання звіту по інфляції.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися