Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 квітня 2018, 8:00

Долар почне зростати. Чи допоможе НБУ нацвалюті

Минулий тиждень послабив позиції гривні на міжбанку, незважаючи на період проведення клієнтами податкових платежів. Зазвичай в цей час гривня зміцнюється на міжбанкую Обсяги продажів валюти експортерами для сплати зобов'язань перед бюджетом в цей час зростають. А можливості щодо її скупки імпортерами — знижуються. Тим більше, що в квітні до календарних місячних платежів додаються ще й розрахунки за перший квартал.

Але в цьому місяці ці фактори поки що особливо не спрацювали. Долар виріс з 16 по 20 квітня на міжбанку при купівлі на 10,5 копійок, а при продажу — на 8,5 копійок: з 26,06 / 26,10 до 26,165 / 26,185 гривень.

Не було і значного зростання обсягів операцій на торгах, що теж не дуже радує учасників ринку. За даними ВалКлі, протягом минулого тижня щоденні суми операцій коливалися в межах від $ 292 млн до $ 431 млн при укладанні від 496 до 624 угод у день. Це є досить середніми показники для такого періоду.

Головними причинами розвороту ринку в бік поступового зростання курсу були:

1) Збільшення попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв і вихід на ринок відкладеного раніше попиту. Найчастіше в цій ролі були одні й ті ж компанії — нафтотрейдери. З одного боку, раніше вони вичікували мінімальні котирування. І як тільки ринок почав розвертатися, вони стали скуповувати валюту, побоюючись її подальшого зростання. З іншого — спостерігається поступове зростання вартості нафти на світових ринках. Тому для закупівлі тих же обсягів енергоносіїв, великим покупцям нафтопродуктів вже треба набагато більше валюти. Це об'єктивно збільшує попит на нашому міжбанку;

2) Перерахування гривневих ресурсів Держказначейством на рахунки клієнтів як у вигляді відшкодування ПДВ, так і для фінансування інших бюджетних витрат. Такі платежі йдуть весь місяць, але бізнес і фінансисти вже давно «вирахували», що основний період гривневих вливань від держави за цими операціями — друга половина місяця. Це скорочує інтерес експортерів до продажу валюти понад обсяги обов'язкових продажів і працює проти гривні.

НБУ в цей період на міжбанку був досить малопомітним. Він обмежився декількома виходами в «анонімному» режимі інтервенцій через Matching. За нашими даними, це відбувалося в минулий понеділок і п'ятницю, коли він викупив до $ 15 млн по 26,09 гривень і до $10 млн по 26,17 гривень відповідно. крім того, НБУ також продавав  невеликі суми минулої середи. Це просто утримувало курс в кращому для регулятора коридорі — 26,05- 26,25 гривень.

Але значних сум надлишку або недостачі валюти на міжбанку не було. Ринок сам поглинав основні обсяги пропозиції без особливого втручання Нацбанку.

Спекулянти минулого тижня працювали в основному тільки в форматі «в дві сторони», хоча і робили спроби розгойдати курс. Але ці дії не були особливо підтримані ринком, і вони швидко видихалися.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Продовження днів бюджетних платежів і вихід в банківську систему основних сум відшкодувань по ПДВ. На цьому тижні будуть виплачені великі суми відшкодувань ПДВ (до 6 млрд гривень за нашими даними). І в разі масованих вливань гривні і неузгоджених дій НБУ, Мінфіну України та Держказначейства — це може створити істотний тиск на курс.

Навіть при консервативному і погодженому режимі — вливань таких обсягів гривневих коштів в систему, як правило, міжбанк реагує на це зростанням валютних котирувань. Вже минулої п'ятниці коррахунки банків перевищували 52,8 млрд млрд гривень, що дає спекулянтам ресурс для спроб активно розгойдувати ринок;

2) Календарний фактор. Цей тиждень майже завершує місяць і клієнти будуть закривати свої зовнішньоекономічні контракти на звітну дату. Це збільшить активність на торгах, але може приводити до ситуативних перекосів попиту і пропозиції на міжбанку в разі одночасного виходу на торги великих гравців «з однією стороною».

Наприклад, зі скупкою валюти або навпаки — з продажем.

Такими перекосами постараються активно користуватися спекулянти. Вони будуть  підлаштовуватись під дії великих покупців або продавців і намагатися зіграти «на підвищення» або «на пониження»;

3) Зниження активних продажів валюти аграріями на фоні більш-менш стабільних обсягів її продажу металургами і зростання попиту з боку нафтотрейдерів. У аграріїв активна фаза весняних польових робіт вже минає і багато хто з них вже не відчувають значної потреби в продажу валюти для фінансування посівної або вже забезпечили її за рахунок раніше проданих валютних ресурсів. Це знижує обсяг пропозиції на міжбанку.

У металургів все більш-менш стабільно і обсяги їх операцій на міжбанку особливо не впадають, що підтримує гривню.

Зате імпортери енергоносіїв залишаються одними з головних покупців валюти та «порушників спокою». Тому що зараз навіть в разі фізичного зниження ними обсягів закупівель нафти через зростання її вартості на міжнародних ринках — загальний обсяг попиту на міжбанку завдяки цьому не падає. Ця тенденція збережеться і на цьому тижні;

4) Погашення в третій декаді квітня ОВДП, значна частина яких була куплена нерезидентами. Якщо іноземці будуть скуповувати валюту за рахунок отриманої від їх погашення гривні — тиск на курс може посилитися. Не дарма цього вівторка Мінфін України проведе розміщення валютних ОВДП. Таким чином, чиновники «страхують» можливі відтоки валюти з міжбанку і з ЗВР Нацбанку в разі активного виведення іноземцями валюти в цей період;

5) Розрив котирувань міжбанку і готівкового курсу, а також дії спекулянтів. Попит на валюту з боку населення залишається незначним, а ситуація на міжбанку — відносно стабільною. Тому істотного розриву між курсами готівкового та безготівкового валютного ринку поки немає, що не провокує спекулятивних переливів між ними і працює на гривню.

А ось що стосується дій спекулянтів, то їм на руку можуть зіграти два фактори. По-перше, це ситуативна переліквідність в банківській системі після перерахувань основних сум відшкодувань ПДВ. По-друге — потенційне зростання попиту на валюту з боку нерезидентів, які отримають кошти від погашення ОВДП.  Завдяки їм у спекулянтів з'являється відмінний шанс спробувати заробити. Чим вони і будуть намагатися скористатися. А якщо почне активно зростати курс міжбанку,  спекулятивні переливи між готівковим і безготівковим валютними ринками знову стануть економічно вигідними для любителів пограти з курсом;

Підіб'ємо підсумки: на цьому тижні нас очікує зростання волатильності на міжбанку і продовження активного протистояння ситуативних курсових інтересів великих гравців ринку і спекулянтів. У будь-якому випадку, Нацбанку доведеться бути більш активнішим на ринку з необхідними інтервенціями.

При перекосах попиту і пропозиції в обсягах понад $ 50 млн доларів — НБУ виходитиме у форматі аукціонів, при більш низьких обсягах — в «анонімному» режимі через Matching.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

23 -25 квітня (понеділок-середа). Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси і дії великих гравців, а також поведінка Нацбанку при виникненні перекосів попиту і пропозиції. Регулятор буде економити ЗВР і тому з продажем долара буде виходити тільки в разі крайньої необхідності. Постараються заробити на цьому спекулянти, працюючи як «в дві сторони», так і «на підвищення».Особливо в дні виплат нерезидентам за гривневими ОВДП.

У разі наявності надлишку пропозиції — НБУ буде активно виходити зі скупкою валюти з відповідними інтервенціями через Matching або аукціон, чим утримає долар від істотного просідання. Обсяги операцій складуть до $ 360-440 млн при укладанні до 520-610 угод;

26 і 27 квітня (четвер-п'ятниця). Ми очікуємо деякого зниження загального обсягу операцій при збереженні кількості угод за рахунок активізації невеликих клієнтів з дрібними сумами валютних контрактів перед закінченням місяця. Постараються заробити на цьому спекулянти, працюючи «в дві сторони». Обсяг операцій в цей період за нашими прогнозами складе до $ 310-350 млн при укладанні до 610 угод. Тренд по курсу на міжбанку як і раніше будуть формувати ситуативні інтереси великих українських гравців, дії самого Нацбанку, а також поведінка нерезидентів, які отримують гривню від погашення ОВГЗ.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 26,00 -26,35 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 15-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 12-25 копійок.

На міжбанку. Ринок на цьому тижні буде більш «знервованим» за рахунок гри великої кількості суперечливих чинників — від ефекту наближення кінця місяця до дій нерезидентів з гривнею, що буде ними отримана від погашення ОВДП.

Істотно зросте роль Нацбанку в вирівнюванні попиту та пропозиції на торгах, а також формуванні тренда по курсу. НБУ буде досить «ощадливий» з продажу валюти, вважаючи за краще економити ЗВР.

У той же час, при ситуативному надлишку долара, НБУ буде його активно скуповувати, чим утримає курс від великого просідання. На фоні всіх інших факторів, що впливають на котирування міжбанку — ми очікуємо розширення коридору по долару на цьому тижні в межах 26,05-26,35 гривень.

Коментарі - 1

+
0
Александр Кайт
Александр Кайт
24 квітня 2018, 13:43
#
Объемы продаж валюты экспортерами растут, поскольку тем необходимо делать отчисления в бюджет, а импортеры покупают ее не так активно по той же причине.
Причинами постепенного роста курса стали:
1) Увеличение спроса на валюту со стороны импортеров

Парадокс ._.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися