Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2018, 11:14

«Чорного понеділка» сьогодні не буде

Головна подія минулих вихідних — ракетні удари США, Великобританії і Франції по Сирії вранці 14 квітня. Як відреагують на нього ринки і що буде з російською валютою, розповів Роман Ткачук, старший аналітик Альпарі.

Головна подія минулих вихідних — ракетні удари США, Великобританії і Франції по Сирії вранці 14 квітня.
Фото: LiveJournal

Якби біржі працювали в суботу, то ми б побачили серйозне падіння російських індексів, але за вихідні емоції вляглися. Реакція ринків сьогодні буде стриманою. На наш погляд, те, що сталося, в деякій мірі є «розрядкою» напруженості між Росією і західними країнами. Удар по Сирії дозволив Дональду Трампу зберегти обличчя і заробити політичні бали, при цьому випущені ракети шкоди не нанесли: серйозних руйнувань і жертв вдалося уникнути. Росія обмежилася «рішучим осудженням» — ризик прямого військового протистояння США і Росії в Сирії знизився. Адже саме його боялися ринки. Показово ранкове зниження котирувань нафти на 1% — це зменшення «військової премії». Найближчим часом підвищена волатильність нафтових котирувань збережеться, при цьому актуальним залишається діапазон $71- $ 73 за барель. 

Тиждень тому основною причиною зниження ринку були саме побоювання виходу конфлікту Росії і США на новий рівень з серйозним розширенням санкцій. Основні ризики — включення російських компаній в SDN-список слідом за «Русалом» і заборона на покупку нових випусків ОФЗ. На наш погляд, через тиждень ймовірність такого сценарію знизилася. Хоча ризики, безумовно, зберігаються.

Постпред США при ООН Ніккі Хейлі на вихідних заявила, що нові санкції до Росії можуть бути оголошені в понеділок. Розширення санкцій до Росії може відбутися і з боку Великобританії, але, ймовірно, воно торкнеться лише окремих громадян, а для компаній ризику немає. Крім того, сьогодні Держдума РФ розгляне питання введення контрсанкцій до західних країн. Передбачити дії політиків складно. Але, на наш погляд, найгірше позаду і іншим російським компаніям вдасться уникнути SDN-списку. У найближчі дні ситуація буде розвиватися за сценарієм «розрядки» відносин, хоча в середньостроковій перспективі ризики зберігаються.

На наш погляд, сьогодні на відкритті і в першій половині дня російський фондовий ринок і рубль можуть піддатися емоційним розпродажам, в тому числі, з боку нерезидентів. Цей аукціон може посилитися з відкриттям європейських бірж. Рублю буде складно відновити позиції (нагадаємо про відкладений попит на валюту з боку Мінфіну, крім того квітень-травень традиційно погані місяці для рубля). А ось російські акції в другій половині дня можуть відновити позиції — дорога нафта і слабкий рубль цьому сприяють.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися