Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 квітня 2018, 8:02

Долар знову дорожчає: чи все так погано для гривні

Минулий тиждень був не найкращим періодом для гривні. Нацвалюта дорожчала тільки до середи, швидко вичерпавши потенціал подальшого зміцнення.

Вже з четверга долар почав тіснути на гривню, а до вечора п'ятниці — взагалі виріс до 26,13 / 26,16 гривень. В цілому за тиждень долар подорожчав майже на 15 копійок — з 25,98 / 26,02 гривень до 26,13 / 26,16.

Головними причинами швидкого «видихання» тренда на зміцнення гривні були:

1) Збільшення попиту на валюту з боку нафтотрейдерів;

2) Вихід на ринок відкладеного попиту з боку тих компаній, які вичікували на мінімальні котирування. Побоюючись швидкого зростання курсу, вони стали скуповувати валюту вже з минулого четверга;

3) Дії самого Нацбанку. Викуповуючи ситуативний надлишок долара на початку минулого тижня, і працюючи в «анонімному» режимі інтервенцій через Matching — регулятор не давав просісти котируванням долара нижче рівня в 25,90 гривень. За нашою інформацією, НБУ був активний на ринку в такому форматі у вівторок і середу, викупивши не менше $60-65 млн в межах коридору 25,92-25,98 гривень. Згідно з чутками, регулятор продав частину купленої валюти приблизно по 26,15 гривень минулої п'ятниці через Matching, коли попит перевищував пропозицію. Але цю інформацію наші джерела на 100% підтвердити були не готові.

Спекулянти минулого тижня заробляли не тільки в традиційному форматі роботи «в дві сторони» по долару і євро. Вони також були дуже активні і по рублю, використовуючи курсові ралі по російській валюті після заяви США про швидке введення нових санкцій проти структур і осіб, близьких до керівництва РФ.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Наближення днів бюджетних платежів і ліквідність в банківській системі. В кінці цього тижня і на початку наступного — клієнтів чекають значні гривневі витрати за місячними податковими платежами. Це буде працювати на гривню.

Проти неї спрацює фактор значного зростання ліквідності в банківській системі. На ранок минулої п'ятниці залишки на коррахунках фінустанов досягли 59,7 млрд гривень, що дозволить спекулянтам розхитувати ринок.

Крім цього, за нашими даними, — до кінця другої декади цього місяця почнуться виплати великих сум з відшкодування ПДВ, що теж буде відображатися на поведінці учасників торгів;

2) Продовження активних продажів валюти аграріями та металургами, а також виплати авансів персоналу. У сільгоспвиробників активна фаза весняних польових робіт і для їх фінансування їм потрібні значні обсяги гривневих ресурсів. А у металургів йде безперервний виробничий цикл і при досить сприятливих світових цінах на їх продукцію — експортери металу зараз завантажені повністю. Їм постійно потрібна гривня для покриття внутрішньоукраїнських витрат на виробництво. Тим більше, що на цьому тижні наступають виплати авансів за зарплатою персоналу у більшості вітчизняних компаній, що також вимагає наявності гривні на їх рахунках. В цілому ці фактори послаблять тиск на курс.

3) Розрив котирувань міжбанку і готівкового курсу. Останнім часом через незначний попит на валюту з боку населення на фоні активної її здачі перед Великоднем — значного розриву між курсами готівкового та безготівкового валютного ринку не спостерігається, що не провокує спекулятивних переливів між ними. Це працює на гривню;

Таким чином, на цьому тижні нас очікує позиційна внутрішня боротьба ситуативних курсових інтересів великих гравців міжбанку, яка буде коригуватися діями Нацбанку через інтервенції.

При значних перекосах попиту та пропозиції (від $ 50 млн доларів) НБУ буде використовувати більш публічні форми впливу на ринок — аукціони. Якщо ж обсяги надлишку / нестачі валюти на міжбанку будуть не такими значними, регулятор надасть перевагу роботі в «анонімному» і більш тихому режимі через Matching .

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

16 -18 квітня (понеділок-середа). Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси великих гравців і дії самого НБУ. Обсяги операцій складуть до $ 380-430 млн при укладанні до 480-550 угод. «Мінфін» не виключає виходів НБУ з відповідними інтервенціями через Matching.

Причому в основному це будуть тільки скупки долара, тому що малоприємне «пробуксовування» співпраці з МВФ (чиновники Нацбанку вже говорять тільки про третій квартал цього року з відкритим питанням по сумі і умовам) — залишає НБУ і Міністерство фінансів України майже один на один з проблемою забезпечення повернення чергових боргів країни при збереженні вимог МВФ за розміром валютних резервів. А особливо брати ці ресурси, крім як через викуп на міжбанку — чиновникам ніде;

19 і 20 квітня (четвер-п'ятниця). Ми очікуємо зростання обсягів операцій в дні бюджетних платежів і збільшення бажання у клієнтів з продажу валюти. Будуть активні у цей період і спекулянти, працюючи «в дві сторони». Це призведе до зростання обсягів операцій в цей період до $ 440-480 млн при укладанні до 570-660 угод. Тренд по курсу на міжбанку як і раніше будуть формувати ситуативні інтереси великих гравців і дії самого Нацбанку, але тиск на гривню поступово знизиться.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 25,95-26,35 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 20-35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Основними гравцями на торгах будуть великі банки і сам НБУ, які й будуть формувати тренд по курсу. Невеликі фінустанови також будуть активні на ринку, особливо в дні бюджетних проплат у клієнтів.

Спекулянти працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і спробують розгойдувати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 26,00-26,30 гривень.

Головними операторами на валютному ринку будуть: сам НБУ, держбанки, Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, ПУМБ, банк Південний і кілька невеликих банків, що активно працюють «в дві сторони».

Коментарі - 7

+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
16 квітня 2018, 10:08
#
Заход денег идет, но сейчас также активно скупают по хорошему курсы газо и нефте-трейдеры. Действительно минус еще и сама ликвидность в системе, плюс любой излишек обычно покупает НБУ.
Я больше ожидаю укрепление доллара если выльют еще деньги на кор.счета.
Если с этим не будет спешки плюс-минус гривна останется на том же месте. Наличный я думаю ниже 26,00 никак не упадет.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
16 квітня 2018, 11:00
#
Понедельник начало недели, деньги пока не вывалились на кор счета, все в спешки в большинстве своем купили валюту в пятницу.
Сейчас типа укрепление гривны, но не понятно как долго. Наличный пока плюс-минус на одном месте стабилен.
+
+8
kanonik
kanonik
16 квітня 2018, 11:06
#
13 апреля: «Россия расхлебывает результаты санкций США. Украинская гривна чувствует себя отлично и пытается развеять миф о том, что она привязана к рублю. „

16 апреля “Доллар опять растет»

+
+68
Yopta
Yopta
16 квітня 2018, 11:50
#
Ну, конечно, падение гривны — до 0.7% и падение рубля до 10% в течение недели — это ж полная зависимость курса гривны от курса рубля!
+
0
dfdfdf
dfdfdf
17 квітня 2018, 8:49
#
Согласен, никакой зависимости.
Было 1:4, стало 1:2.
+
+45
Kanarej
Kanarej
16 квітня 2018, 12:06
#
И в каком месте он растет? :)
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
16 квітня 2018, 12:48
#
Роста доллара никакого нет! 16,04!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися