Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2018, 17:53

Готівковий курс у вихідні: чого чекати від долара

Цей тиждень пройшов під знаком поступового зміцнення гривні, але темпи падіння валютних котирувань виявилися вже не такими значними, як це було на початку березня.

Просідання долара на міжбанку за тиждень з 26,41 / 26,45 гривень до 26,26 / 26,28 в період сплати податкових зобов'язань клієнтами — не можна назвати особливими успіхами національної валюти. Швидше — ситуативної корекцією. Хоча в цей період на користь гривні працювали не тільки бюджетні дні, а й нерезиденти з їх купівлею українських ОВДП на аукціоні Міністерства фінансів у вівторок, а також відсутність поки в банківській системі основних вливань з відшкодування ПДВ.

Головними причинами зниження темпів зміцнення гривні були зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів енергоносіїв та викуп Нацбанком надлишків валюти у форматі «запиту кращого курсу». Причому регулятору тут похвалитися особливо нічим — він виходив на торги не кожен день і викуповував валюту за курсом, наближеним до максимального на ринку в цей момент, чим фактично утримував долар від подальшого зниження. Обсяги таких інтервенцій НБУ були незначними навіть для нашого слабкого валютного ринку, але давали сигнал ринку про те, що Нацбанк не готовий до подальшого масштабного зміцнення гривні

Учасники торгів зробили для себе два висновки:

1) НБУ намагається поповнювати ЗВР і заради цього готовий йти на поступки по курсу, а тому — нема для чого особливо знижувати котирування на торгах;

2) ринок сам поглинає майже всю запропоновану валюту і саме з цим пов'язані невеликі обсяги скупки валюти Нацбанком через проведені інтервенції.

Наприклад, в понеділок і в середу він зміг купити тільки по 10 млн доларів і то за курсами, наближеними до верхньої планки доларового коридору в цей момент.

Готівковий ринок на цьому тижні продовжував намагатися «жити своїм життям», але з постійною оглядкою на міжбанк. На фоні падіння котирувань на торгах — особливого попиту на валюту з боку населення не спостерігалося, що змушувало працювати фінансистів тільки в режимі «з обороту» з невеликим рівнем спреду. Такої ж тактики власники обмінників дотримуватимуться і в ці вихідні.

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,10-26,20 гривень, продаж 26,30-26,40 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з величиною спреду 15-20 копійок.

Котирування євро. Євровалюта на міжнародних ринках у п'ятницю не по своїй волі стала заручником фактичного оголошення чергової торговельної війни між США і Китаєм. Дональд Трамп ввів мито на частину китайських товарів, що може призвести до дій у відповідь з боку КНР, які виллються в малопрогнозовані ралі всіх валют щодо долара. І азіатська (нічна для України) сесія може внести суттєві корективи в співвідношення пари євро / долар.

Читайте також: Трамп проти Китаю і до чого тут гривня

Тому фінансисти будуть змушені оперативно реагувати на те, що відбувається на сьогоднішній американської та азіатської (нічний для нас) сесії по парі євро / долар. Зростання напруги на міжнародних ринках може привести до різних наслідків і це побічно буде впливати на курс гривні до долара і євро. Ми не виключаємо періодичних змін готівкового курсу євровалюти в ці вихідні в обмінниках.

На 17:00 за Києвом 23 березня крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2335 долара за євро. Виходячи з прогнозованого нами на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 26,10-26,20 гривень, продаж 26,30-26,40 гривень), обмінники в цей період виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 32,194- 32,318 гривень і продаж 32,441 — 32,564 гривень.

Розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 5-10 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Рубль також буде «ризикованою» валютою для фінансистів на ці вихідні. Як за рахунок постійного суто політичного фактора, так і за рахунок рішення Центробанку Росії знизити ставку до 7,25%, що може істотно вплинути на курс рубля щодо інших валют. До остаточного прояснення ситуації щодо перспектив цієї валюти в найближчі дні фінансисти будуть намагатися занижувати курс прийому рубля і збережуть широкий спред по російській валюті.

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,457-0,458 гривень і продаж 0,460 -0,462 гривень. Розраховані «Мінфіном» котирування можуть ще мати відхилення (до плюс-мінус 0,005-0,008 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися