Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2018, 18:54

У 2017 році було практично завершено очищення банківського сектору — Рожкова

Банкам, які залишили ринок у минулому році, належала частка всього у 1,7% від чистих активів всієї системи.

Банкам, які залишили ринок у минулому році, належала частка всього у 1,7% від чистих активів всієї системи.
Катерина Рожкова/Фото: НБУ

З минулого року банківський сектор України поступово відновлюється – на сьогодні банки вже є достатньо ліквідними та підвищують свою операційну ефективність.

Про це, виступаючи 12 березня у Лондоні на 10 annual Full Forum of the Vienna Initiative, заявила заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

Однією з ключових тем форуму стало вирішення проблеми непрацюючих кредитів банків (NPL). Розповідаючи про досвід України, заступник голови НБУ підкреслила, що висока частка NPL, зокрема, у державних банках, залишається серйозною проблемою для вітчизняного банківського сектору.

Так, у грудні 2017 року – січні 2018 року резерви банків під NPL значно зросли на тлі додаткового формування резервів державними банками. Частково ріст резервів під NPL був також спричинений впровадженням з початку 2018 року МСФЗ 9. Занадто високою є і концентрація NPL: на 20 найбільших бізнес-груп припадає близько 50% загальної кількості NPL.

Одним з важливих інструментів вирішення цієї проблеми, на думку Катерини Рожкової, має стати прийняття закону «Про діяльність з управління заборгованістю», який покликаний створити цивілізований вторинний ринок непрацюючих позик.

У своєму виступі заступник Голови НБУ також торкнулася подальшої стратегії розвитку державних банків, яка спрямована на зменшення частки держави на банківському ринку.

«Домінуюча частка державних банків на ринку є великим викликом для української фінансової системи. Єдиним способом пом'якшення ризиків та підвищення стабільності є реформи, які, на думку НБУ мають базуватися на наступних принципах: однакових вимогах до державних та приватних банків; зниженні частки держави у банківському секторі у середньостроковій перспективі з 55% до 25% або менше; впровадженні незалежного та прозорого корпоративного управління в державних банках; зваженій кредитній політиці та більш активній роботі зі зниження частки NPL; покращенні операційної ефективності держбанків», – констатувала Рожкова.

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
13 березня 2018, 0:49
#
Неужели в Украине закончились ''пылесосы'' с 27% годовых?
Зрааааааада!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися