Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 березня 2018, 17:16

Дефіцит зовнішньої торгівлі США в січні 56,60 млрд дол, консенсус-прогноз 55,0 млрд дол

У січні дефіцит зовнішньої торгівлі США виріс вже п'ятий місяць поспіль, досягнувши максимуму за дев'ять років на тлі скорочення експорту, повідомляє експерт компанії Альфа-Форекс.

Дефіцит зовнішньої торгівлі в січні виріс на 5,0% в порівнянні з попереднім місяцем і з урахуванням корекції на сезонні коливання склав 56,60 млрд доларів США, що стало найвищим рівнем з 2008 року.

Економісти, опитані Wall Street Journal, очікували, що дефіцит складе 55,0 млрд доларів. Імпорт в США в січні залишився на колишньому рівні, так як зростання імпорту нафти був знівельований скороченням інших категорій. Експорт скоротився на 1,3%, в тому числі за рахунок зниження поставок товарів тривалого користування і товарів для промисловості.

Без урахування торгівлі послугами дефіцит зовнішньої торгівлі США був максимальним з липня 2008 року.

Дефіцит торгівлі товарами з Китаєм в січні досяг максимуму з вересня 2015 року, тоді як дефіцит торгівлі з Канадою був найбільшим з кінця 2014 року. Представлені дані не були скориговані з урахуванням сезонних коливань.

Дані по зовнішній торгівлі можуть бути волатильними від місяця до місяця. Дані за січень також не були скориговані з урахуванням інфляції.

В цілому зберігається тренд на збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі. У порівнянні з тим же періодом минулого року дефіцит зріс на 16,2%, тоді як імпорт показав річне зростання на 7,4%, а експорт підвищився на 5,1%.

Президент США Дональд Трамп протягом довгого часу заявляв про необхідність скоротити дефіцит зовнішньої торгівлі. Минулого тижня він анонсував нові мита на імпорт сталі та алюмінію, що становлять 25% і 10% відповідно, з метою підстьобнути виробництво цих металів в США.

Трамп не боїться кроків у відповідь з боку партнерів США, заявляючи, що «коли країна втрачає мільярди доларів у зовнішній торгівлі, ведення торговельних воєн виправдано, і здобути в них перемогу досить легко».

На імпорт сталі та алюмінію припадає лише приблизно 0,2% ВВП США, згідно з даними економістів JP Morgan Chase. Таким чином, вплив нових тарифів на інфляцію і економіку в цілому може бути стриманим, проте «в разі зустрічних дій (з боку торгових партнерів) виникнуть додаткові ризики», повідомили експерти.

Опубліковані в середу дані були зібрані ще до анонса мит. У січні обсяг імпортних поставок заліза і сталі в доларовому вираженні знизився в порівнянні з попереднім місяцем, як і обсяг імпорту бокситів і алюмінію.

Дефіцит зовнішньої торгівлі США зберігався на протязі десятків років, як під час економічного зростання, так і рецесії, оскільки американці в порівнянні з рештою світу споживають більше, ніж виробляють, відзначили економісти.

Експорт послуг з США перевищує експорт товарів, декілька скорочуючи дефіцит зовнішньої торгівлі.

Зростання доходів і зниження безробіття останнім часом надавали підтримку зростанню ВВП США і внутрішньому попиту на імпорт. Ослаблення долара США і прискорення інших економік світу, тим часом, призвело до підвищення попиту на американські товари.

«Економічна активність за кордоном в останні кілька кварталів була на досить високому рівні, що підвищило попит на американські товари, підтримавши виробничий сектор США», — заявив минулого тижня голова Федеральної резервної системи Джером Пауел.

За матеріалами Альфа-Форекс

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися