Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 березня 2018, 10:00

Як українському малому і середньому бізнесу наздоганяти європейський?

Які компанії відіграють вирішальне значення в економічному прогресі західних країн? Перше, що спадає на думку, – корпорації-гіганти, великі промислові та IT концерни. Але це не так.

Місцевий виробник дерев’яних меблів, кафе на першому поверсі будинку, клінінгова компанія, служба таксі, дистриб’ютор автозапчастин та інші компанії сегменту середнього та малого бізнесу (СМБ) роблять такий внесок в економіку, як жодна корпорація з Fortune-1000. Саме тому більшість економічних програм передових країн керуються принципом «Think first small» – «Спочатку думати про мале».

Малий бізнес – великі цифри

У Німеччині 99,7% всіх суб’єктів господарської діяльності – саме СМБ. В Україні цей показник майже такий самий – 99,8%. Однак якщо німці, які працюють в невеликих компаніях, забезпечують більше половини ВВП країни, то українці – всього 16,7% (2016 г.). Це вже краще, ніж в 2012-му (тоді частка СМБ в ВВП України становила всього 10,7%), але все ще не вражає.

Зрозуміло, що значення має не кількість підприємств, а якість їх роботи. Що ж дозволяє малим і середнім європейським компаніям працювати прибутковіше й ефективніше?

Оптимізація. Автоматизація. Управління

Навіть найменші європейські бізнеси намагаються максимально автоматизувати процеси. Скажімо, в Австрії легко можна знайти гарбузове поле, що належить сімейній фермі, на якому збудована сама високотехнологічна IoT-інфраструктура. Дані про стан посівів передаються на смартфон. Удобрювання і полив повністю автоматизовані.

Зарубіжна модель управління бізнесом також сильно відрізняється від тієї, що притаманна українському СМБ.

– В основі роботи європейського підприємства лежать чітко вибудувані прозорі бізнес-процеси, – розповідає Генеральний директор компанії AGELESS Юрій Курлянчик. – Керівник компанії, скажімо, в Польщі або Німеччині, в будь-який момент має повну картину бізнесу. Він приймає рішення на основі даних, а не керується лише досвідом та інтуїцією, як це часто буває у нас. Все це забезпечує спеціальне програмне середовище, в якому ведеться вся бізнес-діяльність і консолідується інформація. Як приклад можна назвати рішення для СМБ SAP Business One, яке з минулого року доступне і для українського бізнесу. Це дуже популярна в Європі платформа для управління підприємством. У всьому світі її використовують 60 000 компаній з найрізноманітніших галузей. В Україні ж вона стала затребувана після того, як наші підприємці стали більш уважно дивитися в західному напрямку. Важливу роль відіграє те, що платформа у вигляді встановлених бізнес-процесів відкриває доступ до кращих європейських практик ведення бізнесу, а також до більш ніж 400 спеціалізованих рішень для різних галузей і завдань підприємства. В останніх зібраний найкращий досвід усіх тих десятків тисяч успішних компаній, які вже використовують продукт.

А що у нас?

Більшість українських компаній СМБ надають мало значення стандартизації бізнес-процесів. Управлінський облік ситуативний і, як правило, «заднім числом», коли власник бізнесу відчуває фінансові просадки. Для управління використовують «заточене» під бухгалтерський облік програмне забезпечення.

– До нас все частіше звертаються із запитами типу «хочемо працювати на ринку ЄС», «потрібен управлінський, а не бухгалтерський облік», «хочемо масштабувати бізнес», «потрібні прогнози і аналітика», – ділиться Юрій Курлянчик. – Ми починаємо досліджувати структуру і організацію бізнес-процесів в компанії, а там – взагалі ніякої структури і нічого схожого на бізнес-процеси. Всі займаються всім. Дивно, але це якось працює. Проте дуже заважає бізнесу рухатися вперед. Тому одночасно з упровадженням управлінського ПО ми мало не «з нуля» відбудовуємо бізнес-процеси клієнта. Все за європейськими бізнес-стандартами. І тоді бізнес стає для власника прозорим і керованим. І не тільки для нього. Інвестфонди та зарубіжні партнери теж готові з ним охоче працювати.

Своїми руками

Поки що існує величезна різниця між діловим кліматом і бізнес-можливостями в розвинених європейських країнах і Україні. Інвестиційні програми, пільгові умови кредитування, податкові знижки, прозоре правове середовище – все це поки що не про нас. І хоча Мінекономрозвитку презентувало в минулому році оптимістичну Стратегію розвитку для малих і середніх підприємств до 2020 року, проте розраховувати на державу особливо не варто. Щоб перейняти кращі практики і досвід ефективного закордонного ділового управління допомога держави не потрібна. Відкрити для себе нові бізнес-можливості на європейському ринку малий і середній бізнес зможе і сам. Головне почати.

-------------

*AGELESS – офіційний партнер SAP SE в Україні. Займається проектами на базі рішень SAP з 2006 року. Компанія має великий досвід впровадження систем для управління підприємствами в галузях роздрібної торгівлі та дистрибуції, фармацевтики, виробництва товарів народного споживання, великих промислових підприємств і держустанов. Компанія авторизована по SAP ERP, SAP S/4HANA, SAP Business One і ряду інших продуктів та рішень SAP.

*SAP – один зі світових лідерів на ринку корпоративних додатків. Компанія SAP допомагає організаціям будь-якого розміру і спеціалізації ефективніше керувати своїм бізнесом. Рішення і сервіси SAP використовують понад 345 000 клієнтів. Передові технології SAP гарантують високу рентабельність, сприяють зростанню підприємств. В Україні компанія SAP представлена з 1995 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися