Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 лютого 2018, 18:11

Останні вихідні лютого. Чого чекати від курсу

Останній тиждень не дав чіткої відповіді на питання, куди рухається курс і що буде далі. Цей період можна сміливо назвати часом «позиційних курсових війн» інтересів найбільших гравців міжбанку.

Останній тиждень не дав чіткої відповіді на питання, куди рухається курс і що буде далі.
Фото: "Мінфін"

За п'ять робочих днів долар подешевшав при продажу всього на 4 копійки — з 27,03 гривень до 26,99.

Здавалося б, період основних бюджетних платежів клієнтів в поєднанні з вихідним понеділком в США повинні були б збільшити волатильність курсу і в кінцевому підсумку створити передумови для більш істотного зміцнення гривні. Але цього не сталося.

Не особливо розгойдали українські котирування і такі серйозні міжнародні фінансові події, як наприклад, опублікування протоколів ФРС. В ці дні долар на світових ринках то зростав, то слабшав. Однак пара долар / гривня на цьому тижні не продемонструвала чіткого тренда і в основному знаходилася в межах досить вузького, за нашими мірками, коридору — 26,96-27,07 гривень з періодичними незначними відхиленнями в перебігу сесії в 1-3 копійки.

Не сильно був напруженим і ринок по євровалюті, хоча на зовнішніх ринках євро знаходився в межах немаленького за європейськими мірками коридору 1,2270- 1,2420 з періодичними валютними ралі. Наш ринок просто проводив перерахунок курсу євро щодо гривні через крос-курс пар євро/долар і долар/гривня на цей момент без внесення коректив місцевого «колориту».

Не особливо виграв від того, що відбувається і Нацбанк, який зазвичай в період бюджетних платежів клієнтів поповнює ЗВР. На цьому тижні регулятор виявився малоактивним, хоча і був потенційно готовий до викупу великих надлишків долара на ринку. Але цього також не відбулося через відсутність великого надлишку валюти. Покупці самі викуповували майже весь обсяг без особливої ​​участі НБУ.

Не було великою розгойдування ринку і з боку громадян, які масово не скуповували, але й не продавали валюту через обмінники — що призводило до відносного спокою і на готівковому ринку.

Така ситуація не створює особливих валютних ризиків на ці вихідні для фінансистів і дозволить власникам обмінників працювати в форматі «з обороту» без великих ​​побоювань зміни курсів на торгах.

Курси валют в ці вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,85 -27,00 гривень, продаж 27,05 — 27,15 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з величиною спреду до 15-20 копійок.

Котирування євро. На ці вихідні фінансисти не чекають особливих новин на міжнародному ринку, здатних сильно розгойдати пару євро / долар на нічний для України азіатської п'ятничної сесії. Це дозволить їм досить спокійно скоротити спред по євровалюті і також як і по долару — працювати в форматі «з обороту».

На 17:00 за Києвом 23 лютого крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,2315 долара за євро. Виходячи з прогнозованого на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 26,85 -27,00 гривень, продаж 27,05 — 27,15 гривень), обмінники в вихідні виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 33,066 — 33,251 гривень та продаж 33,312 — 33,435 гривень. Ці розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 10 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Неробоча п'ятниця в РФ не створює додаткових валютних ризиків для українських власників обмінників в ці суботу та неділю. Тому вони скоротять спред по рублю і також будуть працювати в форматі «з обороту».

Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,475-0,478 гривень і продаж 0,479-0,481 гривень. Деякі обмінники внесуть свої індивідуальні корективи в розраховані «Мінфіном» котирування і курси в них можуть додатково відрізнятися від наших цифр ще на плюс-мінус 0,006 гривень за рубль.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися