Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 лютого 2018, 9:42

Транспортний податок — 2019. Що змінилося

Якщо ви власник автомобіля, варто заздалегідь поцікавитись, чи підпадає ваша «конячка» під оподаткування.

У 2018 році транспортний податок потрібно платити за автомобілі не старше 2013 року /Фото: http://biznes.onet.pl
Фото: biznes.onet.pl

Транспортний податок передбачений Податковим кодексом України (ПКУ), його норми містяться у статті 267 ПКУ.

Розмір транспортного податку становить 25 000 гривень на рік, утримується він із власників певних категорій легкових автомобілів.

«Мінфін» з'ясовував, що змінилося в 2019 році і власники яких транспортних засобів повинні сплачувати транспортний податок.

У листопаді 2019 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Законом передбачено новий рівень мінімальної зарплати (МЗП), що, в свою чергу, призвело до певних змін у розрахунку транспортного податку.

Що підлягає оподаткуванню

Об'єктом оподаткування є легкові авто, віком не старше 5 років (з моменту виробництва),  ринкова вартість яких перевищує 375 мінімальних заробітних плат (МЗП).

Оскільки розмір МЗП змінений (замість 3723 грн минулого року, цього року її розмір становить 4173 грн), трохи піднялася і «планка» вартості коли автомобіль підпадає під оподаткування.

З огляду на те, що з 1 січня 2019 року встановлено новий розмір «мінімалки» (4173 грн), змінився і прохідний поріг для «дорогих» автомобілів: тепер його розмір становить 1 564 875 гривень (або близько 56-57 тис. доларів США за актуальним курсом).

Це означає, що у 2019 році транспортний податок повинні платити власники автомобілів не старше 5 років, вартість яких перевищує 1 564 875 грн (375 МЗП х 4173 грн.).

Як розрахувати ринкову вартість авто

Для розрахунку ринкової вартості використовуються такі дані: марка, модель, рік випуску, тип двигуна, об'єм двигуна, тип коробки передач, пробіг.

Визначення ринкової вартості автомобіля здійснює Мінекономіки. Воно публікує  такі дані до 1 лютого по кожній марці авто у відкритому доступі.

Скільки платити

Ставка транспортного податку в річному вимірі становить 25 000 грн за автомобіль. Отже, якщо у вас кілька автомобілів, які підпадають під оподаткування, податок потрібно сплачувати за кожен.

Хто платить

Платниками транспортного податку виступають як фізичні, так і юридичні особи (в т. ч. іноземні), на яких зареєстрований автомобіль.

Зверніть увагу, що в разі продажу авто за генеральним дорученням — платником транспортного податку буде особа, яка зазначена власником в Реєстрі МРЕВ.

Якщо ви придбали автомобіль протягом року, то заплатити транспортний податок потрібно за місяці, які залишилися до кінця року з моменту оформлення права власності. Для цього треба розділити 25 тис. грн на 12 місяців і помножити на кількість місяців, що залишилися до кінця календарного року.

За період з 1 січня і до дати продажу автомобіля транспортний податок буде нарахований попередньому власнику.

Якщо п'ять років (з дати випуску) автомобілю виповнюється в поточному році, то податок сплачується за кількість місяців, що передували цій даті.

У разі якщо з якоїсь причини документів, що підтверджують дату випуску автомобіля немає, то відлік 5 років відбувається з 1 січня року, зазначеного в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу.

Наприклад, ви власник авто 2014 року випуску, а документів, що підтверджують точну дату випуску автомобіля, немає. Тоді вважається, що ця дата випуску автомобіля – 1 січня 2014 року. І, значить, у 2019 році такий автомобіль сплаті транспортного податку не підлягає.

Коли платити

Транспортний податок, також як і інші податки на майно, фіскали обчислюють самі. Роблять вони це на підставі інформації, отриманої від Мінекономіки.

До 1 липня поточного року податківці надсилають фізособам за місцем реєстрації податкове повідомлення-рішення, в якому вказана сума та реквізити для оплати.

З моменту отримання повідомлення-рішення, у платника є 60 днів для сплати податку.

Також ви маєте право звернутися до податкової за місцем проживання з письмовою заявою і зажадати проведення звірки даних по вартості автомобіля і нарахуванню податку.

Якщо розбіжності між вашими даними і даними податкової матимуть документальне підтвердження (договір купівлі-продажу, акт або довідка продавця, митна декларація), податкова зобов'язана перерахувати суму податку і видати нове податкове повідомлення-рішення.

Важливою умовою сплати транспортного податку є скасування відповідальності власника автомобіля за несплату транспортного податку у тому випадку, якщо податківці не відправляли або не вручали повідомлення про сплату податку. Проте, орган може врахувати податок у наступні роки, однак не більше ніж за трирічний період.

Що чекає на автовласників у майбутньому?

В Україні хочуть ввести транспортний податок, який доведеться платити усім власникам транспортних засобів, вироблених більше 5 років тому.

Зараз транспортний податок платять тільки власники «преміальних» автомобілів віком до 5 років і вартістю понад 1,5 мільйона гривень. Власники ж уживаних легкових автомобілів, вантажівок і автобусів оплачувати податок не зобов'язані.

Однак ситуація може змінитися, так як у поправках до законопроекту №8487 є пункт, в якому запропоновано обкладати всі старі автомобілі податком. Даний законопроект незабаром заслухають депутати Верховної Ради у другому читанні.

Ірина Петрусенко

Коментарі - 5

+
0
ielektronick —
ielektronick —
23 лютого 2018, 10:02
#
В предложении «Оно публикует такие данные до 1 февраля ...» ошибка в ссылке: пропущено двоеточие. Сейчас «http//www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA», а должно быть «http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA»
+
0
Тетяна Делл
Тетяна Делл
23 лютого 2018, 10:40
#
Спасибо большое. Поправили
+
0
Oleksiy Merkulov
Oleksiy Merkulov
23 лютого 2018, 17:05
#
А вы уверены, что это не цены без ПДВ?
+
0
avantoffer
avantoffer
24 лютого 2018, 9:39
#
Т.е. отдельным гражданам налоговая может не присылать уведомления?
А если выписался с адреса где авто регистрировалось, то пришлют не туда.
Зачем вводить норму «60 дня с момента письма от налоговой», вместо «платят все»?
+
0
Alexturbo1974
Alexturbo1974
25 лютого 2018, 9:55
#
Возникла существенная неточность на сайте минэкономики о стоимости новых автомобилей. Цены на Ауди q7 3 литра в салонах около 2,4 миллиона гривен. И такие же цены были на их сайте в прошлом году. По непонятной причине в этом году цены на эти модели министерство указало более 3 миллионов гривен. Как можно устранить эту ошибку?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися