Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 лютого 2018, 10:40

Де швидше всього ростуть зарплати

У минулому році середня зарплата в Україні склала 7 400 грн. В уряді обіцяють: цього року ми отримаємо цифру в 10 000 грн. Журнал The point подивився, як змінювалися зарплати в 2017 році в містах-мільйонниках. "Мінфін" вибрав головне.

«Грошова» динаміка

Згідно з даними видання, в містах-мільйонниках за минулий рік приріст середньої зарплати склав 13-21%. Але з огляду на інфляцію в 13,6%, в Харкові і Одесі середньорічний приріст зарплати навіть не покрив зростання цін. А беручи до уваги зростання вартості основних продуктів, комунальних витрат і т.д., доводиться визнати: зарплата «годує» нас все гірше.

Середні зарплати в містах-мільйонниках

На першому місці за рівнем середніх зарплат знаходиться столиця. У Києві роботодавці пропонують в середньому трохи більше 10 500 гривень. При цьому столичні кандидати хотіли б отримувати не менше 14 000.

Друге місце традиційно посідає Одеса: місцеві роботодавці готові запропонувати своїм співробітникам майже 10 000 гривень при їх запитах в майже 11 000.

Львів, який за минулий рік наростив середню зарплату на 18%, вийшов на третє місце, витіснивши Харків. Львівські роботодавці пропонують професіоналам середню зарплату в 8 368 гривень, що менше, ніж хочуть кандидати, на 12%.

Якщо говорити про приріст заробітних плат, то найбільше зросли зарплати для молодих фахівців. Причина: демографічна яма на початку 2000-х виливається роботодавцям в брак 20 000 фахівців щороку. А ринку треба все більше і більше.

Видання констатує, що приріст заробітної плати не приніс особливих позитивних дивідендів роботодавцям. Судячи з проведеного сайтом rabota.ua опитуванням, очікування співробітників щодо підвищення зарплати, виявилися завищеними. Якщо фахівці розраховували на надбавку від 20%, роботодавці виявилися менш щедрими, і велика частина збільшень — до 20%.

Коментарі - 5

+
+54
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
13 лютого 2018, 11:35
#
«среднегодовой прирост зарплаты даже не покрыл рост цен. А принимая во внимание рост стоимости основных продуктов, коммунальных расходов и т.д., приходится признать: зарплата «кормит» нас все хуже» — вот, хоть кто-то признал
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 лютого 2018, 13:56
#
«Если говорить о приросте заработных плат, то больше всех выросли зарплаты для молодых специалистов. Причина: демографическая яма в начале 2000-х выливается работодателям в нехватку 20 000 специалистов каждый год. А рынку надо все больше и больше.» — сейчас ситуация на рынке действительно такова, что не хватает жестко кадров. Это чувствуется во всех сферах, от кассиров в магазина и банков до спец-в раб.специальностей, но и фин.спец-в, в т.ч. продажников. К примеру по банкам, несмотря на банкопад, голод по кадрам. Ранее было 12-15 чел на место, сейчас 0,9. Уходят в другие сферы, плюс часть ушла в теть или работа сам на себя, часть уехала за границу.
Была недавно смешная ситуация, когда я увидел своего руководителя, который курировал отделений 30+ лет 5 назад. сейчас работает в ИТ компании(облачные решения, и прочее), зам. дир-м.

Потому если Вы адекватный спец-т, сейчас время найти работу получше, важно не спешить, и изначально просить по больше и больше благ, потому как потом намного сложнее их выбить. неважно какой результат будет после испытательного срока.
+
0
Kanarej
Kanarej
13 лютого 2018, 17:19
#
Очень много поуезжали, особенно Западная Украина. Причем конечно же уезжают в первую очередь толковые люди. Безвиз :)
+
+19
Василий Тёртый
Василий Тёртый
13 лютого 2018, 21:04
#
В Украине быть чем-либо довольным считается плохой приметой. Пороблять и т.п.

Так что на сколько бы зарплаты не выросли — все будут бухтеть о том как всё плохо.
+
0
Stochastic stories
Stochastic stories
13 лютого 2018, 23:04
#
В общем-то корректно в данном случае учитывать рост цен за 3 квартала, а не годовой, если сравнивают 4 квартал 2017 года с первым.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися