Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 лютого 2018, 18:13

Курсові головоломки для власників обмінників

Минулий тиждень був дуже вдалим для гривні і Нацбанку. Починаючи з понеділка, курс долара активно знижувався, що дозволило НБУ вирішити відразу два завдання: по-перше, сформувати знижуючий тренд по долару на торгах; по-друге, поповнити золотовалютні резерви (ЗВР).

Але якщо в перші три дні падіння котирувань можна сміливо назвати «обвальним», то вже до четверга (після викупу Нацбанком майже 154 млн доларів за цей період) ринок почав прораховувати «дно» і «дивитися вгору».

Перші спроби долара повернути втрачені на початку тижня позиції почалися вже 1 лютого. Якби не продаж сьогодні валюти нерезидентами, які активно скуповують українські ОВДП, курс міг повернутися майже к 28 гривням.

Але бажання іноземців підзаробити на українських паперах дозволило гривні утриматися в межах котирувань 27,85 / 27,88 гривень до кінця торгів п'ятниці.

У підсумку, за п'ять робочих днів долар подешевшав на 61 копійку — з 28,465 / 28,49 гривень до 27,85 / 27,88, що не може не радувати.

Котирування по євровалюті і рублю були прив'язані до поведінки цих валют на міжнародних ринках. Спалахи по парі євро/долар і долар/рубль, що періодично виникали на цьому тижні, негайно відбивалися на котируваннях українського міжбанку через перерахунок крос-курсів цих валют щодо курсу пари долар/гривня.

Готівковий ринок намагався «жити своїм життям», але з оглядкою на міжбанк.

На початку тижня збільшення розриву між падаючим доларом на міжбанку і  котируваннями в обмінниках, що падали ще швидше, дозволяло активно заробляти на спекулятивних переливах валюти з одного сегмента на інший за схемою: викуп валюти через обмінки з подальшим оперативним перепродажем на міжбанку безготівкової валюти.

До кінця тижня на готівковому ринку котирування стали вище рівня міжбанку. Тому з'явилася спокуса зворотної операції — купівлі валюти на торгах і потім перепродажу її через готівковий ринок. Але поки це не стало носити масовий характер за рахунок явного зростання котирувань на торгах вже другий день поспіль. Крім того, працює природний обмежувач - платоспроможний попит на валюту з боку населення.

Ось так досить суперечливо закінчується цей робочий тиждень. Власники обмінників будуть змушені враховувати два основних моменти при виставленні курсів на вихідні:

1) потенційне зростання попиту і котирувань на міжбанку на наступному тижні за рахунок репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній;

2) зростання пропозиції валюти з боку нерезидентів для продовження скупки українських ОВДП.

Ці фактори можуть привести до різноспрямованої поведінки курсу в цей період. Тому фінансисти віддадуть перевагу в цю суботу та неділю заробітку за рахунок роботи в режимі «з обороту» — з відносно невисоким і конкурентним спредом в межах до 20 копійок без особливого бажання грати «на підвищення» або «на зниження».

Курси валют в ці вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 27,80 -27,90 гривень, продаж 28,00-28,10 гривень. Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з величиною спреду близько 20 копійок.

Котирування євро. Через те, що євровалюта на міжнародних ринках на цьому тижні продовжувала виконувати валютні кульбіти в парі з доларом і судячи з усього — кінця і краю поки цьому не видно — не прогадати з котируваннями євро щодо гривні буде найскладнішим завданням для фінансистів в ці вихідні.

Тільки за цю п'ятницю євровалюта то пробила з ранку психологічний рівень в 1,25 долара, то стрімко обвалився до рівнів близько 1,2425 к кінцю дня.

На момент написання статті ралі по парі євро / долар ще тривають. Тому, як і в минулі вихідні, потенційні курсові ризики для власників обмінників досить високі, що змусить їх тримати широкий спред по євро в межах від 27 до 35 копійок.

На 17:00 за Києвом 2 лютого крос-курс пари євро / долар знаходився біля рівня 1,243 долара за євро. Виходячи з прогнозованого на вихідні курсу готівкового долара щодо гривні (прийом 27,80 -27,90 гривень, продаж 28,00-28,10 гривень), обмінники в цей період виставлять котирування готівкового євро в межах: прийом 34,555 — 34,680 гривень та продаж 34,804 — 34,928 гривень. Але ці розраховані «Мінфіном» курси можуть бути ще скориговані в межах плюс-мінус до 9 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань конкретних пунктів обміну валюти.

Котирування по російському рублю. Рубль залишиться також «ризикованою» валютою для фінансистів в ці вихідні. Незважаючи на те, що він поступово зміцнюється на міжнародних ринках за рахунок енергоносіїв, що дорожчають — поява нового санкційного «російського списку» ставить під удар майже всіх основних економічних гравців РФ, що неминуче збільшує ризики на всіх сегментах ринків, в тому числі і на валютному. І це крім суто специфічних українських реалій у відносинах з Росією за останні три роки.

Тому власники обмінників будуть змушені враховувати всі потенційні проблеми з російською валютою і зберігати широкий спред по рублю. Котирування на вихідні будуть наступними: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,493-0,495 гривень та продаж 0,497-0,499 гривень. Варто врахувати, що від розрахованих «Мінфіном» котирувань — можуть бути ще досить великі відхилення (до плюс-мінус 0,007 гривень на рублі) — в залежності від завдань, що стоять перед тими чи іншими точками обміну валюти.

Коментарі - 1

+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
2 лютого 2018, 18:17
#
В целом ситуация очень хорошая по гривне, даже после остановки падения доллара на межбанке за 2 дня он поднялся всего на 3-4 копейки, это смешно назвать падением гривни или ростом доллара.
Наличный пытались быстрее разогреть, но не получилось, рост до 10 коп, это также смешно

Нбу помимо официального скупа, далее в эти 2 дня, купил доллар, ждём официально сколько

Из-за того что не было паники, на наличном не удалось прыгнуть, и все желания разогреть — по сути ничего не вышло

Что также стало существенным фактором, не было крупных и жадный скупать валюту на межбанке, и это 2 дня после обеда давало возможность сглаживать всплески
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися