Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 січня 2018, 10:41

5 ключових ризиків для банків в 2018 році

2017 рік не став для України роком економічного прориву: ми все ще відстаємо від економік країн, що розвиваються, які в середньому зросли на 4,6%. Однак ситуація в цілому стабілізувалася, в тому числі, в фінансовому секторі. Банки змогли капіталізуватися, наростити ліквідність, визначитися з посткризовими бізнес-стратегіями і повернутися до прибуткової діяльності. Чи надовго це затишшя і які ризики стоять перед банківською системою в цьому році, в своєму блозі на НВ написала голова правління банку Кредит Дніпро Олена Малинська. «Мінфін» вибрав головне.

Якщо говорити про ключові банківські ризики, то всі вони є прямим наслідком економічних і регуляторних викликів:

  1. Значна – понад 55% – частка проблемних кредитів, необхідність формування резервів під них і відсутність ефективних правових важелів впливу на недобросовісних позичальників, на жаль, залишається проблемою номер один. Вантаж токсичних активів тисне на показники капіталізації та прибутковості банків, збільшуючи вартість кредитування.
  2. Домінування на ринку державних банків, частка яких перевищує 55% за активами і 57% за зобов'язаннями, негативно впливає на економіку, враховуючи багатомільярдні витрати на капіталізацію держбанків за гроші платників податків, а також шкодить конкуренції і в кінцевому рахунку споживачам. Мінімізувати цей ризик може вдосконалення корпоративного управління держбанків і залучення міжнародних фінансових організацій в процес підготовки їх до приватизації.
  3. Значні інфляційні і девальваційні ризики підривають довіру внутрішніх інвесторів до національної валюти і змушують НБУ посилювати монетарну політику, що також підвищує вартість кредитних ресурсів.
  4. Високий рівень тіньової економіки і зростання трудової міграції звужує пул платоспроможних клієнтів в бізнесі і роздрібному сегменті.
  5. Уповільнення структурних реформ в частині приватизації, запуску ринку землі, податкової лібералізації, корпоративного управління шкодить інвестиційному та бізнес-клімату, процесу співпраці з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, що вкрай важливо для фінансової стабільності в умовах майбутніх значних виплат за зовнішніми зобов'язаннями.

Коментарі - 6

+
0
mary27
mary27
29 січня 2018, 10:56
#
''Значна – понад 55% – частка проблемних кредитів, необхідність формування резервів під них і відсутність ефективних правових важелів впливу на позичалникiв'' — а когда выдавали им кредиты о чем думали?
''шкодить конкуренції і в кінцевому рахунку споживачам'' — а кэптивный банкинг не вредит протребителю?
Когда ''пылесос'' становится банкротом.
''Значні інфляційні і девальваційні ризики'' — как всегда, с опозданием.
П.5 — просто разговоры ''вообще''.
+
0
987
987
29 січня 2018, 12:44
#
«а кэптивный банкинг не вредит протребителю?» — если ложить на депозит в пределах 200 тыс. грн. — то не только не вредит, а очень даже помогает, в банках с классической моделью таких высоких процентов, как в кептивных не бывает в принципе. Он вредит государству, которое вынуждено делать вливания в Фонд гарантирования вкладов, в конечном счете налогоплательщикам.
+
+15
mary27
mary27
29 січня 2018, 12:56
#
''А очень даже помогает'' — ага, сначала ''пылесос'' привлекает вклады под 27% годовых.
Жадные идиоты с радостными криками бегут открывать вклады.
''Пылесос'' под мусорные залоги кредитует бизнес собственника.
Далее — банкротство.
ФГВФЛ видит в залогах мусор.
Жадным идиотам, которые вопят ''это Гонтарева виновата!'' ФГВФЛ платит возмещение, фонд дотирует государство, т.к. залоги ничего не стоят.
Из нашего НДФЛ.
Зачем платить за чужую жадность и глупость?
+
0
987
987
29 січня 2018, 16:57
#
А что нас с вами кто-то спрашивал?.. Мы это уже оплатили, как, впрочем, и многое другое. Насчет глупости тут можно поспорить. Глупыми получились те, кто не рисковал в пределах 200 тыс. грн и нес вклады в относительно надежные банки.
+
0
mary27
mary27
29 січня 2018, 23:18
#
''Насчет глупости можно поспорить'' — вот если бы правительство не уплатило вкладчикам ''Михайловского'' по ''депозитам'' ''Капитал+/Суперкапитал'', вы бы по-другому говорили.
+
0
Apollo17
Apollo17
29 січня 2018, 15:00
#
Я думал что самый главный риск это внутренний фрод, особенно на межбанке и свифте :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися