Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2018, 13:37

Банки очікують, що стандарти кредитування не зміняться

У першому кварталі 2018 року більшість банків очікує, що стандарти кредитування не зміняться або їх буде пом’якшено.

У першому кварталі 2018 року більшість банків очікує, що стандарти кредитування не зміняться або їх буде пом’якшено.
Фото: fool.com.au

Окремі великі банки планують надалі посилювати стандарти корпоративного кредитування, у першу чергу при наданні валютних кредитів, повідомляє НБУ.

За даними регулятора, упродовж четвертого кварталу попит бізнесу та населення на кредити значно зріс. У малих та середніх підприємств він був здебільшого викликаний зниженням відсоткових ставок, у великих – потребами в оборотному капіталі та інвестиціях.

Попит збільшився на всі види кредитів, найбільше – на короткострокові та гривневі кредити. Головними драйверами попиту на іпотечні та споживчі кредити були зниження відсоткових ставок та покращення споживчих настроїв.

На перший квартал 2018 року 52% опитаних банків очікують зростання попиту на кредити від бізнесу, 33% — на іпотечні кредити, 46% — на споживчі кредити.

Банки вважають, що у четвертому кварталі 2017 року кредитний ризик підвищився, про це заявили 60% респондентів. Також зросли, але меншою мірою, валютний ризик та ліквідності. Процентний ризик залишається низьким чотири квартали поспіль. Операційний – не змінився.

У першому кварталі 2018 року банки очікують зростання кредитного, валютного, операційного ризиків. Також, вперше, починаючи з третього кварталу 2015 року, очікується зростання процентного ризику.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися