Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2018, 16:18

Як відпочити за рахунок роботодавця

З 1 січня 2018 року порядок оподаткування путівок, що підприємство надає своїм працівникам змінився. «Мінфін» розглянув що відтепер робити з путівками, які надають працівникам саме за рахунок підприємства.

З 1 січня 2018 року порядок оподаткування путівок, що підприємство надає своїм працівникам змінився.
У 2018 році вартість путівки, яка не перевищує 18615 грн не оподатковується ПДФО. Фото: volynnews.com

Податок на прибуток

Почнемо зі змін. Так підпункт 140.5.10 ПКУ доповнено абзацом другим, відповідно до якого фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується:

  • на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, який є платником податку на прибуток, якщо така компенсація відповідно до ПКУ не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи – платника податку на доходи фізичних осіб.

Тобто, коригування фінансового результату у бік збільшення здійснюється лише в тому разі, коли компенсація путівки не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи (не оподатковується ПДФО).

ПДФО та військовий збір

Одночасно з цим розділ IV ПКУ, що присвячений ПДФО, доповнено нормою про те, що до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем – платником податку на прибуток підприємств безоплатно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує п’яти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (абзац другий пп. 165.1.35 ПКУ).

Тобто якщо у 2018 році вартість путівки не перевищує 18615 грн (3723 х 5), то вона не оподатковується ПДФО.

А відповідно з вартості такої путівки не утримується і військовий збір.

Нагадаємо те що не змінилося.

Бухгалтерський облік

Підприємство, що придбаває путівки обліковує їх на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Їх надходження відображаємо у бухобліку проведенням: дебет субрахунку 331 із кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами».

Коли путівки видали працівникам, їхню вартість списуємо на витрати. Залежно від того, у якому відділі працює працівник, такі витрати обліковуємо на рахунках 23, 91, 92, 93 або субрахунку 949.

ПДВ

Оподаткування операцій із путівками податком на додану вартість (ПДВ) залежить від форми їх надання. Якщо підприємство компенсує працівникові вартість путівки грошима, об’єкт оподаткування ПДВ не виникає.

Якщо підприємство (платник ПДВ) придбаває путівку безпосередньо у санаторно-курортного закладу й потім надає працівникові, під час придбання путівки відображаємо податковий кредит з ПДВ (п. 198.3 ПКУ). Звісно, зареєструвавши податкову накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Натомість безоплатне надання путівки працівникові вважаємо постачанням послуг (пп. «в» пп. 14.1.185 ПКУ). У такому разі базою оподаткування ПДВ є ціна придбання путівки (п. 188.1 ПКУ).

Отже, у звітному періоді (передачі) путівки працівникові відображаємо податкові зобов’язання з ПДВ і складаємо податкові накладні:

  • одну – на фактичну суму постачання путівки працівникові – нуль;
  • другу – за ціною придбання путівки;
  • або зведену податкову накладну за ціною придбання путівки не пізніше останнього дня звітного періоду, коли надали путівку.

Водночас, постачання путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років, інвалідів, дітей-інвалідів звільнено від оподаткування ПДВ (пп. 197.1.6 ПКУ).

ЄСВ

На вартість безоплатної путівки за рахунок роботодавця також нараховуємо єдиний соціальний внесок (далі − ЄСВ). Адже базою нарахування ЄСВ є основна і додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. у натуральній формі.

Путівка працівникам та членам їхніх сімей на лікування і відпочинок — це різновид інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2018 року роботодавець, який надає пільгову путівку на оздоровлення або лікування працівнику або члена його сім'ї, сплачує більшу суму податку на прибуток. До того ж нараховує ЄСВ на вартість путівки. Працівник же при цьому не сплачує ані ПДФО, ані військовий збір.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися