Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 січня 2018, 13:58

Що буде впливати на курс в 2018

Знаючи кілька секретів, будь-які рухи курсу можна прогнозувати самостійно, не чекаючи гучних заголовків або коментарів експертів. Як саме, в своєму блозі на НВ написала заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті. 

Сезонні фактори або «в грудні несподівано прийшла зима»

Протягом останніх двох років гривня коливалася по досить чіткому сезонному графіку. Традиційно в грудні-січні гривня послаблюється, потім, ближче до літа — дорожчає, і знову послаблюється восени. 

Гривня коливається бо наша економіка сировинна, а зовнішня торгівля залежить від сезонності. Коли аграрії продають зерно, отримують та заводять в країну валютну виручку і міняють її на гривню – курс гривні посилюється. Коли приходить опалювальний сезон, ми закупаємо більше газу за кордоном, тоді, навпаки, валюта в оплату за газ виходить з країни, і гривня послаблюється. Перед зимовими святами магазини та громадяни закупають багато імпортних товарів на подарунки. Це також означає підвищений попит на валюту та спричинює послаблення гривні.

Крім того, наприкінці року гривня девальвує через вкорінені багаторічні проблеми з бюджетним плануванням. Держава та місцева влада витрачають чималі кошти в гривні, поспіхом «освоюючи» бюджет, щоб встигнути витратити все до нового року. Приміром, у 2016 році 47,4% капітальних видатків були здійснені за останні два місяці року. В 2017 ситуація повторилась. Ці кошти майже одномоментно пішли в економіку та на валютний ринок, гривня опинилася під тиском.

Фундаментальні фактори або базова економіка валютних коливань

Щоб дізнатися, чого очікувати від української гривні, варто відстежувати наступне:

Ціни на зерно, руду та метал. Якщо ціни на наші основні експортні товари ростуть – збільшується кількість доларів, що надходять до наших експортерів. Відповідно, гривня посилюється щодо долара. На наступний рік прогнози на товарних ринках досить спокійні, отже суттєвого впливу на курс гривні не очікується. 

Підвищення соціальних виплат. Збільшення соціальних видатків за рахунок бюджетного дефіциту призводить до інфляції та девальвації національної валюти. Особливо сильна спокуса для політиків зробити це перед виборами, які заплановано на 2019 рік. Наприклад, в Україні з 1 січня мінімальна зарплата зросте на 16% з нинішніх 3200 грн до 3723 грн. Це зростання більш менш відповідає інфляції та очікуваному реальному зростанню економіки. Але ж в середині року урядовці можуть підвищити «мінімалку» до 4100 грн, а це вже може розкрутити інфляцію, і, відповідно, послабити гривню. 

Продовження співпраці з МВФ. Якщо співпрацю з МВФ буде припинено, реакція з боку усіх інших зовнішніх інвесторів та кредиторів буде вкрай негативною для гривні. Вони можуть припинити вливати валюту в Україну, не купуватимуть наші єврооблігації або навіть почати виводити вже інвестовані кошти. Це спричинить тиск на курс гривні.

Великі виплати валютних боргів. Коли попереду – погашення великого обсягу валютного боргу (державного чи приватного), зростає попит на валюту для таких виплат і, відповідно, послаблюється курс гривні. У 2018-2020 роках валютні виплати за державним та квазідержавним боргом щорічно сягатимуть $8 млрд. Навіть сукупної поточної суми золотовалютних резервів НБУ ($19 млрд) не вистачить, щоб їх покрити. Це додаткова причина не припиняти співпрацю з МВФ: чотирирічна програма з Фондом передбачала отримання $17,5 млрд, з яких виділено лише $8,7 млрд. Також для компенсації цього відтоку Україні необхідні прямі іноземні інвестиції, за динамікою яких теж потрібно стежити.

Фактори невизначеності або «Чорні лебеді»

На нашій стіні, однак, є іще кілька рушниць, які можуть вистрілити у 2018.

Орієнтовно на січень запланована апеляція в Високому суді Лондона за справою «боргу Януковича». Є ймовірність, що рішення буде негативним для України і нам доведеться сплатити 3 млрд доларів на користь Росії.

Відбуваються також суди із власниками єврооблігацій Приватбанку – не виключено, що держава програє, і виникнуть нові суверенні зобов’язання. А от Стокгольмський арбітраж по транзиту газу між Нафтогазом та Газпромом може принести приємні сюрпризи. Події навколо цих судів будуть впливати на валютний курс.

До державного бюджету на 2018 рік закладений курс 29,3 грн/дол., це означає майже 10% девальвацію (3,8% девальвації за середнім курсом було у 2017 році). Але ми знаємо, що і урядовці, і економісти можуть помилятися. Прогнози економістів зараз коливаються в рамках 27-30 грн/долар. Цілком можливо, якщо співпраця з МВФ триватиме, а ескалації конфлікту не відбудеться, курсові очікування стануть більш оптимістичними.

У підготовці матеріалу допомагав Богдан Прохоров, інтерн (ЦЕС)

Коментарі - 2

+
+70
Maleficarum
Maleficarum
11 січня 2018, 14:37
#
Сплошной плагиат. Это ж надо додуматься все здравые мысли форумчан «Минфина»- собрать воедино обобщить и выдать за своё «выстраданное видение»
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
11 січня 2018, 15:48
#
:)
Не то слово.
Хорошо что эксперт по выплатам нормально описал («В 2018-2020 годах валютные выплаты по государственным и квазигосударственным долгам ежегодно будут достигать $8 млрд»), потому мне тут один Cisco… утверждал что у нас в 2018 выплата 50 млрд.дол.США :).
Если б эксперт это подхватил бы, то я точно понял бы что данного эксперта наняли с Раша ТВ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися