Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 січня 2018, 11:48

АМКУ хоче, щоб Мінфін переглянув наглядові ради держбанків

Наявність у наглядових радах держбанків одних і тих самих представників держави може спотворювати конкуренцію на ринку банківських послуг, і таку ситуацію слід виправити.

Наявність у наглядових радах держбанків одних і тих самих представників держави може спотворювати конкуренцію на ринку банківських послуг, і таку ситуацію слід виправити.
АМКУ хоче, щоб Мінфін переглянув наглядові ради держбанків/Фото: amc.gov.ua

Такі рекомендації надав Антимонопольний комітет України Міністерству фінансів, пише «Інтерфакс-Україна».

«Вжити заходів із забезпечення умов призначення глав і членів наглядової ради держбанку і банку з держчасткою, що унеможливлюють здійснення ними узгодженої поведінки або вирішального впливу на ринок», — йдеться в документі АМКУ.

Антимонопольне відомство нагадує, що його рекомендації є обов'язковими і про їх результати слід повідомити у 30-денний термін.

АМКУ зазначає, що наразі в кожному з чотирьох держбанків — ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку — є члени наглядових рад трьох інших держбанків.

Крім того, глава наглядової ради Ощадбанку є також головою наглядової ради Укрексімбанку.

«Ринкове становище банків держсектора і одночасне перебування одни і тих самих осіб на посадах в органах управління кількох таких банків може негативно впливати на конкуренцію на ринку банківських послуг», — зазначає антимонопольне відомство.

Читайте також: Голову правління Приватбанку офіційно призначено

Воно також вказує на позицію Національного банку України, що також виступає за створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю держбанків через наглядові ради, більшість у складі яких — незалежні члени.

Як повідомлялося, кількість банків в Україні з початку 2014 року скоротилася до 88 станом на 1 жовтня 2017 року з 180, зокрема у 2016 році — до 96 з 117.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 січня 2018, 13:27
#
«Кроме того, глава наблюдательного совета Ощадбанка является также председателем наблюдательного совета Укрэксимбанка.» — вот это должность такая хорошая, при этом сразу в 2-х местах, где платят немалую ЗП, и где данное лицо имеет влияние.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися