Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2017, 12:11

ФГВФО: Південкомбанк видав інсайдерських кредитів на 4 млрд грн

Ліквідні активи Південкомбанку до введення тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юросіб, пов'язаних з власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів і операції з банком Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія).

Ліквідні активи Південкомбанку до введення тимчасової адміністрації були виведені через «схемне» кредитування юросіб, пов'язаних з власником банку, придбання «сміттєвих» цінних паперів і операції з банком Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія).
ФГВФО: Південкомбанк видав інсайдерських кредитів на 4 млрд грнФото: capital.ua

Згідно з повідомленням Фонду, щодо виявлених схем ліквідатором було направлено низку заяв в правоохоронні органи про вчинення злочинів власником і посадовими особами банку, а також керівниками пов'язаних комерційних структур-позичальників банку.

«Виявлено, що протягом 2011-2014 років керівництвом Південкомбанк, було укладено низку сумнівних кредитних договорів з різними афілійованими юрособами, які прямо або побічно були пов'язані з власниками та керівниками даної банківської установи, на загальну суму понад 4 млрд грн», — йдеться в повідомленні.

При цьому, в заставу банку в основному було передано малоліквідну заставу — рухоме майно, цінні папери і в 75% випадків — товари в обороті, а саме відходи збагачення залізних руд.

На сьогодні заборгованість за договорами становить 6,06 млрд грн.

У Фонді зазначили, що в 2012 році банк відкрив кореспондентські рахунки в Meinl Bank AG з метою, нібито, забезпечення надання якісних послуг клієнтам банку, діяльність яких пов'язана з зовнішньоторговельної сферою.

У 2014 році, після введення тимчасової адміністрації, з кореспондентського рахунку Південкомбанку австрійським банком списано $38 млн.

Як випливає з листа іноземного банку, зазначені кошти служили забезпеченням по кредиту між Meinl Bank AG і компанією-нерезидентом.

Однак, будь-які угоди, на які посилалася іноземна сторона при списанні коштів з коррахунку в банку відсутні, в бухгалтерському обліку Південкомбанку факти укладання угод, в результаті яких списані кошти з кореспондентського рахунку банку в Meinl Bank AG, не відбивалися.

В результаті здійснення зазначених операцій з Meinl Bank AG по кредиту клієнта австрійського банку — іноземною компанією, з банку виведено $38 млн.

Коментарі - 2

+
0
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
15 грудня 2017, 12:29
#
«отходы обогащения железных руд» — отвальный/гранулированный шлак что-ли?
То есть реально «У них там залог — шлак!»
Он, конечно тоже денег стоит, если захотеть купить. Но ввиду большей части ценообразования, приходящейся на доставку, ликвидность такого актива граничит с троллингом.
+
+27
AleksandrBank
AleksandrBank
15 грудня 2017, 13:08
#
Итог один, украли 4,5 млрд.грн и за 6-3 года так и не смогли реально поймать, посадить и взыскать с преступников ничего!!!

Чего тогда от ТОП кражи 21 века ждать в 170 млрд. грн по Привату, там также Фонд картинки покажет и на этом закончится
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися