Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 грудня 2017, 15:32

Бізнес-подарунки клієнтам на Новий рік: оподаткування та облік

Не за горами Новий рік і багато хто готує подарунки не тільки своїм рідним та близьким, а й клієнтам чи бізнес-партнерам. Найчастіше вручають сувеніри з символікою підприємства (ручки, кружки, ялинкові прикраси, календарі на наступний рік та інше). «Мінфін» з'ясовував, яке відображення в податковому обліку знайдуть такі подарунки.

Не за горами Новий рік і багато хто готує подарунки не тільки своїм рідним та близьким, а й клієнтам чи бізнес-партнерам.
Фото: lentochka.ua

Документальне оформлення

В першу чергу, необхідно документально оформити презенти. Для цього, керівник видає наказ (розпорядження), в якому вказує, що для популяризації фірми серед контрагентів потрібно провести роздачу новорічних подарунків. При цьому вказує, що саме вручатимуть, а також призначає відповідальну особу.

Сам факт списання розданих товарів оформляється актом вибуття товарів в довільній формі. Якогось особливого порядку документування такої роздачі в нормативних актах не передбачено, тому все віддається на ваш розсуд.

Податок на прибуток

Стосовно операцій безоплатної роздачі товарів з логотипом підприємства жодних коригувань фінансового результату до оподаткування в ПКУ не передбачено.

Отже, такі операції відображаються в обліку з податку на прибуток виключно за бухгалтерськими правилами.

У бухгалтерському обліку витрати, пов'язані з безкоштовною роздачею товарів у рекламних цілях, показують на рахунку 93 «Витрати на збут».

Податок на додану вартість

За придбаним для безкоштовної рекламної роздачі товарів суб'єкт господарювання на загальних підставах має право на податковий кредит (пп. 198.1-198.3 ПКУ). Звичайно ж, якщо подарунки купуються у платника податку на додану вартість (ПДВ).

При безоплатній передачі товарів нараховують податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 20%, оскільки такі операції вважаються для цілей ПДВ поставкою товарів (пп. 14.1.191 ПКУ).

Позиція податківців (лист ДФСУ від 13.04.2016 р № 8220/6/99-99-19-03-02-15) полягає в тому, що за такими операціями потрібно нарахувати податкові зобов'язання відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ виходячи з вартості не нижче ціни придбання. Порядок розрахунку такої ціни в ПКУ не визначений.

Тому, при розрахунку мінімальної бази оподаткування ПДВ бажано орієнтуватися на повну первісну вартість товарів, відображену в бухгалтерському обліку на відповідному рахунку 28.

Податок на доходи фізичних осіб

Операції безкоштовної роздачі товарів потрапляють під норми пп. 164.2.17 ПКУ, відповідно до яких до оподатковуваного доходу включають доходи у вигляді додаткового блага у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

Але зазвичай при акційних роздачах персоніфікувати одержувачів товарів неможливо, у зв'язку з чим об'єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) відсутній. Також, неперсоніфіковані роздачі подарунків з логотипом компанії в рекламних цілях не відображають у податковому розрахунку за ф. № 1ДФ.

Якщо ж персоніфікація одержувача можлива, безкоштовно отримані товари доведеться оподаткувати ПДФО. Правила визначення звичайної ціни для даної ситуації чітко не встановлені, оскільки в пп. 14.1.71 ПКУ передбачені варіанти розрахунку звичайної ціни для ситуації продажу товарів, а не дарування. На практиці в таких випадках зазвичай орієнтуються на вартість, по якій товар, що безкоштовно роздається був придбаний у постачальника.

Також в ситуації, коли можливо персоніфікувати одержувача, потрібно врахувати норми пп. 165.1.39 ПКУ, згідно з яким не включають до оподатковуваного доходу фізичної особи вартість подарунків, якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2017 році це 800 грн) .

Персоніфіковані подарунки (у вигляді безоплатно переданих товарів), що перевищують цю суму, оподатковують ПДФО із застосуванням натурального коефіцієнта. Натуральний коефіцієнт слід застосувати тільки до тієї частини доходу, з якої утримують ПДФО.

За загальними правилами будь-які подарунки підлягають відображенню в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ. При цьому оподатковувані ПДФО подарунки показують з ознакою доходу «126», неоподатковувані з ознакою доходу «160».

Військовий збір

З оподатковуваної ПДФО частини подарунка утримують також і військовий збір. Об'єкт оподаткування ПДФО і військовим збором однаковий. Однак «натуральний» підвищувальний коефіцієнт при розрахунку військового збору не застосовується.

Єдиний соціальний внесок

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) на вартість призів (подарунків) не нараховують, оскільки такі роздачі не належать до заробітної плати та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Читайте також: Новорічний корпоратив: як обійти податкові заборони

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 грудня 2017, 15:39
#
Бизнес подарки депутатам, прокурорам, министрам и президенту не подлежит налогообложению. так как зачастую сумма оценки такого подарка 1 грн. даже если это 1 кг.слиток
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 грудня 2017, 11:49
#
Всё правильно — подарки госслужащим не облагаются.

Они проходят по статье «неправомерная выгода».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися