Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2017, 15:55

Нерухомість Києва: бульбашка або цінове дно

Ринок житлової нерухомості Києва за останні 4 роки підпав під вплив стількох  факторів, що пересічний покупець міг остаточно заплутатися в тому, щр там діється. Чи надувається на ринку «бульбашка» у вигляді величезної кількості надлишкової пропозиції, або навпаки — рівень цін досягнув дна і зараз «саме час купувати ». Про це у своїй колонці розмірковує економіст IMF group of Ukraine Григорій Кукурудза.

Ринок житлової нерухомості Києва за останні 4 роки підпав під вплив стількох зовнішніх факторів, що пересічний покупець міг остаточно заплутатися в тому чи існує на ринку «бульбашка» у вигляді величезної кількості надлишкової пропозиції, або навпаки — рів
Інвестувати в українську нерухомість необачно
Григорий Кукуруза
Григорий Кукуруза
экономист IMF group of Ukraine

Основний аргумент апологетів першого думки — істотно збільшився обсяг новобудов, пропозиції на вторинному ринку і кількість виданих дозволів на будівництво з одного боку, — та мляве відновлення доходів населення і іпотечного кредитування з іншого. Дозволю собі спростувати цю тезу. Кількість столичних ЖК (як незавершеного будівництва, так і введені в експлуатацію) в яких на сьогоднішній день активно ведуться продажі складає 184 одиниці, при цьому в 2013-му році їх було 142, а в кінці 2016- го — 156. Тобто, здебільшого ведуться будівельні роботи, у розморожених об'єктах попередніх періодів, і тільки почалися будівництва, введення яких в експлуатацію реально відбудеться тільки в кінці 2018 — середині 2019-го років.

Якщо врахувати, що з другої половини 2014 роки кількість переселенців з окупованих територій склала 1-1,5 млн. збільшило населення столиці на 20-30%, а також другий, — не менш важливий фактор — перетік заощаджень з депозитів в нерухомість (відтік вкладів з банківської системи за 2014-2016 роки становить 16,8 млрд. $) — то легко бачити, що навіть потенційне зростання кількості новобудов в майбутньому (за січень-червень поточного року Держархбудінспекцією оброблено на 18% більше дозвільних документів ніж за відповідний період попереднього року ) не призведе до виникнення істотного надлишку пропозиції на ринку нерухомості і подальшого падіння цін.

Що стосується вторинного ринку, то сьогодні обсяг пропозиції становить в середньому 21,5-22 тис. квартир, що більше рівня 2013 року року всього на 17-20%. Пояснюється дане зростання дуже просто — збільшенням загального обсягу ринку нерухомості і продажем житла людьми, які емігрували з країни і, з огляду на загальнополітичній ситуації, — не бажають зберігати / утримувати настільки ризиковий і трудомісткий актив.

На окрему увагу заслуговує динаміка середніх цін на нерухомість за останні три роки. Так, незважаючи на те, що згідно зі статистичними даними, середня вартість 1 кв. метра продовжує знаходиться на спаді і вже знизилася до 877 $ (новобуд) — насправді ринок почав плавне відновлення.

У свою чергу, продовження падіння середнього рівня цін пов'язано виключно зі зміною структури пропозиції, а саме — збільшенням питомої ваги «економ» і «комфорт» класів на 10-15% в порівнянні з 2013-им роком. На це вже вказує і падіння співвідношення між вартістю 1 кв. метра із середньою заробітною платою з 4,27 тис. грн в 13-му році — до поточних 3,4 тис.грн. Таким чином, для уникнення подібних спотворень реальної ситуації статистикою і коректного відображення цін на нерухомість — необхідно вводити кілька цінових індексів, що відображають динаміку цін на різні класи нерухомості.

Однак, не можна погодитися і з іншою думкою — що ціна на нерухомість суттєво недооцінена і зараз це один з найбільш ласих об'єктів для інвестування. Два періоду хвилеподібного зростання попиту у вигляді припливу переселенців і переливу заощаджень з банківської системи ми вже пережили. І хоча ціни почали плавне відновлення — макроекономічні ризики технічного дефолту і суттєвої девальвації в 2019-2022 роках все ще зберігаються. Важливим фактором зростання попиту і, відповідно — середнього рівня цін, — міг би виступити зростання іпотечного кредитування. Нагадаю, саме низькі процентні ставки в 0-3% виступають одним з основних чинників, що формують такий високий рівень цін на нерухомість в країнах першого світу. Однак іпотечний портфель банківської системи на сьогоднішній день залишається на рівні 2013 року року, що фактично означає повну відсутність кредитування в даному сегменті. Що, втім, і не дивно при середній вартості іпотечних кредитів в 18-20% (середні ставки, пропоновані ТОП-10 банками за розміром активів).

Як наслідок, до новини про те, що Україна успішно реструктуризувала виплати за зовнішнім боргом, — інвестувати в нерухомість, на мій погляд, вкрай необачно.

Коментарі - 19

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
5 грудня 2017, 16:16
#
«Следственно, до новости о том, что Украина успешно реструктуризировала выплаты по внешнему долгу, — инвестировать в недвижимость, на мой взгляд, крайне неосмотрительно.» — как это связано? Ничего не понял.
кредитование у нас в стране идет разными темпами, ив т.ч. банками не с ТОП 10 также, много других игроков. А также много тех застройщиков, оторые сами дают кредит, добрались даже до всем известных застройщиков.
+
+15
igor75
igor75
5 грудня 2017, 18:51
#
Звязано дуже просто! Якщо Україна не реструктуризує борги або не получить нову порцію кредиту, то може відбутися дефолт, відповідно велика девальвація, долар взлетить і ціни відповідно просядуть в ДОЛАРІ! Мова іде про ціни на нерухомість у валюті…
+
+25
igor75
igor75
5 грудня 2017, 18:54
#
Простий приклад! До так званої РГ за 100 000 доларів можна було взяти 1к., в Києві, на сьогодні за ці самі гроші легко 3к.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2017, 10:36
#
Простий приклад: был мировой кризис по недв-ти в 2008 г и после последствия.
Второй момент, они в тот момент росли и неймоверно, и не было обусловлено не чем, тогда не было таких темпов роста строительства, сейчас цены давно замерли и держутся на уровне более 1-2 лет.
3-й момент, когда доллар с 8 до 27 прыгнул, сильно поменялись цены на квартиры?! 1-2-3 в новых домах?
Частные дома с ценником 150-1000 тис.дол.США понятно что стали некому не нужны, мы о них и не говорим.
Коммерческая недв-ть также не изменилась.

Ваш пример, мне лично хорошо знаком. Но дело в том что цена на 1 к. за 100 000 дол сформировалась теми кто покупал в 2007-2012 году. После таких цен все активно начали строить дома в Киеве и под Киевом в нереальных темпах, и очень сильно сбили ценники на старые квартиры, как итог цену существенно упала, так как предложение квартир, даже с учетом переезда в Востока огромного кол-ва населения, давало толчек застройщикам далее строить и строить, поэтому все строили кварталами и застаивали все что могли.
Посмотрите Ирпень, Бучу, П. Борщаговку, С.Борщаговку, Крюковщина, Бровары ну и Киев понятно. За 4 года там выросли кварталы после РГ, при том что ДЕФОЛТ в то время многие пророчили и курс прыгал до 35.
+
0
mary27
mary27
5 грудня 2017, 21:40
#
Какая каша в голове!
При чем тут ''новая порция кредита''?
+
+15
igor75
igor75
5 грудня 2017, 22:53
#
Ви читати вмієте? Я вище написав причому тут кредит, а так, як ви зробили вивід, що каша у мене в голові а не у вас, то думаю «моя твоя не понімає»!
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2017, 10:39
#
Игорь75 — дефолт обещали в 2014-2016 годах, может хватит?!!!
После этого НБУ жестко поджал межбанк, сами банки и т.д.
Деньги со сборов налоговй и таможни стали больше поступать.
Рынок авто новых и б/у также вырос после кризиса, потмоу постепления и экономика работает, неспотря на весь идиотизм властей, как например вчера с Саакашвили.
Никто не даст утопить Украину, легче президента сменить. Утопить и Дефолт — это только цель у одного государства — РОССИЯ!
+
0
mary27
mary27
6 грудня 2017, 11:43
#
Зрадари сами того не зная(или зная?) работаю на РФ)
Вспоминаю их визги про дефолт.
+
0
igor75
igor75
6 грудня 2017, 14:35
#
Олександр я не обіцяю дефолт Україні, він вже відбувся по виплаті боргу, самі знаєте кому! Країну не називаю, щоб неадекватних читачів не збуджувати, і не давати повід займатися любимою справою обзивати, звинувачувати і т.д.
Що стосується вашого посліднього речення, то я вважаю, що Ви бачите те, що на поверхні. І як правило люди які заагангажовані рідко крутять головою(головою маю на увазі в широкому значенні) і бачуть те, що відбувається під водою!
+
0
igor75
igor75
6 грудня 2017, 14:38
#
Мері27 ваші коменти про агентів і хто на кого працює, визги про дефолт і т.д., вже не цікаві!
+
0
mary27
mary27
6 грудня 2017, 15:08
#
Меня с собой не перепутали?)
Это ж вы визжите про дефолт, ''зраду'', ''усё пропало'' и тп?
И да, вы вместо того, чтоб ныть может пошли б на работу устроились(нормальную, а не каменты писать), а?)
А интересны ком-то мои комментарии, или нет — не вам решать)
+
0
igor75
igor75
6 грудня 2017, 18:04
#
Візьміть себе в руки…
Де я ввижав про дефолт, зраду і т.д.? По друге з чого ви взяли, що я не працюю на роботі, причом нормальній? А у вас є час писати коменти?
+
0
mary27
mary27
6 грудня 2017, 22:03
#
Где вы визжали про дефолт?
Забыли уже:
''Igor75 5 декабря 2017, 18:51
Звязано дуже просто! Якщо Україна не реструктуризує борги або не получить нову порцію кредиту, то може відбутися дефолт, відповідно велика девальвація, долар взлетить''
Не вы писали?)
+
0
igor75
igor75
6 грудня 2017, 22:27
#
Ну поперше прошу бути коректною і не фантазувати! Нормальні люди пишуть, говорять і т.д., може ви вижите я не знаю, я таке не роблю. Подруге я писав про інше, а ви бачите те, що хочете бачити. Я писав при яких умовах може відбутись здешевлення нерухомісті у валюті, наприклад дефолт, но це не значить, що я стверджував, що він відбудеться, чи я пророкую, чи я за нього. Навпаки я вважаю, що нас будуть підтримувати в коматозному стані, ніхто так не переживає за здоровя боржника, як кредитор!
+
+15
trof
trof
5 грудня 2017, 19:13
#
Не «пузырь», а «пирамида» на фоне сплошного демпинга и ценового дна. И это не биткоин, ёмкость рынка на три порядка ниже и действительно, резкий рост курса и смена лиц в системе государственного управления приведут к обвалу.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2017, 10:41
#
Как не крути, а застройщики всегда в плюсе. Цены и скидки делают, при этом и далее строят.
В хрущевках всем уже тошно жить, и люди меняют локации.
+
0
mary27
mary27
5 грудня 2017, 21:42
#
''Немаловажным фактором роста спроса и, соответственно – среднего уровня цен, — мог бы выступить рост ипотечного кредитования. Напомню, именно низкие процентные ставки в 0-3% выступают одним из основных факторов, формирующих столь высокий уровень цен на недвижимость в странах первого мира.'' — покажите мне сумашедшего, который выдаст ипотечный кредит под 0-3%.
Тем более, недавно была статья про продажу ФГВФЛ прав требований по иптоеке.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2017, 10:43
#
Застройщики дают некоторые под НОЛЬ на малый срок 1-3 года, но там свои нюансы: скидки нет, цена может быть привязана к курсу доллара т.е. кв.метры и т.д.
+
0
0675613
0675613
8 грудня 2017, 22:01
#
Плавного восстановления при 20% инфляции за счет станка и отсутствии инвестиции в условиях абсолютного неверия власти? Да сама власть в это не верит
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися