Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 листопада 2017, 10:36

Право на «навчальну» податкову знижку: встигніть скористатися

Якщо ви маєте право на податкову знижку за 2016 рік, її потрібно використати до кінця року. На наступні роки таке право не переноситься. Тож встигніть повернути свої гроші в найближчий місяць.

Якщо ви маєте право на податкову знижку за 2016 рік, її потрібно використати до кінця року.
Повернути із бюджету у вигляді податкової знижки можна майже 4 тис. грн. ПДФО. Фото: ck.sfs.gov.ua

Так, протягом 2017 року ви маєте право включити до податкової знижки фактично здійснені протягом 2016 року витрати. Зокрема це може бути сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти.

Сплачена у 2016 році за навчання сума коштів не може перевищувати 1930 гривень за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року (це місячний прожитковий мінімум, що був встановлений для працездатної особи на 1 січня 2016 року – 1378 грн, помножений на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн.).

Також правом на податкову знижку можна скористатися за навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами. Зокрема, це такі документи: квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів, що ідентифікують вищий навчальний заклад (ВНЗ) та платника «навчальних» послуг.

У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких послуг і строк їх надання.

Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, винятково щодо доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

Отже, максимальна сума податкової знижки, на яку платник податків має право, – це загальна річна сума ПДФО, утримана із заробітної плати такого платника.

Як скористатися правом

Для реалізації права на податкову знижку вам необхідно заповнити та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 31 грудня року (у нашому випадку 2017 року), що настає за звітним (2016) роком.

У декларації потрібно зазначити:

  • відомості щодо доходу, у формі заробітної плати та інших винагород, які нараховані у зв’язку з трудовими відносинами, це рядки 10.1 і 10 розділу ІІ;
  • відомості щодо розрахунку суми ПДФО, – рядки 13 — 17 розділу V;
  • відомості щодо суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку, – рядок 19 розділу VI;
  • відомості щодо суми ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами звітного (податкового) року, – рядок 22.2 розділу VI.

Якщо платник податку до кінця податкового року, що настає за звітним, не скористався правом на податкову знижку (тобто податкову декларацію із зазначенням сум до повернення до контролюючого органу подано не було), таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Підтверджуючі документи

Разом з декларацією потрібно подати копії документів і відомостей, пов’язаних з виникненням права на отримання податкової знижки. Оригінали таких документів бажано зберігати три роки.

Право на податкову знижку за навчання підтверджується, зокрема, таким копіями та документами:

  • договору (контракту) з вищим або професійно-технічним навчальним закладом;
  • документів, що підтверджують сплату за навчання (копії всіх квитанцій, які свідчать про сплату вами внесків/платежів);
  • паспорта та ідентифікаційного коду;
  • паспорта та ідентифікаційного коду члена сім’ї першого ступеня споріднення платника податків (у разі якщо право на знижку заявляє така особа);
  • свідоцтва про народження або свідоцтва про шлюб платника податків (у разі якщо право на знижку заявляє член сім’ї першого ступеня споріднення).
  • довідка від навчального закладу з відомостями, з яких слідують дані про період навчання студента;
  • довідку про доходи (оригінал) за звітний рік за спеціальною формою для оформлення податкової знижки. Якщо ви працювали у звітному році в декількох компаніях (одночасно або в різні періоди), то довідки про доходи необхідно взяти в кожній з них;
  • також необхідно повідомити номер поточного рахунку в банку (номер картки) для перерахування коштів.

Алгоритм розрахунку суми податкової знижки за навчання

Піднімаємо всі документи і визначаємо суму платежів за навчання, фактично здійснених у 2016 році. Якщо платежі проводилися відразу за два семестри, то до уваги беремо тільки той/ті семестри, що відповідають звітному (2016) року.

Алгоритм розрахунку податкової знижки за навчання буде наступний:

  1. Визначаємо загальну річну суму доходу, нарахованого у вигляді заробітної плати.
  2. Потім проводимо розрахунок суми ПДФО, на яку будуть зменшені податкові зобов'язання в зв'язку з використанням права на податкову знижку. Такий розрахунок здійснюється шляхом визначення різниці між базою оподаткування та здійсненими платником податків витратами у вигляді оплати навчання, помноженої на ставку податку.
  3. Проводимо порівняння отриманої розрахункової суми податку із сумою податку, фактично утриманого із заробітної плати за звітний рік (згідно з довідкою про доходи). Якщо сума податку, утриманого із заробітної плати, буде перевищувати розраховану суму податку, то різниця підлягає поверненню платнику податку.

Наприклад, візьмемо, плату за навчання одного студента 21000 гривень на рік.

Як вже зазначалося вище, максимальна сума податкової знижки за кожен повний/неповний місяць навчання у 2016 році – 1930 грн.

Розмір цієї суми є тією планкою, яку ви можете внести в свою податкову декларацію за один місяць навчання множимо на 12 місяців і отримуємо 23160 гривень. Сума за навчання на рік менша (21000 грн) тому вона вся бере участь в розрахунку.

Згідно з довідкою про доходи нарахована заробітна плата за 2016 рік матері, яка сплачує за навчання, склала 38318,83 грн. Сума утриманого ПДФО – 6987,38 грн; військового збору — 574,78 грн.

Розраховуємо суму податку, який можна повернути з бюджету: 6987,38 – (38318,83 – 21000) x 18% = 3869,99 грн.

Тож, як вбачається за умовами нашого прикладу, повернути із бюджету у вигляді раніше сплаченого ПДФО, можна майже 4 тис. грн.

Ірина Петрусенко

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися