Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2017, 8:13

Фальшиві гроші. Що підробляють найчастіше

Восени активізувалися не тільки шахраї, що атакують клієнтів ПриватБанку, але й фальшивомонетники. Злочинці стають все більш винахідливими. НБУ змушений реагувати, але все, що в його силах — попереджати підопічних та громадян про нові підробки.

Підроблені гривні. Наскільки велика проблема в Україні.
Фото: акаунт Національного Банку на Flickr.com

За останні два місяці на Інститутській двічі били на сполох. У жовтні 2017 року Нацбанк почав вилучати з обігу $ 100 купюри серії 2006А, які були підроблені поліграфічним способом.  «Сотки» виглядали практично як оригінальні.

«Національний банк звернув увагу банків на те, що підробки мають наближену до оригіналу імітацію інфрачервоного та магнітного захисту. Тому вони можуть не визначатися окремими видами автоматичних детекторів валюти, а також терміналами, в разі їх неналежного налаштування », — розповіли« Мінфіну »в прес-службі Нацбанку.

«Липовій» долари виявили в Києві. Всього банки вилучили 13 фальшивих 100-доларових банкнот.

Менше ніж через місяць Нацбанк оголосив про нові підробки, на цей раз національної валюти. Винахідливі зловмисники складали фальшиві купюри як пазл — з 6 частин різних справжніх банкнот. Їх склеювали прозорою клейкою стрічкою, вирізаючи серійні номери купюр. Номінал підробок найбільш ходовий — 500 грн зразка 2006 року та 200 грн зразка 2007 року.

Фальшиві банкноти виявили при інкасації терміналів самообслуговування в Івано-Франківській області. Всього було зафіксовано 9 подібних випадків.

Цей випадок підробки гривневих банкнот — вже не перший в цьому році. Ще в березні Національний банк попереджав банки про підроблені купюри номіналом 500 грн зразка 2006 року. Правда, тоді їх не склеювали зі шматочків, а друкували поліграфічним способом, а потім завантажували в банківські термінали самообслуговування. Проблему вирішили просто: банки змінили налаштування терміналів.

Як стверджує прес-служба НБУ, подібних випадків було небагато, а в останні 4 місяці такі фальшиві банкноти й зовсім не траплялися.

Що в моді

За даними НБУ, більше за 98% підроблених банкнот, вилучених за 9 місяців 2017 року, довелося на 4 номіналу: 500 грн, 200 грн, 100 грн та 50 грн. На першому місці за кількістю підробок — 500 гривневі купюри. На них довелося 63,6% від загальної кількості вилучених банкнот.

На другому місці — 100-гривневі купюри. На «сотки» довелося 15,5% від усіх вилучених банкнот. Зате 200 гривень у шахраїв не в честі. Їх було всього 6,1% від загальної кількості вилученої «липи».

Що стосується іноземної валюти, то найчастіше зустрічаються підроблені купюри в $100, €200, €100, €50, а також 5 000 і 1 000 рублів.

У Нацбанку кажуть, що визначити підробку не так вже й складно.

«Всі вилучені банкноти гарантовано визначаються при машинній обробці готівки, а також при уважному візуальному та тактильному контролю», — кажуть в НБУ.

Поширення «липових» банкнот було серйозною проблемою й в 2016 році. Тоді НБУ вилучив з обігу близько 7 000 гривневих купюр на загальну суму в 1,7 млн грн. У порівнянні з 2015 роком сума підробок зросла на 40%. І це зрозуміло: якщо в 2014 році злочинці виготовляли, в основному, 50-гривневі банкноти, у 2015 році — 200-гривневі, то з 2016 року вони почали активно штампувати купюри номіналом в 500 грн.

За минулий рік регулятор також вивів з ужитку 728 доларових купюр номіналом в $100. Це на 60% більше, ніж у 2015 році. Такі цифри НБУ наводив у своєму річному звіті.

НБУ не дрімає

Піймання фальшивомонетників — завдання правоохоронців. Але Національний банк також намагається внести свою лепту, щоб протистояти аферистам.

Один з інструментів, який може використовувати регулятор — розробка купюр з більш складними системами захисту.

«У 2015 році НБУ ввів в обіг банкноту нового зразка номіналом 100 грн. У 2016 році — нову банкноту номіналом 500 гривень, з посиленою системою захисту », — розповідають в НБУ.

Крім того, Нацбанк намагається вчасно вилучати з обігу фальшиві купюри, ретельно їх вивчати, та інформувати банки й населення.

Є сумнівна купюра. Що робити

Якщо справжність купюр вселяє сумніви, їх можна здати на експертизу в будь-який банк, і той передасть їх для подальшого дослідження в НБУ.

У разі, якщо гроші справжні, але пошкоджені й ними не можна користуватися, потерпілому видадуть компенсацію. Вартість гривневих купюр відшкодують в повному обсязі. Що стосується валюти, то за її обмін доведеться сплатити комісію 10%.

Якщо з'ясується, що купюра дійсно підроблена, її просто заберуть й компенсувати нічого не будуть.

Олекса Рябуха

Коментарі - 6

+
+78
Danconia
Danconia
17 листопада 2017, 14:03
#
«Если выяснится, что купюра действительно поддельная, ее просто заберут и компенсировать ничего не будут.»
ну и зачем тогда сознательному и разумному гражданину нести ее в банк на проверку? — лучше ее вбагрить кому-либо другому или тому же терминалу скормить.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
17 листопада 2017, 15:17
#
Потому что если при попытке «вбагрить» вас спалят и сдадут, то сидеть на киче пару лет аж бегом.

Как-то так. За сбыт фальшивых банкнот. Так что оцените риски.
+
+6
переигравший ботокс
переигравший ботокс
17 листопада 2017, 17:47
#
Нужно еще будет доказать злой умысел и собственно само происхождение купюры, не может же она у тебя волшебным образом появиться в кошельке
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
17 листопада 2017, 19:52
#
Устанавливается сам факт попытки сбыта. И здесь уже проблема того, кто пытался спихнуть поддельные банкноты доказать, что он лицо пострадавшее и знать не знал об этом. А если ещё окажется две купюры при личном досмотре, то тут совсем лапти.

Просто с таким успехом, можно было бы сбывать по несколько купюр и если поймали — получил на сдачу в маршрутке.
+
0
Kolyapacantre
Kolyapacantre
17 листопада 2017, 16:35
#
За биткоин будущее.
+
+73
kalchu
kalchu
17 листопада 2017, 17:56
#
За МММ прошлое…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися