Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 листопада 2017, 11:33

НБУ проти надання кредитним бюро інформації про позичальників без їх згоди

За підтримку альтернативного законопроекту № 7114-д вчора 15 листопада 2017 року проголосував Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.

За підтримку альтернативного законопроекту № 7114-д вчора 15 листопада 2017 року проголосував Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.
Фото: day.kyiv.ua

«Доопрацьований» законопроект повність змінює концепцію взаємодії між НБУ, банками та кредитними бюро і створює передумови для витоку конфіденційної інформації, що становить банківську таємницю», — йдеться в повідомленні Нацбанку.

Зокрема, підтриманий комітетом документом передбачає:

  • Зобов’язання НБУ надати кредитним бюро необмежений доступ до кредитного реєстру;
  • Зобов'язання НБУ застосовувати санкції банків, що не працюють з кредитними бюро.

Зараз банки працюють виключно із тими кредитними бюро, яким вони довіряють. У разі прийняття «доопрацьованого» законопроекту усі кредитні бюро отримуватимуть інформацію, яку банки передають до реєстру.

Таким чином, на практиці будь-хто зможе зареєструвати кредитне бюро і автоматично отримати конфіденційну інформацію про позичальників банків.

Також зараз кредитні бюро можуть отримувати інформацію лише за дозволом позичальника, а у разі прийняття «доопрацьованого» законопроекту такий дозвіл надалі не буде обов’язковим. «Доопрацьований» законопроект також по суті зобов’язує банки субсидувати роботу кредитних бюро.

За даними регулятора, прийняття альтернативного чи допрацьованого законопроекту не надасть банкам дієвих інструментів моніторингу та контролю кредитних ризиків та стане свідченням відстоювання комерційних інтересів окремих учасників ринку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися