Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 листопада 2017, 10:05

Райффайзен Банк Аваль зменшить частку проблемних кредитів в два рази

Фінансова криза, війна на Сході та плачевний економічний стан. Все це призвело до серйозного зростання поганих кредитів Райффайзен Банк Авалю. Про це розповів голова Райффайзен Банк Авалю Володимир Лавренчук в ексклюзивному інтерв'ю «Мінфіну».

Рівень NPL в кредитному портфелі Райффайзен Банку Аваль.
Проблемні кредити юросіб скорочуються. Прогрес по фізособам обмежує законодавство, стверджує Лавренчук. Фото: Сергій Владикін для "Мінфіну"

Але банк поступово «очищає» свій портфель та готовий скоротити NPL в два рази.

За словами Лавренчука, після фінансової кризи 2008 року, рівень NPL в портфелі юридичних осіб Райффайзен Банк Авалю виріс до 37% від загальної кількості. Війна на Сході країни ще більше погіршила цю ситуацію.

«Ті кредити, які були проблемними тільки наполовину, стали проблемними вже на 100%. Хороші кредити погіршилися. Це не означає, що ми відразу зазнали збитків. Але під них ми повинні формувати резерви. Тому рівень NPL зріс до 55% », — розповів Лавренчук.

Але за останні 1,5 року на ринку спостерігаються позитивні тенденції. Корпоративний бізнес почав знову обслуговувати ці кредити, вніслідок чого Райффайзен Банк Аваль отримав понад 1 млрд грн у погашення. Завдяки цьому, банк планує знизити рівень NPL в портфелі юросіб до 26-28% до кінця 2017 року.,

Як стверджує Лавренчук, по NPL в портфелі фізосіб також є прогрес. Але перспектив могло б бути набагато більше, якби не мораторій на врегулювання проблемної заборгованості.

  • За даними НБУ, на 1 липня 2017 року загальний портфель кредитів юросіб перевищував 27 млрд грн
  • Портфель фізосіб становив трохи більше як 3,7 млрд грн позик

Коментарі - 3

+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
5 листопада 2017, 3:19
#
Ваша статья содердит недостоверную информацию.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
5 листопада 2017, 3:19
#
В статье написано, что „Портфель физлиц составлял чуть более 3,7 млрд грн займов”. Речь идет, насколько можно понять из содержания статьи, о состоянии на 1 июля 2017 года.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
5 листопада 2017, 3:19
#
Данная информация опровергается следующим. Если обратиться к финансовой отчетности банка, например, заглянуть в документ „Консолідована проміжна скорочена фінансова звітність згідно з МСФЗ (неаудована) за період, що закінчився 30 червня 2017 року”. то на странице 12 в разделе 10 „Кредити клієнтам” по состоянию на „30 червня 2017 р.” числятся кредиты физлицам на сумму 14 290 280 тіс. Грн., т.е. на 14,29 млрд грн…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися