Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 жовтня 2017, 23:11

ProZorro: П'ять порад по роботі з голландськими аукціонами

Як діяти тим, хто хоче придбати активи на голландському аукціоні, які нещодавно стартували на ProZorro, у своїй колонці на «Мінфіні» розповідає керівник проекту «Публічні аукціони» торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua Анна Теселько.

Як діяти тим, хто хоче придбати активи на голландському аукціоні, які нещодавно стартували на ProZorro, у своїй колонці на «Мінфіні» розповідає керівник проекту «Публічні аукціони» торговельного майданчика Zakupki.
Голландські аукціони в ProZorro.Продажі стартували. Як діяти покупцям?

Аукціони за новою моделлю – голландські – були запущені в системі державних електронних торгів ProZorro.Продажі для забезпечення максимально ефективної реалізації всіх активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Нещодавно були опубліковані і перші лоти, в які можна подавати пропозиції: продаються активи АТ «ЕРДЕ БАНК» – права вимоги за кредитами на суму 35,7 млн грн і на суму 28,4 млн грн.

Продавець – ФГВФО – в системі працює з моменту запуску, і алгоритм роботи знає ідеально. А як же діяти тим, хто хоче придбати активи на голландському аукціоні? Пропоную скористатися простими, але дуже важливими порадами.

  • Визначитися з покупкою і сумою

Перше і головне правило: наявність чіткого розуміння, що ви дійсно хочете купити саме цей актив. Для цього потрібно вивчити лот до дрібниць, оцінити його для себе і вирішити, за яку максимальну суму ви готові його придбати. А також проаналізувати можливі ризики. Тільки коли сформулюєте відповіді на всі ці пункти, сміливо приходьте на аукціон.

  • Вибрати надійного майданчика-партнера

Переконайтеся, що функціонал майданчика, на якому ви працюєте, дає змогу швидко поповнювати баланс. І що на ньому є можливість зробити це безпосередньо в день аукціону. У сучасних реаліях шлях грошей з рахунку одного банку на рахунок іншого іноді досить тривалий, тож учаснику важливо заздалегідь подбати про оплату гарантійного внеску.

  • Забезпечити гарантійний внесок

Третя важлива порада – до моменту аукціону на рахунку вашого майданчика повинен бути ваш гарантійний внесок. Ця сума становить певний відсоток від початкової вартості лота і з її допомогою забезпечується виконання зобов'язань потенційним покупцем. Її розмір вказаний у кожних торгах. Якщо цих грошей на рахунку не буде – вам не вдасться зайти в аукціон і подати пропозицію.

  • Розібратися з правилами проведення голландського аукціону

Подати заявку на участь можна з моменту оголошення торгів і навіть тоді, коли аукціон вже почався – це важлива відмінність цього виду аукціонів. Стартують торги завжди в період з 09:30 до 10:00 (дата вказана на сторінці торгів). У цей момент ціна починає падати – наприклад, кожні 5 хв. на 1%.* І так триватиме аж до зниження на 80% – усього до 20% від початкової вартості.

Однак процес падіння ціни можна зупинити. Не втрачайте пильності і не піддавайтеся надмірному хвилюванню. Коли ви бачите, що вартість активу стала для вас прийнятною, тисніть кнопку «Купити» і фіксуйте ціну. Це швидше за все забезпечить вам перемогу. Хоча у конкурентів і буде ще шанс перебити вашу ставку в період подачі закритих цінових пропозицій. Однак останнє слово все одно залишиться за вами – після їхніх ставок саме ви отримуєте можливість заявити остаточну ціну. 

У випадку, коли аукціон зупинили не ви, ситуація далека від перемоги, але вважати її програшною теж не варто. Адже у вас ще буде 10 хвилин – із 16:15 до 16:55 – протягом яких ви можете зробити закриту ставку, вищу за фіксовану ціну. За таких умов доцільно викласти весь бюджет, який ви передбачили на покупку лота. Так, учасник, який зупинив торги, контролює хід подій і може в період подачі остаточного цінової пропозиції перебити вашу ставку. Але якщо він не вважатиме за потрібне або не зможе витратити більше на придбання цього активу – це і є ваш шанс купити лот.

  • Завжди обговорювати з менеджером свої дії

І ще один важливий момент: не ігноруйте можливість звернутися за консультацією до менеджера. Навіть якщо ви вирішили брати участь та ідеально розібралися в роботі системи, проговоріть усе це з менеджером, можна навіть без подробиць і намірів.

Довідка:

27 вересня 2017 року у системі ProZorro.Продажі була запущена модель «голландських аукціонів» – для продажу лотів, реальну вартість яких складно або неможливо визначити. Тепер завдяки голландському типу аукціону ринок сам зафіксує реальну ціну тих чи інших активів.

ProZorro.Продажі – система державних електронних аукціонів, через яку реалізовуються активи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб України та НБУ (неплатоспроможних банків). Також у ProZorro.Продажі продається майно держпідприємств, яке є у них на балансі, але в роботі не використовується, і права на оренду нерухомості.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися