Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 жовтня 2017, 14:24

Вакцинація: працюємо без грипу та застуди

Якщо керівник підприємства – людина далекоглядна, то він, піклуючись про здоров'я та працездатність працівників, оплачує медичні послуги, у тому числі і вакцинацію. Як правильно відобразити витрати на вакцинацію в обліку з’ясовував «Мінфін».

З настанням холодної пори року в Україні різко зростає захворюваність населення на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ). Захищеність людей від інфекційних захворювань гарантує безпеку держави, адже висока захворюваність працівників буквально паралізує роботу бізнесу. Для запобігання подібній ситуації на підприємстві роботодавці все частіше вдаються до профілактичних заходів – вакцинації працівників.

Види вакцинації

Відповідно до чинного законодавства щеплення поділяють на обов'язкові та необов'язкові (рекомендовані). У першому випадку проведення вакцинації своїх працівників є обов'язком роботодавця, у другому – рішення про проведення профілактичних щеплень роботодавець приймає на власний розсуд, тобто добровільно.

У загальному випадку щеплення проти грипу є рекомендованими (необов'язковими) (див. розд. III Календаря щеплень). До груп ризику, яким МОЗ рекомендовано профілактичну вакцинацію від грипу, належать: військовослужбовці, будівельники, працівники МВС, медичні працівники, трудові колективи підприємств, установ, організацій та ін. У такій ситуації рішення про профілактичну вакцинацію своїх працівників роботодавець приймає на власний розсуд за згодою працівників.

Разом з тим в окремих випадках протигрипозна вакцинація може бути обов'язковою. Згідно з Календарем щеплень щеплення проти грипу є обов'язковими:

  1. на ендемічній та ензоотичній територіях. Тобто якщо територію, на якій перебуває підприємство, включено до переліку ендемічних та ензоотичних територій, вакцинація для його працівників проти грипу є обов'язковою. Однак на сьогодні МОЗ не визначено перелік таких територій, тому провести вакцинацію за цими показниками не уявляється можливим;
  2. за епідемічними показниками (ч. 3 ст. 12 Закону № 1645). Така вакцинація може проводитися у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях і об'єктах. МОЗ до груп епідемічного ризику (з високою ймовірністю інфікування грипом), зокрема, зараховано:
  • персонал медичних установ;
  • персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та будинків для людей похилого віку і т. п.;
  • працівників сфери послуг, торгівлі, транспорту, військових, а також осіб, що перебувають у контакті з великою кількістю людей;
  • персонал підприємств, установ, організацій (з метою запобігання спалахам інфекційних хвороб).

Рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показниками на відповідних територіях і об'єктах приймають головні державні санітарні лікарі України, областей та  спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади.

У такому разі проведення протигрипозної вакцинації працівників є обов'язком роботодавця.

Це випливає, зокрема, зі ст. 7 Закону № 4004, яка покладає на роботодавця обов'язок щодо пропозицій посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби (далі – СЕС) розробляти та здійснювати санітарні і протиепідемічні заходи.

Якщо рішення про проведення обов'язкових профілактичних щеплень за епідемічними показниками на відповідній території або об'єкті прийнято не було, вакцинація є необов'язковою (рекомендованою).

Документальне оформлення

На підприємстві проведення вакцинації працівникам оформлюється відповідним наказом керівника підприємства. У наказі про проведення вакцинації зазначаються:

  • прізвища, імена та по батькові працівників, яким проводиться вакцинація;
  • відповідальні особи за проведення вакцинації;
  • терміни її проведення;
  • медична установа, яка здійснюватиме вакцинацію, і т. д.

У разі якщо вакцинація здійснюється на прохання працівників, підставою для цього будуть відповідні заяви таких працівників. Про це також слід згадати в наказі про вакцинацію, а також зазначити умови фінансування: за рахунок підприємства; за рахунок працівника; часткова оплата.

Профілактичні щеплення проводяться повнолітнім дієздатним громадянам тільки за їхньою згодою, а неповнолітнім – за згодою їхніх батьків або інших законних представників (ст. 12 Закону № 1645).

Якщо вакцинацію працівників оплачує підприємство, такий захід слід передбачити в колективному договорі підприємства.

Про здійснення працівникам підприємства профілактичних щеплень проти грипу медична організація, яка їх проводила, видає відповідну довідку, у якій зазначається:

  • вид препарату;
  • доза;
  • серія;
  • контрольний номер.

У разі використання імпортного препарату зазначається оригінальне найменування препарату українською мовою. Довідка засвідчується підписом і печаткою лікаря або особи, яка займається приватною медичною практикою. На вимогу керівника таку довідку може бути подано на підприємство.

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку витрати підприємства, пов'язані з вакцинацією працівників, враховуються відповідно до вимог П(С)БО 16 «Витрати» і відображаються на рахунках бухобліку 92, 93, 94 залежно від того, у якому підрозділі підприємства працює працівник, якому зробили профілактичне щеплення.

Податок на прибуток

Жодних коригувань фінрезультату до оподаткування за операціями, пов'язаними з проведенням вакцинації працівників підприємства, в ПКУ не передбачено.

Тому незалежно від того, яку вакцинацію проводить працедавець, такі операції відображають у податковому обліку виключно на підставі даних бухгалтерського обліку.

ПДВ

Послуги з вакцинації, які надає працедавцю лікувально-профілактичний заклад, звільняються від оподаткування ПДВ.

Також звільняються від ПДВ щеплення громадянам, які від'їжджають за кордон та направляються у службові відрядження (пп. 197.1.5 ПКУ).

Відповідно, для того щоб потрапити під звільнення від ПДВ, відрядженій особі необхідно пред'явити первинний документ, що підтверджує факт направлення у відрядження (наказ про відрядження).

Варто врахувати, що сама вакцина оподатковується ПДВ за ставкою 7 % (п. 193.1 ПКУ). Тому тут можливі такі варіанти:

  • у документах закладу охорони здоров'я (договорі, акті наданих послуг) вартість вакцини не виділяється (тоді податковий кредит з придбаних послуг не виникає);
  • вартість вакцини виділено в документах окремо або ж підприємство купує її самостійно – тоді у підприємства є податковий кредит з ПДВ з вакцини.

Загалом для операцій з медичного забезпечення, у тому числі і вакцинації працівників, діють загальні правила оподаткування ПДВ. Так, за наявності податкової накладної і зв'язку операції з господарською діяльністю підприємство має право на податковий кредит.

Єдиний соціальний внесок

Для цілей нарахування ЄСВ при визначенні видів виплат, які включаються до фонду оплати праці, слід керуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати. Оскільки витрати на проведення вакцинації працівників не зазначено серед виплат, зарахованих цим документом до фонду оплати праці, то вони не включаються до бази стягнення єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування.

Тобто ЄСВ на суму вакцинації не нараховується, незалежно від того, була така вакцинація обов'язковою чи необов'язковою (рекомендованою) до проведення.

Податок на доходи фізичних осіб

Обов'язкова вакцинація

До складу оподатковуваного доходу не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування за рахунок коштів благодійної організації або роботодавця. У тому числі і в частині витрат роботодавця на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій відповідно до Закону № 4004. Таке звільнення відбувається за наявності відповідних підтверджувальних документів.

Тобто у разі якщо вакцинація працівника є обов'язковою та проводиться відповідно до Календаря щеплень, кошти, витрачені роботодавцем такого працівника на її проведення, за наявності відповідних підтверджувальних документів не включаються до складу оподатковуваного доходу працівника. У розрахунку за ф. № 1ДФ бухгалтер відобразить вартість обов'язкової вакцинації працівника з ознакою доходу «143».

Рекомендована вакцинація

У разі проведення рекомендованої вакцинації сума ПДФО розраховується за правилами п. 164.5 ПКУ із застосуванням підвищувального коефіцієнта, а її сума відображається в розрахунках за формою № 1ДФ із ознакою доходу «126».

Військовий збір

Об'єкт оподаткування військовим збором ідентичний з об'єктом обкладання ПДФО. Тож, якщо витрати на проведення вакцинації працівників є обов’язковими то військовий збір на суму обов'язкової вакцинації не нараховується і з неї не утримується. І відповідно якщо не обов’язковими то утримується 1,5 % військового збору. Підвищуючий коефіцієнт не застосовується.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися