Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2017, 18:10

«Крок у доросле життя» для підлітків із важким дитинством за підтримки СК «Арсенал Страхування»

Довготривала навчальна програма «Крок у доросле життя» від благодійного фонду «Даруємо радість» за підтримки «Арсенал Страхування» підходить до свого завершення.

Восені 2016 року у фонді «Даруємо радість» народилася ідея реалізувати навчальну програму для випускників трьох шкіл-інтернатів м. Дніпро, де навчаються діти з фізичною інвалідністю та вадами розумового розвитку, сироти та діти з малозабезпечених сімей, які у вересні 2017 році мають вступити на навчання до ПТУ. Соціально-економічна програма фонду «Країна радості» для учнів 5-9 класів інтернатів існує давно, але зрозуміло, що для виходу в самостійне життя цього все одно замало. Випускникам потрібна більша соціалізація до життєвих умов, а до виходу у доросле життя залишається лише один рік!

Програма стартувала навесні 2017 завдяки партнерській підтримці «Арсенал Страхування». І ми мали змогу включили в програму 53 підлітки, яким це дуже необхідно, замість 28, як розраховували спочатку.

Навчання було розділене на 2 частини. Тренінгову — для отримання теоретичних знань і навичок для пізнання власного «Я». І практична частина — це поїздки на підприємства для розуміння, як працюють реальні компанії зсередини, і культурні заходи для реального застосування власних здібностей та талантів.

Було проведено 14 тренінгів глибокого занурення. Теми дуже різноманітні, наприклад: впевнена і здорова особистість, формування і досягнення життєвих цілей, активізація здібностей майбутніх студентів, вихід із конфліктних ситуацій, фінансова грамотність, моє місце в суспільстві, розвиток впевненості в собі.

Свої права, використання і розподіл фінансів, захищеність в суспільстві — це ті поняття і навички, які залишаються чисто теоретичними, коли ти оточений стінами інтернату і не бачиш реального життя. Без такого практичного досвіду перші кроки в дорослому житті можуть бути болісними і дуже травматичними для учнів.

З грошима підлітки вчилися поводитися на заняттях з фінансової грамотності. Вони дізналися, як побудувати власний бюджет, розподілити фінанси на цілий місяць і як цінувати зароблені гроші. Для розуміння, що таке банківська карта і як працює банківська сфера, була організована екскурсія в головне відділення «Укрсіббанку».

У кожної людини є права, але у цих підлітків є реальні юридичні питання пов`язані з їх подальшим життям. На зустрічі з представником прокуратури були задані питання і отримано розуміння, як їх вирішувати і отримувати результати. Розуміння своїх прав — стане надійною підтримкою в подальшому! Особливо у питаннях отримання власного житла для сиріт, яке має бути надано їм державою за законом.

Одним з основних завдань програми було розкрити сильні сторони кожного, щоб підлітки отримали розуміння, як їх застосувати в майбутньому!

Наприклад, після поїздки в музей ретро-автомобілів Данило (16 років, вчиться у випускному класі інтернату для дітей із вадами фізичного та розумового розвитку) остаточно сформував своє бажання працювати з автомобілями і займатися їх ремонтом.

А Дмитро (17 років, випускник інтернату «Горлиця» для дітей із легкою розумовою відсталістю), після професійно орієнтованої екскурсії на кондитерську фабрику «Nonpareil», отримав розуміння наскільки це нелегка праця і як важко створювати кондитерські вироби. Але отримав величезну мотивацію здобути необхідні навички і почати працювати в пекарні після навчання в ПТУ.

Відвідування офісу компанії KIDDISVIT (імпортера іграшок) дала розуміння, що робота у великих компаніях — це не просто гарна картинка з фільмів, а реальна можливість у майбутньому. А знайомство і спілкування із заступником генерального директора мотивувало до постановки великих цілей!

Для дітей з інвалідністю із дніпропетровського дитячого будинку-інтернату №1 — це була більше інклюзивна програма. Для того, щоб вони змогли зануритися в соціум і познайомитися з реальним життям за стінами дитячого будинку. І, хоча доступність для їхнього подальшого навчання та працевлаштування до цих пір залишається складним і невизначеним питанням, вони змогли поставити для себе більш зрозумілі цілі.

Як результат програми, що триває понад 6 місяців — 53 підлітка із різних інтернатних закладів Дніпропетровської області побачили реальне життя і отримали розуміння про свої можливості після закінчення інтернату. Майбутнє заграло новими барвами!

Програма триватиме і після випуску. Випускники зможуть отримувати психологічну, юридичну та просто дружню підтримку. Ми, разом із нашими партнерами, підтримаємо їх у перших кроках у доросле життя.

Дарувати радість — це просто!

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися