Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2017, 14:22

Чому зростає держборг

Днями Міністерство фінансів відзвітувало про динаміку держборгу України. За даними міністерства, на кінець липня держборг виріс на 1,4% — до $ 76 млрд (74% ВВП). Всього з початку року зростання склало 7,2% або $ 5,1 млрд. У кого позичав уряд і що буде відбуватися з боргом країни до кінця цього року розповіла головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Ключовими факторами зростання держборгу в липні стали випуск 23 млрд грн ($ 0,9 млрд) ОВДП для збільшення акціонерного капіталу державного Приватбанку (були частково компенсовані погашенням внутрішнього боргу), зростання зовнішнього гарантованого боргу на $ 0,3 млрд, а також невелике зміцнення гривні (+ 0,7% м / м до 25,9 грн / $).

Зростання держборгу з початку року було зумовлено декількома факторами. Україна залучила $2,2 млрд кредитів від міжнародних організацій, в тому числі, транш МВФ у розмірі $ 1,0 млрд, кредит макрофінансової підтримки від ЄС на суму 0,6 млрд євро і $ 0,5 млрд державних гарантій для «Нафтогаз України», які полегшать залучення компанією коштів від міжнародних організацій. Також були випущені ОВДП для збільшення капіталу держбанків ($ 1,9 млрд в еквіваленті). Крім того, збільшенню доларового еквіваленту держборгу сприяло зміцнення національної валюти (+ 4,9% з початку року), але воно ж дозволило скоротити співвідношення держборгу до ВВП до 74% з 81% в 2016 році.

Номінальна сума держборгу продовжить збільшуватися до кінця цього року і в 2018 році, переважно за рахунок запозичень уряду у міжнародних кредиторів і на зовнішніх ринках. У той же час, з огляду на ймовірну затримку з отриманням кредитів від деяких міжнародних організацій, темпи зростання держборгу можуть бути нижчі за наші очікування. В результаті ми не виключаємо ймовірність того, що співвідношення держборгу до ВВП почне знижуватися вже в цьому році і досягне 75% в 2018 р.

Коментарі - 4

+
+44
AleksandrBank
AleksandrBank
7 вересня 2017, 15:09
#
2,8 млрд. дол в Гос.банки, т.е. в никуда. За последние пару лет туда было влито сколько денег, туда было влито невероятная сумма. Если брать всю историю с гос.долгом, то можно смело говорить — что половина там — это вкидывание в гос.банки, т.е. постонное вливание наших денег.
А кто понес отвественность за все время за неэфективную их работу? Украина, Надра, УкрГазБанк, Ощад, УкрЭксимбанк и Приват?!
Вместо работы на компенсацию этих потерь, мы и далее вливаем. Поры бы приужаться, ловить сразу тех кто разбазаривает деньги и вывел или отмыл деньги или недвижимость с банков.
Остальные цифры понятны. Только за неээфективные решения почему то платит бюджет.

Взять тот же Аваль, когда была переоценка активов и залогов, австрийцы сами влили деньги и сейчас успешный бизнес их детища отрабатывает копейку.
Мы же платим эффектиынм менеджерам Дубилету, Пышному(т.ч. предшественники) и т.д. в т.ч. акционерам со своего кармана за их «минуса» в работе.
+
0
09104
09104
7 вересня 2017, 21:10
#
Получается, что вливания идут в дырявую бочку — и уровень не поднимается и средства пропадают. А страдают конечно же клиенты.
+
+34
Игорь Коляда
Игорь Коляда
7 вересня 2017, 21:13
#
Почему растет госдолг

Потому, что это является частью государственной экономической политики.
И на другое наши правители — НЕ способны.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
8 вересня 2017, 15:41
#
Об этом знают все
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися