Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2024, 11:33

Українським педагогам зарахують до стажу роботу за кордоном

Кабінет Міністрів на засіданні 3 вересня вніс зміни до порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Кабінет Міністрів на засіданні 3 вересня вніс зміни до порядку виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти.
Фото: pixabay.com

► Читайте сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

Відтепер педагогічні й науково-педагогічні працівники, які працюють за кордоном, матимуть право на зарахування періоду їхньої роботи на педагогічних посадах до стажу, який дає право на отримання надбавки за вислугу років в Україні.

До сьогодні час роботи на посадах педагогічних і науково-педагогічних працівників за межами України зараховували до стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років, якщо це передбачали міжнародні угоди (договори).

Проте є країни, з якими Україна не має міжнародних угод (договорів) про зарахування роботи за кордоном до стажу працівника в Україні. Водночас після початку повномасштабної війни коло країн, у яких працевлаштовані українські педагогічні та науково-педагогічні працівники, значно розширилося.

Дотепер працівникам, які повернулися в Україну і працевлаштувалися в заклади освіти на посади педагогічних чи науково-педагогічних працівників, не мали права зарахувати час роботи за кордоном до стажу для виплати надбавки за вислугу років.

Наприклад

До початку повномасштабного вторгнення рф учитель працював у школі в Бердянську, мав педагогічний стаж 17 років і отримував надбавку 20%.

Потім він звільнився та вимушений був переїхати до Люксембургу, де влаштувався вихователем у муніципальній школі. Пропрацював 3 роки, а потім після завершення війни повернувся в Україну.

Так, ці 3 роки, які він працював вихователем, після повернення в Україну та працевлаштування на педагогічну посаду зарахують у стаж для виплати надбавки. І тепер ця людина буде отримувати не 20% посадового окладу вчителя, а 30%.

Надбавка за вислугу років

Для педагогічних і науково-педагогічних працівників закладів та установ освіти передбачено щомісячну надбавку за вислугу років залежно від стажу педагогічної роботи:

  • понад 3 роки — 10% посадового окладу (ставки заробітної плати);
  • понад 10 років — 20%;
  • понад 20 років — 30%.

Час роботи за кордоном зарахують до стажу педагогічної роботи в разі надання підтверджувальних документів (трудового договору, угоди тощо). Це правило діятиме під час воєнного стану та впродовж одного року після його припинення.

Також до стажу педагогічної роботи зарахують і час, коли педагогічні та науково-педагогічні працівники фактично не працювали, але за ними зберігалося місце роботи (посада) та/або заробітна плата (повністю або частково).

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі - 4

+
+60
JWT
JWT
4 вересня 2024, 12:04
#
Міністерство освіти та кабмін живуть в своєму ізольованому світі, де в школах викладають єдинороги, а на уроки ходять поні. Ці вчителі вже ніколи не повернуться на посаду вчителя в Україні.

Сьогодні знайомій в школі повідомили, що вона примусово отримає додаткові години і робочий графік в 2 зміни з 8 до 20, так як не вистачає працівників, а школа перевантажена учнями в 2 рази. І це з зарплатнею в трохи більше 10 тис гривень. Вона вже шукає інше місце роботи. І це тільки перший тиждень навчання в школах.
+
0
youknow
youknow
4 вересня 2024, 15:46
#
Це вже не перший приклад, того що багато можновладців живуть на інших планет та відірвані від суспільства. до речі вони «забули» про загрозу подвійного оподаткування для тих вчителів, після повернення в Україну.
+
0
Kikudzuki
Kikudzuki
4 вересня 2024, 15:58
#
Ещё и какие сокращения на местах!!!
+
0
Kikudzuki
Kikudzuki
4 вересня 2024, 16:00
#
Вы сначала посчитайте сколько педагогов вернётся из-за границы назад… 🙄😪
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.