Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 листопада 2022, 16:22

У Зеленського озвучили причину високої інфляції в Україні

До кінця 2022 року рівень інфляції в Україні становитиме в середньому 30%. Про це в інтерв'ю «Кореспонденту» заявив радник президента України Олег Устенко.

До кінця 2022 року рівень інфляції в Україні становитиме в середньому 30%.
Фото: korrespondent.net

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

«Інфляція в середньому в країні вона становитиме близько 30% цього року. Зрозуміло, що щодо окремих видів продуктів вона буде набагато більшою, якщо йдеться про продукти харчування, але інфляція буде меншою щодо непродуктових товарів», — зазначив він.

Причини зростання

За словами Устенка, є кілька причин зростання інфляції.

У світі високий рівень інфляції. Коли зростають ціни на світовому ринку, вони зростають і в нас.

«Якщо подивитися на найбільші економіки світу, то там інфляція на рівні близько 10%, якщо йдеться про ЄС та США. Є країни, в яких інфляція набагато більша, зокрема, в Туреччині, де за результатами цього року вона буде на рівні понад 70%. Україна — це відкрита економіка, і частково ми цю інфляцію імпортуємо собі», — пояснив радник президента.

РФ знищує звичні логістичні ланцюжки та ціни на пальне зростають.

«Пальне — це один з важливих компонентів, що впливає на собівартість продукції, тому що у будь-якої продукції частина собівартості — це транспортні витрати. Мало того, що логістичні ланцюжки стали більш тривалими, та ще й паливо подорожчало, і виходить, що собівартість продукції збільшується. Ці чинники також є драйверами інфляційного тиску, що ми відчуваємо», — розповів він.

Також девальвація гривні є джерелом інфляції.

Коментарі - 1

+
+50
TAN72
TAN72
27 листопада 2022, 16:42
#
Открыл Америку.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися