10 жовтня, у перший день масованих обстрілів інфраструктури, виручка закладів України впала на 22% у порівнянні із тим же днем попереднього тижня. У Києві цей показник сягнув -27%. Такі дані дослідження наводить українська компанія з автоматизації закладів Poster.
Як відключення світла впливають на виручку закладів (дослідження)
► Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»: головні фінансові новини
Виручка закладів
В середині та наприкінці жовтня показники так і не відновилися: 17−23 жовтня виручка закладів України була на 19% менша за виручку 3−9 жовтня. У Києві — на 23%.
Між тим, на початку листопада ситуація покращала. Так, виручка закладів Києва зросла на 6% у порівнянні із початком жовтня, Дніпра — на 5%, Львова — на 15%, Одеси на 30%.
В цілому по країні зріст виручки на початку листопада на 7%.
Що кажуть ресторатори
Ресторатори кажуть, що робота зараз нагадує гру в рулетку. Виручка дуже залежить від кількості повітряних тривог, наявності світла та води, а також генераторів. Але й останні не завжди панацея.
У київській кав’ярні First Point попри придбаний генератор просадка виручки на початку листопада склала близько 20% у порівнянні із жовтнем.
Читайте: Скільки потрібно зекономити електрики, аби уникнути примусових відключень
«Жовтень ми витягли на показники вересня, хоча працювали ще без генератора. Потім купили генератор, убезпечили себе від відключень, налагодили стабільний інтернет, стали частіше працювати, але відчутно, що гості трошки роз'їхались. Найпоширеніший запит зараз в дірект, чи є в кав’ярнях світло. Тепер постійно транслюємо, що є. Але ввечері хочемо продумати якесь світло в вітринах на батарейках чи акумуляторах, щоб гості нас бачили і заходили», — зазначив співвласник кав’ярні First Point Юрій Бездітний.
Але швидко перемикнутися на генератори можуть не всі. Для деяких енергомістких концепцій — це складна задача.
«В ресторанах, де ключовим продуктом є піца, дуже складно перемикнутися на альтернативні джерела живлення, оскільки лише піч для піци споживає в піку 16 кВт. Зазвичай сезонне падіння в нашій мережі становить 10−15%, але зараз спостерігаємо значне падіння реалізації. На початку листопада порівняно з початком жовтня виручка зменшилась на 40%. Найгірша динаміка — в столиці. Більшість київських закладів знаходяться в ТРЦ, а вони особливо чутливі до повітряних тривог та відключень електроенергії», — говорить СЕО мережі 1708 pizza di Napoli Володимир Гнатюк.
Читайте також: Наслідки масованого ракетного удару: три головних висновки
«На щастя, нас в Дніпрі відключення не часто торкаються. 10 жовтня, коли були обстріли, ми раніше зачинилися, бо дуже боялися співробітники. Звісно, в нас впали каси. Але до кінця тижня ми вирівнялися. І за результатом місяця було все добре: каса була більше, ніж у вересні», — каже співзасновник White Coffeebar та обсмажки «Фунт кави» Фелікс Безрук.
Коментарі - 2