Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2022, 11:48

SpaceX втрачає по $20 мільйонів на місяць на обслуговуванні Starlink в Україні — Маск

SpaceX втрачає на обслуговуванні системи супутникового зв’язку Starlink в Україні по $20 млн на місяць. Про це написав голова компанії Ілон Маск у Twitter.

SpaceX втрачає на обслуговуванні системи супутникового зв’язку Starlink в Україні по $20 млн на місяць.
Фото: mil.in.ua

►Підписуйтесь на сторінку «Мінфіну» у фейсбуці: головні фінансові новини

За його словами, роботу 11 тис. із 25 тис. терміналів оплачують треті особи, решту витрат бере на себе SpaceX. Водночас Міноборони США досі не взяло на себе фінансування Starlink.

Читайте: SpaceX просить Пентагон сплатити послуги Starlink в Україні — CNN

«SpaceX втрачає близько $20 млн на місяць на неоплачувані послуги та витрати, повʼязані з підвищеними заходами безпеки для кібервоєнного захисту, але ми продовжимо робити це», — написав мільярдер.

Передісторія

Раніше компанія SpaceX Ілона Маска заявила, що більше не може оплачувати послуги зв'язку Starlink для України та просить Пентагон виплачувати десятки мільйонів доларів на місяць.

Вимога SpaceX про те, щоб американські військові оплачували рахунки, викликала роздратування у вищого керівництва Пентагону. Один високопоставлений представник міністерства оборони США сказав CNN, що SpaceX «має нахабство виглядати героями», тоді як інші платять так багато, і тепер пред'являє їм рахунок на десятки мільйонів на місяць.

Згідно з даними SpaceX, які надали Пентагону, близько 85% із 20 000 терміналів Starlink в Україні були повністю або частково сплачені такими країнами, як США та Польща, або іншими організаціями.

Ці організації також оплачували близько 30% підключення до інтернету, яке, за словами SpaceX, коштує $4500 на місяць за один Starlink. На вихідних Маск написав у Твіттері, що в Україні зараз перебуває близько 25 000 терміналів.

Читайте: ЄС і США розглядають можливість оплати Starlink для України

Маск на наступний день після своєї заяви про те, що його компанія більше не фінансуватиме обслуговування станцій Starlink в Україні, заявив, що таки продовжить оплачувати послуги зв'язку.

Автор:
Анна Недогибченко
Редактор стрічки новин Анна Недогибченко
Пише на теми: Фінанси, банки, економіка, інвестиції

Коментарі - 3

+
0
neverice
neverice
19 жовтня 2022, 14:07
#
Щось він прибрехує. Абонплата, цілком офіційна, становить $60 на місяць. За 20 тис терміналів — це $1,2 млн на місяць. Всі інші потенційні витрати вже включені в абонплату, як і в інших країнах.
+
0
Денис Шумаров
Денис Шумаров
19 жовтня 2022, 14:21
#
«…$20 млн в месяц на неоплачиваемые услуги и расходы, связанные с повышенными мерами безопасности для кибервоенной защиты»
+
0
neverice
neverice
19 жовтня 2022, 15:20
#
Так за безпеку вони і так мають хвилюватись. Втратити всю мережу супутників через діру в захисті - ото де збитки. Тому — це стандартна стаття видатків, ніяк не пов’язана з нами. Останніми роками було здійснено досить багато кібер атак на критичну інфраструктуру по всьому світу, щоб на ній економити.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися